Pesticiden
Bayer vangt bot, het verbod op bijengif blijft bestaan
Het Europese verbod op drie neonicotinoïden, ook wel bijengif genoemd, blijft overeind, zo oordeelt het Europees Gerechtshof donderdag.
De Europese Commissie verbood het gebruik van de pesticiden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam al in 2013 voor veel gewassen en het coaten van zaden, omdat deze middelen bijdragen aan de dood van bijen en hommels. Die raken door het gif hun oriëntatievermogen kwijt, waardoor ze de korf niet meer kunnen terugvinden, met sterfte tot gevolg.
Producent Bayer vocht het besluit aan en dreigde met schadecaims. In 2018 verwierp de Europese rechter de bezwaren van Bayer en het hof wijst nu het beroep tegen dat vonnis af. Tot vreugde van milieuorganisaties als de Bijenstichting, Greenpeace Pesticide Action Network (Pan) en het Britse Buglife en organisaties van bijenhouders.
“Het hof past het voorzorgprincipe toe, dus veiligheid en gezondheid gaan boven 100 procent bewijs van schadelijkheid”, legt Hans Muilerman van Pan uit . “En het volgt de richtlijnen van 2013, met nieuwere wetenschappelijke kennis dan die uit 2002. Dat is ook van belang voor de lopende discussie over bijenrichtsnoer.” De Europese landen kunnen het al acht jaar niet eens worden over de mate van bescherming die ze voor bijen willen vastleggen. Nederland wilde aanvankelijk een ruimere sterftekans voor bijen toestaan bij de toelating van bestrijdingsmiddelen, net als enkele andere landen. Landbouwminister Schouten kwam daar dit voorjaar op terug door alsnog het voorstel uit 2013 te steunen. “Met deze uitspraak van het Europese hof wordt het lastig om daar nu nog van af te wijken”, hoopt Muilerman.
Lees ook:
Niet alleen de honingbij, álle bestuivers hebben bescherming nodig
Negen milieuorganisaties en zeven hoogleraren doen een beroep op minister Schouten om dinsdag in Brussel aan te dringen op betere bescherming van wilde bijen en hommels.
Europa blijft te soepel voor landbouwgif, bijen blijven slecht beschermd
De Europese lidstaten blijven dralen met een strenger toelatingsbeleidvoor landbouwgif. Zeven jaar geleden stelde de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) al voor de regels aan te halen, maar er gebeurde niets. Donderdag staat een afgezwakt voorstel van EFSA ter discussie in Brussel. Intussen kwam de Europese Rekenkamer al met stevige kritiek. Ook milieubeschermers zijn boos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten