Willy Van Damme's Weblog
Het einde van het Europees expansionisme
De grootse plannen van de Europese politici voor een verdere expansie van de Europese Unie oostwaarts lijken mislukt. Het in stukken hakken van Rusland is een pure westerse fantasie gebleken, de toetreding van Oekraïne tot die EU eveneens en wat betreft Moldova en Georgië lijkt dit ook een mislukking te worden. En dan was er nog de mislukte kleurenrevolutie in Wit-Rusland. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de groei van de EU richting het oosten. En neen, Mongolië of landen als Oezbekistan zal men niet aanpakken.
Europese hebzucht
De verkiezingen in Moldova en Georgië lijken een grote teleurstelling te worden voor de ongebreidelde hebzucht van de Europese leiders. In Moldova is de verkiezing van een Europees gezinde nieuwe president onzeker en kiest en college van verkozenen van 300 mensen begin december een nieuwe Georgische president waarbij de huidige president Salome Zoerabishvili geen kans maakt.
Ze ligt immers sinds ze president werd overhoop met Georgische Droom en die controleren het parlement. Ook Maia Sandu, president in Moldova, zou nu zondag wel eens ten onder gaan. Met rivaal Alexandr Stoianoglo die een grote kans maakt het te halen. En dan zijn er nog de parlementsverkiezingen in Moldova volgend jaar. Met als vraag of Zoerabishvili dan terugkeert naar haar vaderland.
Salome Zoerabishvili bracht het van Frans ambassadeur in Georgië tot president van dat land. Van buitenlandse inmenging gesproken. Haar presidentschap is gekenmerkt door continue ruzies met de regering van Georgische Droom.
Zelensky zei het onlangs vrij onomwonden: “We moeten toegeven dat Rusland op dit moment gewonnen heeft in Georgië… Hetzelfde lot wacht in Moldavië.” Met Zelensky zelf die meer en meer een roepende in de woestijn is geworden. Zijn ‘blijde intochten’ in de westerse parlementen zijn al lang voorbij.
Vanuit Brussel hield men de plaatselijke bevolking voor dat ze snel diezelfde welstand als Duitsland en België zouden bereiken. Voor een arm land een aanlokkelijke droom. En het zou ook de ‘vrijheid’ brengen en de realisatie van een ‘rechtstaat’. Wat dat in de praktijk ook mogen betekenen. Maar de propagandamolen van de EU draait volop.
Maar lokale politici en de bevolking dachten er anders over. Het risico verzeild te geraken in een bloedig conflict tussen de EU/NAVO en Rusland is voor velen te groot. En in buurland Oekraïne zagen ze wat daarvan het resultaat kon zijn. Velen bedankten er logischerwijze voor.
Dat Georgische Droom van miljardair Bidzina Ivanitsvili de verkiezingen won lijkt zeker. Met 54% van de stemmen en 89 zetels van de 150 in het parlement lijkt de zaak beklonken. Zeker met de andere vier partijen die tussen 10,9 % en 7,75 % haalden.
En zoals te verwachten heeft de door de EU en VS gefinancierde oppositie het over grootschalig bedrog. Maar de vraag is wat hier van klopt. Het land kent een grote economische groei van op dit ogenblik meer dan 10% wat zijn partij normaal populair moet maken. Hij raakte na de oorlog met Zuid-Ossetië tot in de politieke top door massaal geschenken uit te delen.
Kleurenrevoluties
Zo heeft de president Salome Zoerabishvili het over bewijzen voor die fraude met daarbij zelfs beeldmateriaal. Maar toen de kiescommissie haar naar die bewijzen vroeg weigerde ze een gesprek daarover of die te overhandigen. Zij moeten dat maar zelf uitzoeken was haar visie. Wat haar positie hier wel zeer wankel maakt.
Ook heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), een organisatie waar alle Europese landen lid van zijn, mits enkele opmerkingen de stembusgang als correct beschreven. (1) Wat de protesten van de oppositie, de EU en onze media nog minder geloofwaardig maakt. Het valt trouwens op dat over het oordeel van de OVSE in de media amper of niet gesproken wordt.
Zoerabishvili is van geboorte Française en dochter van naar Frankrijk tijdens de Russische burgeroorlog van 1917-1921 naar Frankrijk gevluchte Georgiërs. Tijdens het bewind van president Mikhail Sakkaashvili benoemde Franrijk er haar tot ambassadeur. Dat zij later dan ruilde voor een politieke carrière in het land. Ze werd nadien in 2018 met steun van Georgische Droom zelfs president.
Sir Anthony Brenton, de gewezen Britse ambassadeur in Rusland in 2008 wijst in de richting van Sakkaashvili als de verantwoordelijke voor de oorlog met Zuid-Ossetië. Ook Jack Matlock, de 95-jarige laatste Amerikaanse ambassadeur in de Sovjetunie, deelt die mening.
