woensdag 17 september 2008

Sander van Hoorn van het NOS-Journaal 2

Israel showed disregard for civilian life in Beit Hanoun, Tutu says.

De nieuwsvoorlezer van het NOS-Journaal om acht uur vanavond sprak weer eens van 'het vredesproces' tussen Israel en Palestina, maar er is helemaal geen sprake van 'het vredesproces', zelfs niet van een serieus 'vredesproces'. Dus waarom doet het NOS-Journaal het voorkomen alsof er sprake is van 'het vredesproces'? En waarom corrigeert de correspondent ter plaatse, Sander van Hoorn, dit niet? Waarom speelt hij het spel meer? En waarom verzwijgt hij nieuws, dat de BBC Worldservice wel brengt?

'Israel raid 'could be war crime'

A report to the UN Human Rights Council on Israel's shelling of Beit Hanoun in Gaza almost two years ago says it may have been a war crime.
The report compiled by Archbishop Desmond Tutu casts doubt on Israel's explanation that the shelling resulted from a flawed artillery firing system.
It calls on Israel to pay compensation to the victims, 19 of whom were killed.
Archbishop Tutu went to Beit Hanoun in May, after objections by Israel delayed his mission several times.
The BBC's Imogen Foulkes in Geneva says the South African cleric's report contains horrific testimony from survivors of the shelling.
She says it speaks of the dead lying in the streets, of local hospitals overwhelmed, and of the injured having to hand over cash to get through Israeli checkpoints for treatment in Israel itself.
The Israeli military, which was at the time trying to prevent rocket attacks by Palestinian militants, says its own inquiry shows the shelling of Beit Hanoun was caused by technical errors, but Archbishop Tutu's report is sceptical.
'Regrettable'
Mr Tutu says there is evidence of a disproportionate and reckless disregard for Palestinian civilian life, contrary to international humanitarian law, which raises concerns that a war crime may have been committed.

"In the absence of a well-founded explanation from the Israeli military - who is in sole possession of the relevant facts - the mission must conclude that there is a possibility that the shelling of Beit Hanoun constituted a war crime," his report to the UN Human Rights Council said.
The report calls for an independent investigation into the shelling.
Archbishop Tutu will present his report to the UN human rights council on Thursday - during that debate Israel will have a chance to respond.'


Sander van Hoorn, vanwaar die propaganda van het NOS-Journaal? En waarom bericht je niet wat de BBC wel bericht? Waarom is een tussenstand van de verkiezing van de opvolger van de corrupte Olmert voor jou wel relevant en het plegen van oorlogsmisdaden door Israel niet? Leg het de kijkers uit! Ditmaal verwacht ik een antwoord.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Herman2


Bedankt Stan!

Ik heb maar weer eens een reaktie aan de NOS, inclusief de ombudsman gestuurd. Van de redactie ontvang ik namelijk altijd een nietszeggend standaardbericht terug.

publieksreacties@nos.nl
ombudsman@nos.nl

Aan de NOS ombudsman ligt het niet. Hij schreef 25-07-2008: juist bij een gevoelig thema als dit moet extra goed gelet op aandacht voor beide kanten van de zaak. Dat is volgens mij onvoldoende gebeurd en daardoor ontstaat bij de kijker het gevoel waarvoor in april al werd gewaarschuwd: het Israëlische perspectief domineert bij de NOS.

http://www.nos.nl/assets/ombudsman/columns/250708_israel.html


> Geachte redactie van de NOS, Geachte ombudsman,
>
> Hierbij vraag ik me af waarom de nieuwslezer in het NOS journaal van 17-09-2008 om 20.00 uur sprak over "het vredesproces" in het Midden-Oosten. Helaas moet ik opmerken dat er in het Palestijns-Israelische conflict totaal geen sprake is van een "vredesproces". Ik zou het op prijs stellen wanneer de NOS nieuwslezer zijn vragen wat zorgvuldiger zou formuleren.
>
> In afwachting van uw reactie,
> Met vriendelijke groeten

