donderdag 24 december 2009

Louise O. Fresco 14

Afghaanse slachtoffertjes van westers geweld. Collateral Damage?

Professor Louise Odilia Fresco,

u stelde deze week in uw NRC-column:

Weggaan uit Afghanistan omdat we genoeg hebben van de risico’s en het geweld tegenover onze strijdkrachten is niet te rechtvaardigen tegenover de bevolking van Afghanistan die elke dag op weg naar school, markt of kliniek voor haar leven moet vrezen.


U schreef ook het volgende: 'de trend in de wereld [is] naar matigheid en controle, in ieder geval in de wijze waarop de overheid in westerse en zich ontwikkelende landen zich gedraagt.'

Naar aanleiding daarvan reageerde ik op uw NRC-site met de volgende woorden: Op 4 maart 2000 wees Denis Halliday, de voormalige VN-coordinator van het Humanitaire Programma in Irak het Westerse publiek erop dat wij de mensenrechten in Irak op grote schaal schenden. Na uit protest te zijn opgestapt verklaarde hij in The Guardian:

'Ik had de opdracht gekregen om een politiek te voeren die voldoet aan de definitie van genocide: een bewust beleid dat in feite meer dan een miljoen individuen, kinderen en volwassenen, heeft vermoord. We weten allemaal dat het regime, Saddam Hoessein, de prijs voor de economische sancties niet betaalt… Het zijn de gewone mensen die hun kinderen verliezen of hun ouders door gebrek aan gezuiverd water. Duidelijk is dat de Veiligheids Raad momenteel zijn boekje te buiten gaat, want zijn acties ondermijnen hier het eigen handvest… De geschiedenis zal de verantwoordelijken afstraffen.'

Deze reactie werd door de NRC-redactie zonder enige verklaring weg gecensureerd. Vandaar dat ik u langs deze weg dit feit wil voorleggen, zoals het vanochtend door Trouw wordt bericht:

Nederlandse missie Afghanistan: zeker 80 burgers gedood

Zeker tachtig burgers zijn gedood en 120 gewond geraakt sinds medio 2006, toen de Nederlandse missie in Afghanistan begon. Het grootste deel van de slachtoffers viel in de provincie Uruzgan en kwam door toedoen van Nederlandse militairen.

Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Verder blijkt dat Nederland tot nu toe in totaal 350.000 euro uitkeerde aan nabestaanden en aan eigenaren van huizen, vee en akkers die schade hadden opgelopen door militaire acties.

RTL Nieuws kwam woensdag als eerste met cijfers hierover na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daarbij zou het gaan om 110 doden en negentig gewonden. Maar het ministerie corrigeerde die gegevens op het laatste moment. Volgens een woordvoerster was er intern een foutje gemaakt met een kolom.

Defensie doet nooit mededelingen over aantallen slachtoffers aan vijandelijke zijde. Af en toe komen wel berichten naar buiten over burgerslachtoffers. In vijftien gevallen waarbij slachtoffers zijn gevallen, geeft Defensie aan dat de veroorzaker onbekend is.

De meeste burgerdoden vielen bij de slag om Chora in juni 2007. Tijdens de enkele dagen durende strijd kwamen volgens Defensie dertig tot veertig burgers om en raakten ongeveer zeventig inwoners gewond.

Zie: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2947705.ece/Nederlandse_missie_Afghanistan__zeker_80_burgers_gedood.html

Nu zal ik u niet vragen hoe het komt dat voor RTL de Afghaanse burgerdoden wel relevant zijn en voor de krant van C&A en de marxistisch-leninistische multimiljonair Derk Sauer niet, want u bepaalt niet het journalistieke beleid van de 'slijpsteen voor de geest.' Hoewel u misschien wel aan dit feit aandacht kan besteden in uw volgende column, u zult het immers met me eens zijn dat het een opmerkelijk feit is dat deze informatie irrelevant werd gevonden door de krant die zoveel meningen over Afghanistan ventileert, net zoals het opmerkelijk is dat de kwaliteitslezer nog steeds geen goed portret in de NRC heeft gelezen over de wijze waarop de nieuwe mede-eigenaren, het echtpaar Sauer, precies hun miljoenen hebben verdiend in het volgens Sauer zelf 'corrupte' Rusland. Maar dit even terzijde.

Waar het mij nu omgaat is dit: wat is nu uw reactie op de tenminste tachtig dode Afghaanse burgers, onder wie ongetwijfeld ook kinderen, en de 120 gewonden, van wie sommigen verminkt door het leven moeten. Ik stel die vraag vanwege het volgende. Bekend is dat om het leven te sparen van Nederlandse soldaten F-16 jachtvliegtuigen en Apache gevechtshelicopters worden ingezet die van veilige afstand raketten afschieten of bommen afwerpen op de bebouwde omgeving waar Afghaanse burgers zich voor het buitensporig geweld verschuilen. Nederland gebruikt dezelfde misdadige taktiek die Israelische militairen inzetten in Gaza. Moeten we nu deze Afghaanse slachtoffers van ons geweld zien als bedrijfsongevallen, als collateral damage, als te verwaarlozen details in onze heroische strijd om deze mensen, of althans degenen die de strijd overleven, te beschermen? Per slot van rekening bepleit u het geweld voort te zetten om Afghaanse bevolking te beveiligen 'die elke dag op weg naar school, markt of kliniek voor haar leven moet vrezen.' Tijdens de Vietnam oorlog verklaarde een Amerikaanse majoor na de vernietiging van het Vietnamese dorp Ben Tre dat 'It became necessary to destroy the village in order to save it.'


Een soortgelijke logica lijkt u te gebruiken. Daarom mijn vraag aan u: wat is uw reactie op het bericht over de 80 dode Afghaanse burgers en de 120 gewonde Afghaanse burgers? In afwachting van uw antwoord,

Stan van Houcke

Journalist/schrijver

Amsterdam


PS: Nederlandse F-16 ‘Fighting Falcons’ onmisbaar in Afghanistan

Samen met de (al eerder genoemde) Nederlandse AH-64D Apache gevechtsheli’s leveren onze F-16 Fighting falcon jachtvliegtuigen een belangrijke bijdrage aan de ISAF-operaties in het zuiden van Afghanistan. Het garanderen en verlenen van gewapende luchtsteun heeft daarbij de absolute prioriteit.

http://www.dutchdefencepress.com/?p=120

-

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Stan,
Ik heb je reactie opnieuw p de weblog gezet. Eens kijken op ze het nu wel laten staan.

Corrie

stan zei

dank je corrie
stan