maandag 10 september 2007

Het Neoliberale Geloof 51

Deze zomer verbleef ik op een berg in Italie. Op een warme avond bezocht ik een feest van een Britse schilderes, waar gasten uit verschillende landen aanwezig waren. Tijdens de barbecue langs het zwembad sprak ik met een jonge Britse vrouw die op de financiele redactie van Reuters werkte. Ik vroeg haar wanneer ze voor het laatst het woord kapitalisme had gebruikt, per slot van rekening gebruikte Reuters te pas en te onpas het woord communisme. Waarom dan niet het woord kapitalisme gebruiken voor ons systeem? 'Dat woord gebruiken we nooit,' antwoordde ze. Waarom niet? 'Dat doe je niet!' Waarom niet? 'Wel, dat weet je gewoon.' Hoe, wie heeft je dat verteld? 'Niemand, dat weet je al voordat je bij Reuters solliciteert.' Welk woord gebruik je dan om ons economisch en politiek systeem aan te duiden? 'Dat doen we nooit, we typeren ons systeem niet.' Waarom niet? 'Goh, nu je het vraagt, dat weet ik eigenlijk niet. Ik weet wel dat het niet op prijs wordt gesteld.'

Toen ik in Nederland terugkwam hoorde ik hoe de financieel redacteur van de BBC World Service de scherpe koersdalingen op de beurs besprak. Op de vraag waarom de aandelen zo daalden antwoordde hij met veel bombarie dat er paniek was uitgebroken en daarom daalden de koersen. Slimme jongen, gaat het ver schoppen, net als de jongedame van Reuters. De verklaring van de paniek is natuurlijk nonsense, niet meer dan een beschrijving. Dat er paniek was uitgebroken wist iedereen inmiddels al, de vraag was nu: waarom die paniek was uitgebroken? Wie had die paniek veroorzaakt, of was hier sprake van een raadselachtige godsbeschikking? Wie heeft er belang bij de paniek en wie niet? Dingen gebeuren niet zomaar, zeker niet op beurzen. Maar daarover zwijgen de financiele redacteuren in alle talen. Ze weten wat ze mogen zeggen. Ze weten ook dat meer dan 90 procent van alle geldhandelingen ter wereld niets te maken hebben met het leveren van goederen of diensten, maar dat die transacties louter en alleen speculaties betreffen, gokken met geld, net zolang tot iemand de bank laat ploffen omdat hijzelf er rijker van wordt. Het neoliberalisme, het moderne kapitalisme, is niets anders dan speculeren, gokken, ten koste van het lot van miljarden mensen. Maar dat mogen de financiele redacteuren van de commerciele massamedia u niet vertellen. Die massamedia zijn namelijk al geruime tijd in handen van degenen die met geld speculeren. De journalisten die bij hen in dienst staan kunnen 1 keer de waarheid vertellen, maar daarna zijn ze dan ook hun baan kwijt. U weet het zodra u ze hoort: het zijn nagenoeg allemaal halve waarheden, dus hele leugens. Het wachten is nu op het moment dat de zaak ineenstort. Niemand die weet wanneer dat precies gaat gebeuren. En intussen: enjoy capitalism!

'Wall Street awaits Fed announcement
By MADLEN READ AP Business Writer
NEW YORK (AP) --

There are 6 1/2 trading sessions until the Federal Reserve says for certain whether it's lowering interest rates. They're apt to be some of the most anxiety-ridden times on Wall Street in years.
Investors have been hoping for weeks for a rate cut from the Federal Reserve, which meets Sept. 18. But now, after last week's disagreeable jobs report, Wall Street is more nervous than ever over the possibility that even the expected quarter-point rate cut next week may not be enough to save the economy from slipping into recession and stocks from sliding into negative territory for the year.
On Friday, investors got a shock when the Labor Department reported a drop in August payrolls, the first monthly decline in four years. The report was seen as evidence that problems with the sluggish housing market and tightening credit have, indeed, become a real threat to growth. Consumer spending accounts for about 70 percent of the economy, and when consumers don't have jobs, they tighten their purse strings and miss their bill payments.
The Dow Jones industrial average ended the week 1.83 percent lower, the Standard & Poor's 500 index fell 1.39 percent, and the Nasdaq composite index dropped 1.18 percent.
This week, investors will be wrestling with predicting the Fed's next move and deciding how drastic that next move should be.'

Lees verder: http://hosted.ap.org/dynamic/stories/W/WALL_STREET_WEEK_AHEAD?SITE=TXSAE&SEC

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...