Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?
Klaas Knot is al sinds 1 juni 2011 directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink. Maar Knot heeft nog meer financiële functies die hem internationaal aanzien en positie geven. Hij is wellicht de meest invloedrijke bankier ter wereld. Om welke functies gaat het en wat doet hij inhoudelijk binnen die functies?
Directeur DNB en politiek activist
Klaas Knot (1967) studeerde in 1991 cum laude af aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Economische Wetenschappen. In 1995 promoveerde hij tot doctorandus in de Economische Wetenschappen en vanaf 2015 is hij (naast zijn directiefunctie bij DNB) hoogleraar Monetaire Stabiliteit aan de Universiteit van Amsterdam en daarmee tevens professor.
Voordat Knot de hoogste functie bij DNB bereikte in 2011, was hij al vanaf 1999 bij de bank werkzaam als afdelingshoofd en later divisiedirecteur.
Vanuit zijn positie als DNB-directeur doet Knot regelmatig politieke uitspraken die feitelijk niet tot zijn taakgebied behoren, maar eerder bij linksgeoriënteerde ministers van financiën of economische zaken zouden moeten liggen. Voorbeelden daarvan zijn de plannen die Knot heeft om het eigen huis als vermogen in box 3 te gaan belasten waardoor je als het ware huur aan de staat betaalt om in je eigen huis te kunnen blijven wonen, met name nadat de hele hypotheekschuld is afgelost. Dat zou voor veel gepensioneerden een gedwongen verkoop van hun woning betekenen en daarmee het woningtekort deels oplossen, aldus Knot.
Meer recent stelde Knot voor om huisbezitters te verplichten om hun spaargeld te gebruiken om hun huis te verduurzamen conform EU-wetgeving. De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat. Daarmee volgt Knot keurig de onlangs ingevoerde Europese klimaatwet.
Knot als lid van de ‘wereldelite’
Wie Klaas Knot zijn cv bestudeert, ziet dat hij lid is (geweest) van de mondiaal meest invloedrijke netwerkclubs als de Bilderbergconferentie. Daar mocht hij zelfs viermaal verschijnen (2018, 2017, 2015, 2013). Ook prijkt zijn naam meerdere malen op de gastenlijst van het WEF en was Knot lid van de machtige Trilaterale Commissie, de machtigste netwerkorganisatie van de VS waar ook Rob Jetten deel van uitmaakte voordat hij minister werd.
Als je dus Knot nieuwe plannen hoort verkondigen die erop gericht zijn om het vermogen van hardwerkende Nederlanders af te bouwen, is het goed te weten dat hij mogelijk daartoe geïnspireerd werd door bovengenoemde mondiale netwerkclubs.
Directeur ECB
Uiteraard is Klaas Knot (vanuit zijn functie bij DNB) ook mededirecteur van de Europese Centrale Bank (ECB). In de beginperiode van zijn lidmaatschap van deze bank, dacht Knot nog wel eens aan het belang van de Nederlandse economie en durfde hij voorzichtig kritisch te zijn op het beleid van de ECB. Een voorbeeld daarvan is zijn kritiek op het megalomane bijdrukken van euro’s door de ECB in 2015.
In de loop van de tijd is Knot toch ook een meer volgzame houding naar de ECB gaan ontwikkelen, wat zich manifesteert in ongebreidelde steun voor het ECB beleid zoals het voornemen van ECB om de rente weer te gaan verlagen, ook al is de inflatie nog niet onder controle. Overigens dacht Knot vijf maanden geledennog heel anders over die mogelijke renteverlagingen door de ECB. Zo’n gewijzigd inzicht in een paar maanden tijd tekent zijn opportunisme.
Voorzitter van de Financial Stability Board
Naast zijn werk op nationaal (DNB) en Europees (ECB) niveau, is Knot ook nog internationaal actief als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB). Deze functie is de meeste mensen onbekend, maar is wellicht de belangrijkste van zijn activiteiten.
De FSB monitort en stuurt het mondiale financiële en bankensysteem. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verder inperken van het gebruik van gedecentraliseerde cryptovaluta zoals bitcoins. Gedecentraliseerde digitale valuta vallen immers niet onder het mondiale bankentoezicht en -controle, hetgeen niet de bedoeling is vanuit de optiek van de FSB en het commerciële bankenstelsel.
De FSB-website vermeldt: “De FSB bevordert de internationale financiële stabiliteit; zij doet dit door de nationale financiële autoriteiten en internationale standaardbepalende instanties te coördineren terwijl zij werken aan de ontwikkeling van een krachtig regelgevings-, toezichthoudend en ander beleid voor de financiële sector.”
Uiteraard speelt de FSB onder Klaas Knot een centrale rol bij de introductie van Central Bank Digital Currency (CBDC) waar momenteel veel over te doen is gezien de mogelijkheid om de wereldwijde controle op burgers daarmee te faciliteren.
De FSB is oorspronkelijk in 1999 opgericht door de deelnemende landen van de G7: de belangrijkste en grootste landen van de westerse wereld met de VS aan het hoofd en het VK, Duitsland, Canada, Frankrijk, Japan en Italië als leden.
De FSB is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste financiële adviseur van de G7 en de G20. Daarmee is Klaas Knot de centrale financiële adviseur/ beleidsbepaler van bijna de gehele wereld geworden. De landen van de G20 omvatten immers gezamenlijk 85 procent van het mondiale bruto nationaal product (bnp).
Als je je afvraagt wat en hoe Knot adviseert over het financiële beleid in de wereld, is het interessant om deze brief aan de G20 door te lezen.
Klaas Knot mag zondermeer als een centrale spin in het web van de huidige wereldorde gezien worden. Gezien zijn standpunten en visie, lijkt hij weinig op te hebben met nationale democratische grondbeginselen en meer met mondiale, centrale sturing.
1 opmerking:
Volgens mij heeft die Knot geen zak in de melk te brokkelen.
Hij heeft het ook nogal vaak over hoe het ECB beleid in de toekomst "zou moeten zijn".
Lijkt me trouwens wel een aardige persoon verder.
Een reactie posten