donderdag 25 oktober 2007

De Commerciele Massamedia 95


Ik kan mij nog goed de tijd van Ulbricht herinneren. De tijd dat op de Oostduitse televisie deze communistische apparatsjik zijn volk minzaam toewuifde. Dat waren nog eens tijden. De communistische massamedia deden er ook aan mee, want anders was het Ulbricht niet gelukt de boel zolang te flessen. Dus elke keer dat de baas in beeld verscheen juichte het volk en scheen de zon. Iedereen hield van hem, niemand riep ooit boe of bah. Men keek wel uit. Die aanpak leek zo succesvol dat de westerse commerciele massamedia deze aanpak al snel overnam. Vooral op de Amerikaanse televisie zie je nooit maar dan ook nooit een dissident, op de commerciele radio hoor je nooit een dissidente stem. Daar schijnt altijd de zon en worden dissidente geluiden weggefilterd. Ik kreeg vandaag een bericht van Daan, waarin ik tot mijn grote schrik las dat ook hier in de polder nu het tijdperk Ulbricht is aangebroken. Leest u nu zelf:

Manipuleerde RTL geluid demonstratie tegen Zorreguieta bij doop prinses Ariane?
Bekijk de video en de foto
Door Daan de Wit

Heeft RTL-Nieuws het geluid bij een item [7'30] over de doop van prinses Ariane (20 oktober) gemanipuleerd zodat de demonstratie tegen de vader van Máxima niet was te horen? Een lezer van DeepJournal meent van wel en voert bewijsmateriaal aan in de vorm van uitleg, videobeelden en een foto met een overzicht van de situatie.
Lezer Marc Koutzarov schrijft naar aanleiding van beelden die hij maakte met cameraman Bob Elbracht:
'Knap staaltje media manipulatie Op 20 oktober 2007 is Prinses Ariane gedoopt in de Kloosterkerk te Den Haag. Aanwezig was de heer Jorge Zorreguieta, als deelnemer aan het regime Videla medeverantwoordelijk voor de verdwijning van 30.000 burgers. Zijn presentie bij het huwelijk van zijn dochter was ongewenst, maar de doop van zijn kleindochter wordt door het parlement beschouwd als een kerkelijke, casu quo, privé aangelegenheid. Van de feestelijkheden rond de doopplechtigheid van Ariane is verslag gemaakt door verschillende media, waaronder ook RTL Nieuws. De uitzending is door ruim 750.000 mensen bekeken. Deze opname toont u een fragment van RTL Nieuws zoals vertoond op televisie, en direct daar achteraan hetzelfde fragment, voorzien van het oorspronkelijke geluid: twintig meter verderop werd zeer luidruchtig gedemonstreerd door de actiegroep H.I.J.O.S. tegen de aanwezigheid van de controversiele schoonvader van onze toekomstige vorst. Dit oorspronkelijke geluid is afkomstig van een amateuropname, die op hetzelfde moment dezelfde beelden registreerde als de televisieuitzending. Voor de duidelijkheid is de gescandeerde tekst als ondertiteling toegevoegd. Dat de sfeer van deze luttele zeven seconden ingrijpend is veranderd behoeft geen verder betoog. Trek uw eigen conclusie.''Op mijn vraag aan de Koutzarov of de camera van RTL in de buurt stond van de camera van Elbracht en dus het geluid van de demonstratie moeten hebben opgepikt, krijg ik de volgende reactie:'Beste Daan, Ja, onze camera stond ongeveer 15 meter van RTL vandaan. Het geluid van de demonstratie was zeer luid. Zo luid dat er een discussie ontstond onder de toeschouwers. Als je goed luistert naar de RTL video, hoor je duidelijk achtergrond geluiden (minus de demonstratie). Met andere woorden RTL heeft het geluid bewust eruit gefilterd. Dit heeft de NOS overigens ook met de LIVE beelden gedaan, alleen die reportage kan ik nergens op het internet vinden.'''

Lees en Zie zelf: http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1056.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De "amateurbeelden" zijn gewoon nep. Ze bevatten ook de geluiden die RTL4 heeft toegevoegd, namelijk het commentaar, wat nooit door de amateur zou zijn opgenomen. Het is overduidelijk dat iemand dit op een zeer goedkope manier heeft toegevoegd aan het oorspronkelijke materiaal van RTL, en niet omgekeerd. Ik zou deze onzin gauw rectificeren als ik u was.

Anoniem zei

Voor alle duidelijkheid: ik heb de originele geluiden, zoals ik die OP HETZELFDE MOMENT registreerde, toegevoegd aan de opname zoals RTL die op televisie toonde. Dan wordt duidelijk dat niet ik iets heb toegevoegd, maar dat RTL iets heeft wegggelaten. Mijn originele opname staat in het archief van het NRG, bovendien heb ik daar een opname van iemand anders aangetroffen die met een mobiele telefoon filmde.
Omdat ik mij circa 20 meter ter linkerzijde bevond, is de enig mogelijke correctie die van geluidssterkte: het aantal decibelverlies over een afstand van 20 meter. Bekijk zelf de twee amateuropnames, fiets naar het Lange Voorhout, schreeuw zelf wat voor Paleis Kneuterdijk met een man of 25, en herzie je oordeel.

Bob Elbracht

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...