In feite poogde het Westen hier voor de tweede maal een kleurenrevolutie te organiseren. De eerste was in 2003 met de zogenaamde Rozenrevolutie toen Sakkaashvili nadien president werd. Het was de aanloop naar de oorlog van 1 augustus 2008 met Zuid-Ossetië waarbij ook Russische vredestroepen werd gedood. Deze zaten daar in overleg met o.a. Georgië. De inval werd een ramp werd voor Georgië.
Later zal onze massamedia het hebben over “een Russische invasie van Georgië”. Ondanks de vele vaststaande bewijzen van het tegendeel. (2) Zo is er het uitgebreide interview met de 95-jarige Jack Matlock, de laatste Amerikaanse ambassadeur in de Sovjetunie, die Sakkaashvili voluit de schuld geeft voor deze oorlog. (3)
Mikhail Sakkaashvili
Het probleem van Zuid-Ossetië is ontstaan in 1988 nog voor het opdoeken van de Sovjetunie. Voordien waren er geen problemen geweest en waren er zelfs gemengde huwelijken. Waarom die nationalistische haat dan plots verscheen is natuurlijk de vraag. Voor Georgische nationalisten waren de Ossetiërs indringers die dienden verdreven te worden. En korte tijd werd de hoofdstad Tsinvali zelfs door Georgië bezet.
Waarna Rusland in onderling overleg en met het akkoord van Georgië er in 1992 vredestroepen heen stuurde. En tot 2003 was het dan ook rustig. Maar dat veranderde met de Rozenrevolutie van 2003 en de komst van Sakkaashvili, een in de VS opgeleide advocaat die men dan president maakte.
Zijn minister van Defensie werd David Kerzerashvili, een man met de Georgische en Israëlische nationaliteit, die het leger naar Zuid-Ossetië stuurde. Een man die nu in het Verenigd Koninklijk verblijft en die men in zijn geboorteland wegens fraude veroordeelde.
Hij werd ook genoemd in de Panama Papers. (3) De aanval gebeurde de dag dat in Beijing de Olympische Spelen officieel begonnen en waarop Poetin aanwezig was. En die datum was hoegenaamd geen toeval.
De aanval was voor Georgië dan ook een ramp die leidde tot het ontslag van Sakkaashvili en Kerzerashvili. Sakkaashvili zit op dit ogenblik in een Georgische cel wegens folterpraktijken die hij onder zijn bewind organiseerde. Pogingen om hem vrij te krijgen werd door het Europees Hof van Justitie geweigerd omdat het vonnis volgens hen correct was.
Schipperen
Georgische Doom heeft in haar kiescampagne gesteld dat zij zich in Zuid-Ossetië voor de oorlog en het daardoor veroorzaakte leed zou verontschuldigen en de verantwoordelijken straffen. De UNM (De Verenigde Nationale Beweging) die met 10,12% in de verkiezingen derde eindigde en de partij is van Sakkaashvili zou men om die reden zelfs verbieden.
Volgens Anatol Lieven van het Quincy Institute (5) was de huidige sterke man Ivanitsvili eerder iemand die poogde een evenwicht te bewaren tussen het Westen en Rusland. Zo veroordeelde Georgië en inval van Rusland in Oekraïne maar weigerde het zich te scharen achter de sanctiemaatregelen van het Westen met als argument dat het land economisch te veel afhangt van Rusland en geen oorlog wil.
Zij schippert dus maar zou door de houding van de EU zich nog meer dan voorheen vermoedelijk richten op Rusland. Ook hier lijkt de EU zich liever in eigen voet te schieten in plaats van eens grondig na te denken over de gevolgen van haar beleid. Het schipperen tussen het Westen en Rusland is altijd typerend geweest voor Ivanitsvili.
Wel werd er een wet aangenomen die ngo’s en andere organisaties die vanuit het buitenland tot 20% steun krijgen verplicht dit in hun publicaties te vermelden. Een wet die men ook in Rusland invoerde. Maar dat belemmert hun werking niet. In de VS is er een ietwat gelijkaardige wet geldig maar die veel strenger is met o.m. mogelijke zware gevangenisstraffen.
Een catastrofe
Bovendien moeten zij om subsidies van de EU of de VS te krijgen hoe dan ook en overzicht van al hun activiteiten jaarlijks overmaken. Het is geen rem maar schept naar de buitenwereld toe wel duidelijkheid en is ook trouwens van toepassing op steun komende uit Rusland. Niet alleen het Westen dus. Maar die geldstromen wou men in het Westen duidelijk geheim houden.
Mikhail Sakkaashvili, een in de VS opgeleide advocaat, werd president na de staatsgreep van 2003 en viel met zijn leger Zuid-Ossetië aan. Het werd een ramp. Hier met die speciale foto op de lokale TV kort na zijn nederlaag.
Hij poogde zijn geluk dan eventjes in Oekraïne maar dat liep eveneens faliekant af. Achteraf bleek dat hij betrokken was bij wijdverspreide folteringen in de Georgische gevangenissen. Waarna hij in de gevangenis geraakte.
