maandag 13 juli 2020

Wat Het CIDI Verzwijgt

Beste lezer,

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din heeft op 9 juli een uitstekend legal opinion gepubliceerd waarin wordt geconcludeerd dat Israëls 53-jarige bezetting van de Westelijke Jordaanoever gekenmerkt kan worden als ‘apartheidsregime’. het advies stelt dat Israël schuldig is aan de internationale misdaad van apartheid door de ‘systematische onderdrukking en overheersing’ van een groep over de andere uit te voeren ‘met de bedoeling dat regime te handhaven.’ Hoofdauteur van het juridische oordeel is Michael Sfard, een Israëlische mensenrechtenadvocaat die zich lange tijd heeft verzet tegen het gebruik van de term ‘apartheid’ om Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever te duiden. Tegenwoordig niet meer. Het doel van de legal opinion, zegt Sfard in een interview, ‘is om het interne Israëlische discours te veranderen en niet langer te praten over onze aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever als een tijdelijke bezetting, maar als een onwettige misdaad.’

Gezamenlijke Arabische verklaring tegen annexatie

Negen Arabische landen hebben op 7 juli in een gezamenlijke verklaring opgeroepen tot effectieve internationale oppositie tegen Israëls plannen om een deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De verklaring is het resultaat van een digitale vergadering tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Marokko, Tunesië, Oman, Koeweit en Palestina. In de verklaring benadrukken de ministers de noodzaak om de vredesonderhandelingen op basis van de tweestatenoplossing te hervatten, en herhalen hun steun voor het Arabische Vredesinitiatief uit 2000. Onderdeel van dat plan is de volledige diplomatieke erkenning van de staat Israël door de deelnemende Arabische landen, in ruil voor het oprichten van een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967.

Netanyahu mag vanwege corruptieproces geen rechters aanstellen

De Israëlische procureur-generaal, Avichai Mandelblit, heeft op 9 juli premier Netanyahu laten weten dat hij geen belangrijke juridische of politiefunctionarissen mag benoemen. Dit vanwege het lopende corruptieproces tegen de premier en de mogelijke belangenverstrengelingen die dergelijke benoemingen met zich mee zouden brengen. In een legal opinion schrijft Mandelblit dat Netanyahu niet betrokken mag zijn bij het aanstellen van rechters, politiecommissarissen en anderen die invloed zouden kunnen uitoefenen over het werk van de officier van justitie. Mandelblit schrijft verder dat Netanyahu geen wetgeving mag voorleggen die betrekking heeft op het rechtssysteem van Israël.

Theo Brand: ‘Steun Palestijnen in ongelijk conflict tegen Israël’

Theo Brand, politicoloog, lid van de Protestantse Kerk en scheidend hoofdredacteur van GroenLinks-magazine De Linker Wang, pleit in een opiniestuk in Trouw voor steun voor de Palestijnen. Het stuk van Brand is een reactie op het artikel van predikant Marja van den Beld, dat op 8 juli in Trouw verscheen. Volgens Brand impliceert Van den Beld ‘dat het Israëlisch-Palestijnse conflict een strijd is tussen twee even sterke partijen.’ Brand is het daar niet mee eens: ‘Het is een asymmetrisch conflict. Aan de ene kant staat Israël, met één van de sterkste legers ter wereld en miljardensteun vanuit de Verenigde Staten. Het houdt Palestijns land bezet en pikt telkens grond dat volgens internationaal recht aan Palestijnen toebehoort.’ Het opiniestuk van Theo Brand is hier te lezen.

Peter Beinart: omarm gelijke rechten voor joden en Palestijnen

Peter Beinart, een joods-Amerikaanse journalist en redacteur van Jewish Currents, schrijft in een opiniestuk voor The New York Times dat hij de droom van de tweestatenoplossing heeft opgegeven. Of premier Netanyahu besluit over te gaan tot annexatie maakt volgens Beinart niet uit: ‘in de praktijk heeft Israël de Westelijke Jordaanoever al lang geleden geannexeerd.’ Volgens Beinart is het daarom nu tijd om de traditionele tweestatenoplossing los te laten en gelijke rechten voor joden en Palestijnen te omarmen: ‘It’s time to imagine a Jewish home that is not a Jewish state.’ In een uitgebreid essay dat in Jewish Currents verscheen gaat Beinart in op de verschillende opties om tot gelijkheid en vrede te komen in Israël-Palestina, waaronder een enkele staat of een confederatie van nauw samenwerkende gebieden.

Palestijn gedood in Salfit

Op 9 juli hebben Israëlische troepen een Palestijnse burger doodgeschoten. Dit gebeurde in Kifl Haris, een dorpje in het gouvernement Salfit op de Westelijke Jordaanoever. Abdullah Kamil, de gouverneur van Salfit heeft bekend gemaakt dat het slachtoffer de 29-jarie Ibrahim Mustafa Abu Yaaqoub was. Volgens het Israëlische leger werd Abu Yaaqoub neergeschoten omdat hij molotovcocktails zou hebben gegooid. Kamil zei echter dat Abu Yaaqoub met zijn vrienden aan het wandelen was toen hij werd neergeschoten.

Chileense senaat neemt standpunt in tegen kolonies

Vorige week heeft de Chileense senaat een motie aangenomen waarin de Chileense president wordt opgeroepen om wetgeving door te voeren die het handelen in producten uit de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in Palestijns gebied verbiedt. Ook wil de senaat elke commerciële activiteit met bedrijven die opereren in de kolonies verbieden, evenals ‘elke vorm van samenwerking, inclusief financiële steun, aan de Israëlische kolonisatie.’ Het is nu aan de president om te reageren op de motie van de senaat, en te besluiten of hij de inhoud van de motie steunt. In Chili wonen bijna 500.000 Palestijnen en Palestijnse nakomelingen – de grootste Palestijnse gemeenschap buiten het Midden-Oosten.

Opnieuw olijfbomen vernield

Vandaag hebben Israëlische kolonisten opnieuw zeventig volwassen olijfbomen gekapt, ditmaal in Sair, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Yousef Jaradat, de eigenaar van het land en de olijfbomen, vertelde aan WAFA, het persbureau van de Palestijnse Autoriteit, dat de bomen werden vernield door kolonisten uit Kiryat Arba. Jaradat verklaarde verder dat toen inwoners van Sair probeerden de kolonisten af te weren, Israëlische soldaten tussenbeide kwamen om de kolonisten te beschermen en te ondersteunen. Olijfbomen zijn een van de belangrijkste inkomstenbronnen van duizenden Palestijnse families in de door Israël bezette gebieden. Dit jaar zijn er al meer dan 4000 vernield door Israëlische kolonisten.



Gaza proves Humanity is far more Backward than we Thought

  Gaza proves Humanity is far more Backward than we Thought By   Stuart Littlewood  -  December 23, 2024 1 NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 27...