maandag 10 mei 2010

De Socialistische Partij. 2


Als u wilt dat er iets fundamenteels verandert in Nederland, vooral op economisch gebied, dan moet u zeker niet op de SP stemmen. Het rapport van de onnozele De Wit is om te huilen zo slecht. Iedereen is fout, de politici, de ambtenaren, de wereld, God, de bankiers, het weer. Het rapport van de commissie De Wit is zo erbarmelijk slecht dat de Kamer nu een echt onderzoek eist:

Kamermeerderheid wil parlementaire enquête kredietcrisis

Gepubliceerd: 10 mei 2010 16:05 | Gewijzigd: 10 mei 2010 19:38

Door onze redacteuren

Den Haag, 10 mei. Een meerderheid in de huidige Tweede Kamer wil dat het vervolg van het onderzoek naar de kredietcrisis het karakter krijgt van een parlementaire enquête.

Daarbij worden betrokkenen onder ede gehoord.

Dat blijkt uit de reacties van politieke partijen op het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel (de commissie De Wit), dat gisteren verscheen. Kamerlid Elly Blanksma van het CDA zei dat de complexiteit en de diepgang van de ontwikkelingen de instelling van een enquête rechtvaardigt. De Kamer moet nu zijn tanden laten zien, aldus Blanksma.

Eerder al pleitten GroenLinks, de SP en de VVD voor een parlementaire enquête. Het onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd had het karakter van een parlementair onderzoek, een lichtere onderzoeksvariant.

http://www.nrc.nl/economie/crisiscommissie/article2541576.ece/Kamermeerderheid_wil_parlementaire_enquecirc_te_kredietcrisis


Iedereen kan nu begrijpen waarom de SP blind voor de miljardensteun aan de luchthandel van de banken was. Die partij is op macht uit, niet op verandering.

Eerder al was dit bekend:


Alleen commissie-De Wit is tevreden

ANALYSE, Van onze verslaggevers Douwe Douwes, Robert Giebels op 05 februari '10, 07:49, bijgewerkt 05 februari '10, 08:07

DEN HAAG - De opbrengst van de openbare gesprekken van de commissie-De Wit had groter kunnen zijn.

De commissie-De Wit is klaar met zijn openbare gesprekken en nu moet welverdiende rust neerdalen over de samenleving. Dat was de bedoeling van de acht Tweede Kamerleden die oorzaak en gevolg van de kredietcrisis wilden achterhalen. Maar na het 50 uur horen van 42 betrokkenen kan de parlementaire onderzoekscommissie het boek niet sluiten.

Dat is niet meteen hun schuld. Deze crisis heeft een duizelingwekkende hoeveelheid informatie en meningen opgeleverd. Voeg daar maar eens wat aan toe – vooral als niet-gespecialiseerd Kamerlid.

Pikants

Maar de opbrengst had wel groter kunnen zijn. De ene na de andere genodigde had zich voorgenomen om wat pikants te zeggen. Maar alleen als de commissie het er een beetje uit zou trekken. Centralebankpresident Nout Wellink, die bijna vijf uur werd verhoord, grossierde in zulke voorzetjes.

‘Maar ik zeg u wel dat we ons moesten baseren op de informatie van onze Belgische collega’s’, zei hij bijvoorbeeld over de overname door Fortis van ABN Amro. Een reeks van vragen had de commissie daarop moeten laten volgen, temeer omdat de Belgische toezichthouder geweigerd had te verschijnen. Maar ingaan op zulke suggesties zou betekenen dat de vragenlijst misschien niet helemaal kon worden afgewerkt... Op die rampzalige overname van ABN Amro ging de commissie uitvoerig in, hoewel die weinig met de kredietcrisis te maken heeft.

http://www.volkskrant.nl/economie/article1345797.ece/Alleen_commissie-De_Wit_is_tevreden


Inderdaad, amateurs die niet doorvroegen, voor een deel omdat ze te onwetend zijn om zich een juist beeld te vormen van de neoliberale zwendel, en voor een deel omdat ze juist een onderdeel zijn geworden van die zwendel. Het gevolg was dat:

De commissie-De Wit op cruciale momenten niet door[vroeg] bij de verhoren van de Nederlandse kopstukken in de financiële wereld. Het verhoor van oud-premier Wim Kok was louter effectbejag, betoogt economieredacteur Robert Giebels. (5 februari 2010)

http://www.vk.tv/reportages/article1346117.ece/Commissie-De_Wit_vroeg_niet_door

Hoe nu verder met deze sukkels? Dit zijn onze volksvertegenwoordigers, een stelletje amateurs dat alleen gedreven wordt door carrierelust. Hoe nu verder met een totalitaire partij als de SP. Totalitair? Jazeker, het is de enige linkse politieke partij die zich afsluit voor kritiek, een partij die niet wenst geinformeerd worden door linkse dissidente en die elk tegengeluid censureert, zo weet ik eigen ervaring omdat de informatie die ik stuur 'teveel is.' Ik zou zeggen: stem zeker niet op de SP, dat is een partij die de handel uitverkoopt.


Enfin, de SP-miljonairs zullen niet ontevreden zijn met hun partij.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

1. De laatste kruimels gaan op aan commissies...

2. Als óók hùn pensioenen opgaan aan 'het redden van de euro' - zoals voorspeld tijdens de invoering van de euro! - dan kunnen die twee dubbeltjes 'extra' nu toch wel worden uitgekeerd..?

3. Wil iemand eens optellen hoeveel we met z'n allen jaarlijks afdragen aan... hoe noemen ze 't ook alweer.. huisvuilverwijderingsbelasting of zoiets...

Ton

Sonja zei

De commissie meldde begin februari ook dat het “intens tevreden” was.

Op Nu.nl valt te lezen:

Het waren niet alleen de banken die schuldig waren, maar ook falende toezichthouders, aandeelhouders en spaarders, politici in het kabinet en de Kamer, accountants en kredietbeoordelaars. Ieder speelde volgens de commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit zijn eigen, kwalijke rol.

Ook de spaarders zijn schuldig?

Sonja zei

EwoutIrrgang op Twitter:
Jan de Wit licht eerste rapport in fractievergadering toe. Fractie apetrots op 'Onze Jan'. Kan verder als voorzitter parlementaire enquete.
about 1 hour ago via PockeTwit


De door het politbureau goedgekeurde yell blijkt "snoeiharde conclusies". Godbewareme...