En hoewel ook een deel van de gezeten burgerij kritiek had op de illegale inval in Irak gaf hun krant op de dag van de illegale inval, 20 maart 2003, in een redactioneel commentaar het volgende advies:
'Nu de oorlog is begonnen, moeten president Bush en premier Blair worden gesteund. Die steun kan niet blijven steken in verbale vrijblijvendheid. Dat betekent dus politieke steun - en als het moet ook militaire.'
Kort samenvattend: hoewel de bourgeoisie weet dat de democratie een wassen neus is waarbij de rijken rijker worden terwijl de armen armer worden, en ook weet dat de gewelddadige inval in Irak illegaal was, zwegen ze als het graf zolang zij nog genoten van de 'rechtsregels' noodzakelijk voor hun 'toegang tot goed onderwijs, eerlijke rechtspraak, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, van openbare orde.' Maar nu er sprake is van 'onzekerheid in het gezin als het gaat om de vraag of de kinderen het straks beter zullen krijgen dan de ouders,' brokkelt hun vertrouwen in het huidige systeem af.
Dit feit bewijst opnieuw dat de democratie in de praktijk niet veel anders is dan zelfverrijking. Zolang de democratie de gegoede burgerij kan afkopen is er niets aan de hand, maar zodra het kapitalisme weer onvermijdelijk een periodieke economische depressie doormaakt, ontstaan er allerlei ressentimenten, ook bij de NRC-lezer uit de 'brede middenklasse' die 'de basis is van een stabiele, democratische samenleving'. Dat dus die 'samenleving' alles behalve 'stabiel' en 'democratisch' is, laat staan een echte samen-leving verzwijgt de opiniemaker van de gezeten burgerij, want anders zou blijken wat er werkelijk aan de hand is, en zover gaat Ben Knapen nu ook weer niet. Echte critici worden immers gemarginaliseerd. Ben weet precies waar de grenzen liggen.
4 opmerkingen:
New York Times editorial karaktersiseert de PVV als: "the hate-spewing xenophobic Freedom Party"
Dit wel in een hoofdredactioneel commentaar dat op hoge toon Europese deelname aan de oorlog in (dus: tegen) Oruzgan [sic] eist, want het blijft de New York Tiems nietwaar.
Duitse Rijksdagverkiezingen november 1932
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_Rijksdagverkiezingen_november_1932
In aanloop van de landelijke verkiezingen waarschuwt Ratna Pelle van GroenLinks voor het extreemlinkse D66. Het is dat Wilders nog enig tegenwicht biedt, anders zou je het ergste vrezen:
“De sfeer in Israël is extreemrechts te noemen en het zal nog meer mensen motiveren om in het buitenland actief hun land te verkopen en te verdedigen," zegt Conny Mus. Ik zou een buitenlandse journalist die de sfeer in Nederland extreem-rechts noemt omdat Wilders nogal wat onzin uitkraamt en op grote winst staat, een tikkeltje ongenuanceerd vinden. Ook D66 staat op fikse winst, en dat juist met een fel anti-Wilders geluid.
http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000438.html
Een reactie posten