Irak–Bestorming Amerikaanse ambassadeby Willy Van Damme |
Er is op dit ogenblik een bestorming aan de gang van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de Iraakse hoofdstad. Met betogers die in een onthaalgebouw raakten dat blijkbaar deels in brand staat. Deze ambassade wordt gezien als de grootste ter wereld en was zogenaamd onneembaar.
Opmerkelijk is dat een topminister van de huidige regering toezag op de betogingen en de politie amper of niet aanwezig leek. Veel van de betogers droegen trouwens kleding van de serie bij het leger aangesloten milities.
Dit komt na de Amerikaanse aanval eergisteren op een basis van een van de Iraakse milities Kataeb Hezbollah, een onderdeel van het leger en niet direct gelieerd aan de Libanese Hezbollah.
De bestorming van de ambassade en vooral de woede op het Amerikaanse optreden in Irak dreigt een nieuw keerpunt te worden in de relatie tussen Irak en de VS. De al moeilijk houdbare positie van de VS in de regio Irak dreigt er nog verder door bemoeilijkt. De vraag is nu hoelang de Amerikaanse troepen nog in Irak gaan blijven.
Ze vormt wel een onderdeel van wat men dan de As van het Verzet noemt, die welke ageert tegen Israël, de VS en de serie salafistische terreurgroepen. Bij die aanval vlakbij de stad Qaim, de Eufraat en de Syrische grens kwamen daarbij 25 leden van die militie om het leven.
Dit volgt op een eerdere beschieting van een Amerikaanse basis door onbekenden waarbij een onderaannemer van het Amerikaanse leger om het leven kwam. Eerder waren er al meerdere aanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak. Zonder zekerheid over wie de daders waren.
Irak poogde de voorbije jaren diplomatiek tussen Iran en de VS te laveren maar dat is een onmogelijke zaak. Het door de VS en Israël – die viel recent ook al een Iraakse legerbasis aan – opdrijven van de politieke en militaire spanning moest nu eenmaal onvermijdelijk tot dit leiden.
Het uitzetten uit het land van de officieel ongeveer 5.000 Amerikaanse militairen lijkt dan ook onvermijdelijk. Zowat iedere politieke leider in het land, behoudens de Koerden van Barzani natuurlijk, veroordeelden die aanval op Kataeb Hezbollah. Daarbij riep de regering drie dagen van rouw uit.
Wie die aanval op die Amerikaanse basis op zijn geweten heeft is niet geweten. Was het gestuurd vanuit Teheran? Om zo te VS te provoceren? Was het geleid door een van de vele bij het leger aangesloten milities? Niets is zeker. Ook niet een provocatie van Israël. Er zin nu eenmaal veel geweren in het land evenals veel bewapende groepen. Kandidaten zat dus.
De door de VS aangevallen militaire basis van Kataeb Hezbollah nabij de stad Qaim. Een belangrijk centrum niet alleen voor het goederenvervoer tussen Irak en Syrië maar ook om zo de regio in de gaten houden waar in de woestijn nog cellen van ISIS actief zijn. Kataeb Hezbollah is een van de serie milities die opgericht werden na de door de VS georkestreerde inval van ISIS in Irak in juni 2014. Ze speelde een sleutelrol bij het verdedigen van het land.
De dagen van de VS in Irak lijkt dus bijna zeker geteld. En dat heeft ook grote implicaties voor Syrië want die Amerikaanse eenheden in dit land zijn voor hun bevoorrading geheel afhankelijk van de collega’s in Irak. De kans is dus niet uitgesloten dat die laatste Amerikaanse soldaten wel eens sneller dan verwacht Syrië zullen verlaten. En koppel hieraan Libanon waar de pro-westerse politici nu verdwenen zijn uit het machtscentrum.
Willy Van Damme
Geen opmerkingen:
Een reactie posten