zaterdag 11 januari 2025

Geert Mak: Ursula von der Leyen Versus Krtische Stemmen


Kritische stemmen worden het zwijgen opgelegd.
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

De Europese Commissie heeft de spelregels veranderd: in de toekomst kunnen veel maatschappelijke organisaties alleen nog maar stilletjes op de achtergrond in Brussel werken in plaats van politieke eisen te stellen. Terwijl bedrijven hun invloed veilig stellen, worden kritische stemmen het zwijgen opgelegd. Wat dit voor onze toekomst betekent en hoe jij hier actie tegen kunt ondernemen, lees je hieronder.

Beste foodwatcher, 

Het is een aanslag op ons allemaal: als een van haar eerste officiële acties heeft de Europese Commissie het maatschappelijk middenveld een heuse muilkorf omgedaan. Want wat is er precies aan de hand? 

De EU steunt meerdere NGO's met subsidies - vooral voor hun werk op het gebied van milieu- en klimaatbescherming. Met deze pot geld wil de EU een tegenwicht bieden aan de enorme lobby van het bedrijfsleven, die vaak de deuren in Brussel platloopt. 

Nu gelden er echter nieuwe regels voor dit geld. Financiëring zal alleen beschikbaar zijn voor educatie en onderzoek. Veel politieke lobby bij EU-instellingen of zelfs campagnes die oproepen tot meer klimaatbescherming, worden op deze manier onmogelijk gemaakt. 

Ursula von der Leyen vervult hiermee een vurige wens van de conservatieve en rechtse partijen in het Europese Parlement, namelijk: het maatschappelijke middenveld het zwijgen opleggen. 

Ja, het zal vast vervelend zijn dat wij als maatschappelijke organisaties volhardend blijven strijden voor meer consumenten- en milieubescherming! Maar dit werk is belangrijk. Want de tegenpartij staat er goed voor: tweederde van de lobbyisten in Brussel werkt voor grote bedrijven en brancheorganisaties. 

Met het schrappen van financiering heeft de industrie vrij baan in Brussel. En daarom is ons werk harder nodig dan ooit!

Foodwatch heeft ook een klein kantoor in Brussel. Onze twee collega's doen hun uiterste best om de argumenten die uit de industriële lobby komen, te ontkrachten. Dat zal voortaan nog moeilijker worden als de balans verder doorslaat. 

Gelukkig neemt Foodwatch geen geld aan van overheden, nu en nooit niet. Niet van de EU en niet van de Nederlandse regering. We hebben bewust gekozen voor deze onafhankelijkheid, omdat het ons beschermt tegen dit soort situaties. Dit kunnen we doen dankzij duizenden mensen zoals jij: dankzij kleine maandelijkse bijdrages hoeven we niet bang te zijn voor de nieuwe EU-regels. En kunnen we blijven opkomen voor goed en duurzaam voedsel.

Daarom vraag ik je om iets te doen tegen de groeiende invloed van de industrie. Word vandaag nog donateur van Foodwatch!

Een voorbeeld van hoe de industrie in Brussel haar zin krijgt is glyfosaat. Er zijn al jaren alarmerende onderzoeken gedaan naar de gezondheidsrisico's van dit bestrijdingsmiddel, maar de Europese Commissie heeft het in 2023 opnieuw toegelaten voor 10 jaar. De druk van de landbouwlobby, geleid door bedrijven als Bayer, was enorm. 

De Nutri-Score laat ook zien hoe machtig de lobby is. Een duidelijke, gekleurde etikettering op voedsel zou miljoenen mensen kunnen helpen om gezondere aankopen te doen. Het laat in één oogopslag zien hoe evenwichtig een product is. Tot nu toe was dit vrijwillig voor fabrikanten. De EU wilde het verplicht stellen, maar dit is precies wat de voedingsindustrie wilde voorkomen. Vermoedelijk onder druk van hen is het voorstel op de plank blijven liggen. Pikant detail is dat de EU nog steeds weigert om ons de documenten met betrekking tot het proces te geven. Zo kan niemand zien hoe groot de invloed van de voedsellobby werkelijk was.

En dan is er nog de pesticidenrichtlijn, die eigenlijk bedoeld was om het gebruik van landbouwgif in Europa drastisch te verminderen. De verordening had een eerste stap kunnen zijn in de richting van het uitbannen van het gebruik van pesticiden. Maar na massale druk van chemische en landbouwbedrijven mislukte de richtlijn uiteindelijk in 2024. De industrie verspreidde opzettelijk angst voor stijgende voedselprijzen en knelpunten in de aanvoer. Uiteindelijk ontbrak de politieke wil om deze desinformatiecampagne tegen te gaan. Het resultaat: een grote stap terug voor milieu- en consumentenbescherming.

Zoals je ziet: we moeten hard werken in Brussel om de industrie tegen te werken. Tegelijkertijd willen we onafhankelijk blijven. Daarom vraag ik jou vandaag om Foodwatch te ondersteunen als donateur!

Hartelijk dank voor je steun!

 

Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert
Directeur Foodwatch Nederland

P.S.: Elke ondertekende petitie, elke gedeelde nieuwsbrief en elke eenmalige donatie in 2024 heeft onze missie versterkt. Hartelijk dank! Maar de druk van de industrie zal in 2025 niet afnemen - integendeel. Met jouw maandelijkse bijdrage help je ons om nog vastberadener actie te voeren tegen de belangen van de bedrijven. Samen kunnen we voorkomen dat de stem van het maatschappelijk middenveld in Brussel tot zwijgen wordt gebracht. Elke extra donateur telt! 

TwitterFacebookLinkedInWhatsapp

 

Geen opmerkingen:

The Occupation of the American Mind

  https://x.com/_Assaf_MD/status/1877848419605127466 Assaf, MD @_Assaf_MD Every American should watch this documentary.