Unknown zei

@Stan

Vanavond had ik nog geen reactie van de redactie, maar wel onderstaande reaktie van de ombudsman:

Dank voor uw reactie,

Het vredesproces is een in binnen- en buitenland ingeburgerde term om de gesprekken over vrede in het Midden-Oosten te duiden. De naam van het proces suggereert wat de ambitie is, maar is helaas geen aanwijzing dat die amibitie ook bereikt wordt.
Ik begrijp uw zorg, maar zie deze naam niet snel uit het spraakgebruik verdwijnen.

Met vriendelijke groet,

Ton van Brussel
NOS ombudsman

stan zei

juist ja,

kortom, de nos gebruikt ten onrechte het woord 'proces.' een proces is een ontwikkeling. volgens van dale: 'werking in haar voortgang beschouwd
synoniem: ontwikkelingsgang, verloop, ontwikkeling.'

als er geen ontwikkeling is dan is er ook geen proces, hoe ingeburgerd dat woord ook mag zijn.
stan

Unknown zei

Herman2


Beste Stan,

Vandaag kreeg ik de volgende reactie op mijn schrijven aan de NOS redactie: > Subject: RE: Vredesproces Midden-Oosten
> Date: Mon, 22 Sep 2008 10:10:34 +0200
> From: publieksreacties@nos.nl
> To: @hotmail.com
>
>
>
> ________________________________
>
> Geachte heer,
>
> U heeft uiteraard alle recht om somber te zijn over de situatie in het Midden-Oosten. Maar de NOS is nog niet zover om het vredesproces nu maar dood te verklaren. Dat doet de regering ook niet, blijkt uit een artikeltje op de site regering.nl over het jongste bezoek van minister Verhagen aan het gebied:
>
>
> Verhagen over vredesproces Midden-Oosten
>
> 'Syrië moet de kans op vrede grijpen die nu is ontstaan in het Midden-Oosten. Volgens minister Verhagen is er in 2008 een reële kans op een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Dit zei minister Verhagen (BZ) tijdens zijn bezoek aan Israël, de Palestijnse Gebieden en Syrië. 'We moeten alles doen om de Israëli's en de Palestijnen te helpen van deze kans gebruik te maken', aldus Verhagen. Aan de Palestijnse president Abbas vroeg Verhagen er alles aan te doen om de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden te verbeteren en terreuraanvallen op Israël onmogelijk te maken. Nederland pleit ervoor snel meer grensovergangen open te stellen. Verhagen is bereid de Palestijnse regering diplomatiek en financieel te ondersteunen om samenwerking met Israël bij grensbewaking mogelijk te maken. In Syrië sprak Verhagen met president Assad en zijn Syrische collega Moallem over de mogelijkheden van Syrië om het vredesproces vooruit te helpen. Volgens hem moet Syrië 'de kans op vrede grijpen die nu is ontstaan in het Midden-Oosten'. Verhagen noemde het een 'hoopvol teken' dat Syrië in november de Annapolis-conferentie heeft bijgewoond, 'die een nieuwe start betekende voor het vredesproces en die kan leiden tot vrede in de regio'.' Nederland kan de dialoog met Syrië alleen voortzetten als het land zonder mitsen en maren investeert in het vredesproces', verklaarde Verhagen.
>
> Wij vonden de vraag van de Journaalpresentator aan de correspondent in het Midden-Oosten of het voor het vredesproces wat uitmaakt wie de nieuwe leider wordt van Kadima, zeer op zijn plaats. En zorgvuldig geformuleerd.
>
>
>
> Met vriendelijke groet,
>
> NOS Taalcommissie
>

Wat kan ik hier nou nog op zeggen....

Guatemalan Jеws that were raided for child trafficking.

  Dr. Anastasia Maria Loupis @DrLoupis These are the Guatemalan Jеws that were raided for child trafficking. 160 children saved were saved...