zaterdag 3 mei 2008

Stevo Akkerman



Dit is mijn collega Stevo Akkerman van het Parool. Het enige verschil tussen Stevo en ik is dat hij binnen de grenzen van de journalistieke en politieke consensus blijft en ik niet. Zo schrijft hij vandaag in zijn krant: "Nog altijd zijn er Israeliers die voorstellen alle Palestijnen te verplaatsen naar Jordanie, en nog altijd zijn er (veel meer) Palestijnen en Arabieren die alle joden de zee in willen drijven."

Deze beschrijving is al een hele vooruitgang: vroeger schreef Stevo alleen de tweede helft van de zin op, maar die propaganda kan niet langer meer, de televisiebeelden laten zien dat niet "alle joden de zee in" werden gedreven, (sterker nog: in al die jaren is geen 1 de zee in gedreven) maar dat daarentegen de Palestijnen in bezet gebied gebukt gaan onder de dagelijkse terreur van de Israelische strijdkrachten, acht keer langer dus dan de Nederlanders onder de Duitsers hebben geleden. Maar toch gebruikt Stevo deze bewering, onderzoek heeft hij hier naar gedaan, om zodoende een tendentieuze sfeer te kunnen scheppen. "Veel meer," het cliche van David versus Goliath. Wat betreft de eerste deel van de zin: "Nog altijd zijn er Israeliers die voorstellen alle Palestijnen te verplaatsen naar Jordanie." Het in strijd met het internationaal recht etnisch zuiveren van Palestina, zoals dat al in 1948 en 1967 op grote schaal door joods Israeli's werd gedaan, heet bij Stevo ineens "het verplaatsen." Het is een eufemisme voor gewelddadige terreur, propaganda uit de koker van de Israelische overheid. Waarom gebruikt Stevo het woord "Israeliers"? Dit is een foute aanduiding, 20 procent van de "Israeliers" is Palestijn en die Palestijnen willen niet dat "Israeliers" Palestijnen etnisch zuiveren. Dat willen ze al 60 jaar niet, net zolang als "de joodse natie'' bestaat. Er had dus moeten staan: joods-Israeli's, maar dan was de nadruk komen te liggen op joods en dat kan volgens de consensus niet, want "alle joden" kunnen in deze propagandistische voorstelling van zaken alleen maar slachtoffers zijn. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de joden in Israel hun Palestijnse landgenoten het liefst zouden willen zien vertrekken, of in de terminologie van Akkerman "verplaatsen," dus in de terminologie van het internationaal recht "etnisch zuiveren".

Conclusie: Stevo Akkerman is een propagandist en geen journalist. En dat is het ware verschil tussen Stevo en ik.

1 opmerking:

Thesingh zei

Ook ik heb een gedeelte van dat geleuter gelezen vandaag. Mijn oog viel ook op iets over dat je niet mag twijfelen aan de Joodse staat. Ach ja, de buitenlandberichtgeving van Het Parool. Dat is een grote propagandagrap. Ooit een krant van het verzet. Nu de boodschapper van het verlicht fascisme. Onderdrukking zonder fysiek geweld. In het "vrije westen"dan.