NOS Nieuws
Defensieministers NAVO bij elkaar • Nederlandse F-35's voor het eerst in actie boven Polen
In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.
'Nederlandse F-35's onderscheppen Russisch spionagevlieg'
Het lijkt erop dat Rusland gisteravond geprobeerd heeft om met een spionagevlieg dicht bij het NAVO-luchtruim te komen. Dat zegt Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, over de drie Russische militaire vliegtuigen die gisteren bij Polen werden waargenomen. De toestellen werden geïdentificeerd en op afstand geëscorteerd door twee Nederlandse F-35's.
Volgens Wijninga was het doel van de Russen vermoedelijk om NAVO-verbindingen en mogelijk radarsystemen uit te luisteren. Omdat de toestellen het NAVO-luchtruim niet zijn binnengevlogen, was er geen aanleiding de vliegtuigen te dwingen om te landen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Ook gaf de defensiespecialist toelichting op de NAVO-bijeenkomst vandaag in Brussel. Op de onderhandelingstafel liggen volgens hem verschillende strategische onderwerpen, waaronder de dreigende munitietekorten binnen de NAVO-landen die Oekraïne steunen. Ook wordt er gesproken over het zogenoemde New Force Model. "Daarbij wordt een NAVO-strijdkracht geformeerd die snel inzetbaar moet zijn. Landen kunnen daar bij toerbeurt aan deelnemen. Zij moeten dan heel snel kunnen reageren, mocht er iets aan de hand zijn."
Verder is er nog aandacht voor het percentage dat landen nu aan defensie besteden, zegt Wijninga. "De oude afspraak was 2 procent van het bbp, maar er wordt nagedacht over een verhoging hiervan." Over de levering van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne - een wens van president Zelensky - zal volgens Wijninga alleen in achterkamertjes worden gesproken. "De NAVO gaat niet over dat besluit, dat is aan individuele landen."
Stoltenberg bij NAVO-bespreking: nog meer aanvallen en offensieven
In Brussel vergaderen vandaag de defensieministers van de NAVO-landen. Op het programma staat onder meer een overleg tussen de bondgenoten van Oekraïne. De landen bespreken onder meer het opvoeren van de hulp aan Oekraïne, dat door zijn munitie heen raakt nu Rusland weer in de aanval gaat.
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de alliantie, zei daarover dat het noodzakelijk is dat Oekraïne de wapens krijgt geleverd die het nodig heeft. "Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat Poetin vrede wil. Integendeel, hij bereidt zich voor op nog meer oorlog, nieuwe offensieven en meer aanvallen", aldus Stoltenberg.
Op de NAVO-top wordt ook gesproken over de munitietekorten waar landen door de leveringen aan Oekraïne mee kampen en over de begroting. Landen spraken in 2014 af om 2 procent van hun bbp te besteden aan defensie, maar inmiddels is dat percentage mogelijk alweer achterhaald.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten