dinsdag 16 september 2008

Het Neoliberale Geloof 126

Herman e-mailde mem dit: 'Het probleem is niet alleen het neoliberalisme, het probleem is de manier waarop in onze economie (neoliberaal of minder neoliberaal) het geld wordt gecreeerd.'

'Wat u op school nooit leerde: wat geld nou eigenlijk is, en hoe de economie nou eigenlijk werktMogelijk wordt deze goedgemaakte en grappige video, Money as Debt (Geld als schuld) uw allereerste inleiding in de vraag hoe geld echt werkt.. Staat u er eens bij stil: is het niet verbijsterend dat monetaire theorie, d.w.z., het antwoord op de basale vraag, Hoe werkt geld? zelfs op de middelbare school niet wordt onderwezen? Toch is het omgaan met geld een van de dingen waar bijna niemand omheen kan; het is het belangrijkste smeermiddel van de hele economie.Geld werkt vandaag de dag niet zoals veel mensen denken. Sterker nog, geld is niet eens wat de meeste denken dat het is.Wat u in deze video hoort zal de manier waarop u naar de wereldeconomie kijkt volledig veranderen. Het verandert de manier waarop we aankijken tegen schuld, inflatie, waarde, duurzame economie, en datgene dat geld uiteindelijk in principe is: schuld.De documentaire werd gemaakt door de (video)kunstenaar Paul Grignon, gebaseerd op de analyse van het moderne geldsysteem door verschillende economen en monetaire theoretici.Money as Debt kan ook worden bekeken zonder ondertitels; met Duitse ondertitels, Japanse ondertitels, Franse ondertitels, Engelse ondertitels, Sloveense ondertitels, Chinese ondertitels, met een Spaanse voice-over, en met Poolse ondertitels. Waarschijnlijk zijn en komen er nog wel meer; het is een indicatie van het bereik van deze animatiefilm, en het belang dat door mensen wereldwijd wordt gehecht aan de informatie die deze biedt.Referenties: citaten in de film en links voor verder onderzoek;De homepage van de animatiefilm, met bestelbare DVDs, links ter referentie, een trailer, besprekingen, een downloadbare poster, en een link om contact op te nemen met de maker.Veel sterkte met uw geld, ik bedoel, schuld.'

5 opmerkingen:

Sonja zei

Zeer inzichtelijk. Ik zal eens met mijn dochter's economieleraar praten.

yelamdenu zei

Het is zo interessant dat bepaalde mensen er behoorlijk over in denial zijn.
Sommige mensen hebben er namelijk moeite mee om het idee van zich af te schudden dat banken het geld uitlenen dat spaarders bij ze hebben binnengebracht. Dat is niet het geval.
Ook is het vaak moeilijk voor te stellen dat als alles en iedereen z'n schulden in zou lossen, er helemaal geen geld meer is!
groeten,
herman_m

Sonja zei

Het allergrootste schrikbeeld is nog steed de run on the bank. Wanneer iedereen zijn geld van de bank zou halen werd de scam (want dat is het) wel duidelijk.

Anoniem zei

Money as Debt was te zien op 22 april bij Docs at the Docks, www.docsatthedocks.nl.
De DVD werd na de docu uitgedeeld aan de bezoekers(waar ik er een van was) van de film en is vrij te copie-eren.

yelamdenu zei

Ook erg interessant:
The Money Masters ("how international bankers gained control of America - maar niet alleen relevant voor de VS, natuurlijk).
In de Amerikaanse koloniale tijd werden interessant monetaire systemen geprobeerd -- rentevrij geld was daar een van. Een staatsschuldvrije economie is gewoon mogelijk!
Absolute must voor iedereen die wil weten hoe de economie werkt.
grtn,
herman_m

Courageous Hamas Resistance Still Fights Back

  https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1770047188963356754 Jackson Hinkle  @jacksonhinklle HAMAS sniper vs ISRAELI soldier. Van SIMPLI...