dinsdag 23 januari 2018

NRC's Elite Journalistiek

De elite voelt de grond onder zich schuiven

Davos 2018 Het World Economic Forum begint dinsdag in het Zwitserse Davos. Dit jaar is er meer onzeker dan ooit op het jaarlijkse samenzijn van de economische elite. 
Foto David Keyton / AP 
Sommige dingen in Davos blijven hetzelfde. Neem de traditionele ‘Hollandse avond’ aan het begin van de week. De tientallen aanwezige Nederlandse bestuurders kennen elkaar vaak al jaren. De sfeer is gemoedelijk, zelfs een beetje studentikoos. De avond wordt ook wel grappend „de Coen en Sander-show” genoemd, naar de twee organisatoren Coen van Oostrom (CEO van vastgoedbedrijf OVG) en Sander van ’t Noordende (bestuurder van Accenture). Vast onderdeel: een sjoeltoernooi.
Maar de buitenwereld is minder knus. Zelden was de agenda van de jaarvergadering van het World Economic Forum (WEF) in Davos zo somber als dit keer. „Een gedeelde toekomst in een versplinterde wereld”, is het thema waarover de 2.500 aanwezige topmanagers, ministers, Nobelprijswinnende wetenschappers en NGO-bestuurders het gaan hebben tot zaterdag. Extreme politieke polarisatie, klimaatverandering, groeiende ongelijkheid, monopolies van techbedrijven, oplopende militaire spanningen tussen grootmachten. Je zou vanwege de doordenderende economie een prima humeur verwachten, maar de agenda geeft bijzonder weinig aanleiding om vrolijk te worden.
Volgens de jaarlijkse opiniepeiling onder aanwezigen van het WEF, het Global Risks Report, zijn de aanwezigen veel negatiever gestemd dan vorig jaar over de kans dat er binnenkort iets ergs gaat gebeuren; van cyberaanvallen tot klimaatrampen tot misschien wel oorlogen tussen landen. Dinsdag begint het meteen al gezellig, met paneldiscussies als „De volgende financiële crisis”, „Hoe redden we globalisering van zichzelf?” en „Hoe cultuur een wapen is geworden”. 
De jaarlijkse rapportenregen aan de vooravond van het WEF is ook al geen oppepper: communicatiebedrijf Edelman ziet in zijn jaarlijkse Trust Barometer geen herstel van vertrouwen tussen burgers en bestuur, ontwikkelingsorganisatie Oxfam constateert voor de zoveelste keer groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...