De grote satiricus Karl Kraus wees er eens op dat de taal de moeder van de gedachte is en niet haar dienstmeid. Ik moest daaraan denken toen ik vandaag op de voorpagina van de Volkskrant de volgende kop las:
Kinderbijslag wapen tegen vandalisme
Zie: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article472128.ece/
Kinderbijslag_wapen_tegen_vandalisme
'Kinderbijslag wapen tegen vandalisme.' Wapen. Dus geen maatregel of middel tegen, maar WAPEN. Wat voor een wereldbeeld spreekt hieruit? Kennelijk is er sprake van oorlog en moeten we ons bewapenen tegen de vijand. Vroeger was de vijand degenen aan de andere kant van onze grenzen. Kennelijk is de vijand nu onder ons. Wie zijn dat volgens de christenen, neoliberalen en sociaal democraten die voor dit WAPEN zijn? Probleemjongeren en hun ouders. Wie zijn dat? Wel, dat zijn vooral toch degenen die van over de grens hier naar binnen wisten te komen. Vandaar dat de Volkskrant de term WAPEN gebruikt. Volgens de suggestie van de krant van het volk is er een oorlog gaande die met wapens bestreden moet worden, niet met maatregelen, maar WAPENS. Wapens gericht op onze eigen onderkaste, niet op het milieu vandalisme van onze grote concerns of ons westers geweld in het Midden-Oosten. Nee, wapens niet tegen de machtigen, maar tegen de machtelozen, want daar zijn WAPENS altijd voor bedoeld. Wapens zijn nooit bedoeld om de willekeur van de macht te bestrijden.
WAPEN dus. De propaganda zit hem al in de taal, die als dienstmeid gebruikt wordt. Zo worden we rijp gemaakt voor de oorlog. De wapens zijn er al, de oorlog tegen de eigen burgers kan beginnen. Uiteindelijk is voor de macht ieder ander altijd al de vijand geweest, of ze nu over de grens wonen of niet. En de macht gebruikt de gezagsgetrouwe commerciele massamedia om de vijand aan te wijzen.
Wapens worden altijd ingezet in tijden van bedreiging en als de macht in een crisis is geraakt. Vraag u zelf af in welke crisis de macht vandaag de dag is beland. Et voila.
4 opmerkingen:
Interessant stuk Stan, zat me al weken af te vragen hoe het toch kan dat er te kust en te keur gebruik wordt gemaakt van het begrip; 'strijd tegen...' overgewicht, hangjongeren, etc. etc. Let er maar eens op tijdens het nieuws.
Sander
Idd., en wat dacht u van het woord "straatterroristen"? Hoe harder je blaast, hoe meer woordinflatie. (inflare, Latijn; inblazen). De blaaskaken!
We kunnen allemaal onze bijdrage leveren aan het bestrijden van terrorisme. Gewoon woordinflatie! Dan wordt terrorisme vanzelf niks meer waard!
Ik denk dus dat ik morgen iedereen eens voor terrorist ga uitmaken. Koffieautomaatterrorist (wat een puinhoop maken sommige collega's ervan), loonstrookterrorist (waar blijft m'n geld?), bas-van-der-heidenterrorist (spullen op de band zetten en dan spoorloos zijn, nog wat banaantjes vergeten), en niet te vergeten de proefballonnenterrorist (straf ouders van tuig door ze te korten op de kinderbijslag! Dat helpt! Ook een ontzeeeetttend makkelijk uit te voeren maatregel!).
Waar druk op de ketel staat gaat het een keer mis. Ik ken ze wel, de etterbakken die bedoeld worden, ik woon immers ook in een grote stad. Maar mijns inziens wordt het allemaal vreselijk overdreven. De media doet ook erg haar best om 'Franse toestanden' te suggereren en elke uitgebrande auto wordt zowat een ikoon. Binnenkort gaan we "kampen" of "kampementen" horen roepen, wedden?
Nee, niet vermeld worden natuurlijk de extreemrechtse clubjes die asielzoekers wegpesten...
"Hangjongeren" is ook maar zo groot als politiek en in vervolg daarop de pers het maakt.
"Extreemrechts" is ook maar zo groot als politiek en in vervolg daarop de pers het maakt.
"Terroristen" is ook maar zo groot als politiek en in vervolg daarop de pers het maakt.
"Onveiligheid" is ook maar zo groot als politiek en in vervolg daarop de pers het maakt.
"Veiligheid" is ook maar zo groot als politiek en in vervolg daarop de pers het maakt.
Profileringsdrang heet zoiets. Om kiezers te winnen.
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de Molukse treinkaping bij Yde de Punt en de gijzeling op de school in Bovensmilde in 1977 anders verlopen waren als niet net in diezelfde periode géén verkiezingen waren geweest. Shame on them. Shame on Van Agt, die veel en veel later wél sprak begrip voor de Molukse jongeren te hebben. http://geschiedenis.vpro.nl/themasites/mediaplayer/index.jsp?media=13705417&refernr=36789443&portalnr=4158511&hostname=geschiedenis&mediatype=video&portalid=geschiedenis
Een reactie posten