woensdag 27 januari 2016

Theo Francken en de Zee

"Belgische minister zei: 'Drijf vluchtelingen terug in zee, het kan me niet schelen dat ze verdrinken'"

Greek Immigration Minister: Belgium Interior Minister suggested his country turn back boats of migrants

De Griekse viceminister van Immigratie Ioannis Mouzalas heeft in het actuaprogramma 'Newsnight' op de BBC zwaar uitgehaald naar "de Belgische minister van Binnenlandse Zaken". Die zou tijdens de EU-top in Amsterdam eerder deze week gezegd hebben dat Griekenland de vluchtelingen terug in zee moet duwen. Volgens de Griek zei de Belgische minister: "Ga tegen de wet in, het kan me niet schelen dat ze verdrinken". Wellicht doelde Mouzalas op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die ontkent dat hij dergelijke uitspraak deed en noemt de uitlatingen van zijn Griekse collega "grotesk".
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de bewering van de Griekse viceminister "grotesk". ©photo_news
Francken en Mouzalas namen maandag deel aan de informele vergadering van de EU-ministers die bevoegd zijn voor migratie. Na afloop verklaarde Francken publiekelijk dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen. "Niet om 8.000 of 10.000 opvangplaatsen te creëren, want dat is gewoon belachelijk, maar 100.000 of 200.000", zei hij.

Volgens Mouzalas had de Belgische minister het over 400.000 opvangplaatsen. Maar de kwestie van de push-backs, het onderscheppen en terugsturen van migranten op zee, verbaast Newsnight-presentator Evan Davis.

"Informele gesprekken"

Mouzalas herhaalt: "Ook push-backs, meneer Davis. De Belgen zeiden: 'Drijf ze terug in zee. Ga tegen de wet in. Het spijt me, maar het kan me niet schelen dat je ze verdrinkt. Ik wil push-backs'. Wellicht was niemand in de conferentie het daar mee eens". 

De presentator wil het nog even samenvatten. "Dus de Belgen vroegen je om de vluchtelingen terug in zee te drijven als oplossing voor het probleem?". Waarop Mouzalas kortweg "ja" antwoordt.

De woordvoerster van Francken kan niet bevestigen of ontkennen dat hij gepleit heeft voor het terugduwen van de vluchtelingen. "De gesprekken in Amsterdam waren informeel. Daar werd in alle vrijheid gediscussieerd, ik kan daar geen verdere commentaar bij geven", zegt Katrien Jansseune. Ze voegt er aan toe dat net vanwege het informele karakter van de vergadering niets van wat Francken gezegd heeft een officieel standpunt van de regering is.

"Griekenland geïsoleerd"

Francken noemt de beschuldiging van Mouzalas grotesk. Francken ontkent te hebben gezegd dat de vluchtelingen terug op zee moeten gestuurd worden. 

"Ik betreur deze groteske verklaringen ten zeerste", aldus de staatssecretaris in een Engelstalige mail aan alle media. "België is een gerespecteerd land, met hoge standaarden rond mensenrechten, ontvangst van asielzoekers en internationale bescherming. Ik kan alleen maar constateren dat deze beschuldigingen er komen op een moment waarop Griekenland steeds geïsoleerder staat in het Europees debat over migratie."
     
De staatssecretaris roept nogmaals op om Europese 'hotspots' te organiseren in Griekenland, om de ontvangst van de vluchtelingen uit Griekse handen te nemen. "De regering in Athene ontbeert duidelijk de mogelijkheden om de situatie aan te kunnen, dus moeten de andere Europese landen ingrijpen. De hotspots moeten fungeren als Europese wachtkamer."

Migranten die geen asiel aanvragen in Griekenland moeten volgens Francken onmiddellijk worden teruggestuurd (pushed back) naar hun thuisland of transitland.

http://www.demorgen.be/buitenland/-belgische-minister-zei-drijf-vluchtelingen-terug-in-zee-het-kan-me-niet-schelen-dat-ze-verdrinken-b130f751/ADMCc/

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...