Maar het goedkeuren van die wet zorgde niet toevallig voor protesten in Brussel en de opschorting van financiële steun. En uit de eerste reacties in Europa blijkt dat het idee van Georgië als lid van de EU zonder het te zeggen definitief begraven is. En het pessimisme in de EU over Moldova is eveneens groeiend. Hetzelfde uiteraard voor Wit-Rusland en Oekraïne die verloren zijn.
Na de door de EU veroorzaakte humanitaire ramp in Oekraïne en de mislukte kleurenrevolutie in Wit-Rusland is het stilaan duidelijk dat de EU en haar pogingen verder oostwaarts richting Moskou op te rukken eindigen in een grote catastrofe.
Vraag: Hoe gaan ze dat aan de bevolking van de EU verkopen? Geen gemakkelijke zaak. Maar dat is na de veroorzaakte chaos in Libië, Irak, Joegoslavië en het Midden-Oosten een gewoonte. Een normaal mens zou beschaamd rondlopen. De EU niet, ze blijven hoog van de toren blazen alsof er hen niets kan overkomen.
Willy Van Damme
1) Rapport OVSE 26/10/2024,579346.pdf Deze organisatie omschreef de verkiezingen zo: “Generally procedurally well organised and administered in an orderly manner but marked by a tense environment.”
2) Wikipedia stelde het zo: “Open hostilities began with a large-scale Georgian military operation against the town of Tskhinvali and the surrounding areas, launched in the night of 7 to 8 August 2008.” Zowel Jack Matlock, de laatste Amerikaanse ambassadeur toen in de Sovjetunie als Anthony Brenton, Britse ambassadeur in Rusland van 2004 tot 2008, bevestigen dit.
- “Georgia
‘started this unjustified war'”. BBC
News. 30 September 2009. Archived
from the original on 20 April 2010. Retrieved 18 February 2019. - “EU
Report: Independent Experts Blame Georgia for South Ossetia War”. Der Spiegel. 21
September 2009. Archived
from the original on 2 September 2018. Retrieved 18 February 2019
In De Morgen nog schreef Yannick Verberckmoes: “Rusland is in 2008 al Georgië binnengevallen.” in ‘Reikt lange arm van Kremlin tot in Georgië?’ De Morgen 29/10/2024, p 4.
Dat er Russische invloed in Georgië is kan ook niet anders. Het land werd in 1783 door Rusland veroverd op de Persen waar ook de naburige Turken zich bij moesten neerleggen. Tot genoegen toen van de Georgische adel die zoals in Rusland orthodox christen landadel was.
De Perzische en de Turkse vorstenhuizen waren moslims. Er is dus een bijna 250 jaar oude directe relatie tussen beiden en die werk je niet weg door enkele wetten te stemmen. Bovendien toont de huidige geostragische situatie de sterkte van Rusland en de zwakte van het Westen. De keuze voor Moskou is daarom niet geheel onlogisch. Zowel voor Georgië als Moldova.
3) LEGENDARY US-Ambassador Reveals TRUTHS About Georgia, Europe, and the USA | Jack Matlock.
4) Document reveals ex-Government Minister owned company with a multimillion flow (Infographics)
5) The West and Georgia’s Crisis – Quincy Institute for Responsible Statecraft, ‘The West and Georgia’s crisis’, Anatol Lieven, Almut Rochowanski en Artin DerSimonian, 17 oktober 2024. Het Quincy Institute werd onder meer opgericht door de speculant George Soros.
NASCHRIFT:
Het pessimisme in Europese kringen over de presidentsverkiezingen in Moldova en Georgië lijkt uit te komen. president Maia Sandu won in Moldova met 54% wel de verkiezingen maar haar positie blijft zwak en als we sommige media mogen geloven dan heeft de EU, zonder het uiteraard officieel te zeggen, nog maar weinig interesse om Moldova in te lijven bij de EU.
Eigenaardig is wel dat toen zondagavond de eerste resultaten officieel bekend raakten volgens het Turks persbureau Anadolu het de oppositiekandidaat Alexandr Stoianoglo was die met meer dan 51% de verkiezingen leek te winnen. Maia Sandu haalde dan ongeveer 48% van de stemmen. En toen was, schreef Anadolu, volgens de officiële kiescommissie al 86% van de stemmen geteld.
Wel zijn er volgend jaar ten laatste in juli nog parlementsverkiezingen. Duidelijk is dat Moldova een zeer verdeelde maatschappij is. En dat kan zoals dat met Oekraïne bleek gevaarlijk zijn. Een nieuwe lont aan het kruitvat genaamd Oost-Europa?
En wees gerust. Nog terwijl men de stemmen aan het tellen was klonk in de omgeving van Maia Sandu al luidkeels protesten over fraude. Met morgen vermoedelijk een grote betoging van de fans van de EU. Vraag is nu wat er met Oekraïne gaat gebeuren. Haalt Zelensky Kerstdag?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten