Israël schiet met tank op Palestijnse tieners: twee doden
In Gaza zijn zaterdagavond twee Palestijnse tieners gedood toen een Israëlische tank een groep jongeren beschoot. Die zouden ‘op weg naar de grens’ zijn geweest.
Waarom Israëlische militairen met een tank op de jongeren schoten is volstrekt onduidelijk. Onder meer NRC Handelsblad en het Israëlische Haaretz schrijven dat een aantal Palestijnen ‘de grens naderde’, maar laten na uit te leggen waarom hen dat het leven kostte. Andere bronnen melden dat de tieners door een vliegtuig zijn beschoten. Bij de beschieting raakten twee andere Palestijnen gewond.
De twee gedode Palestijnen zijn Bassam Muhammad Sabah Abu Ghayth en Abdullah Ayman Abu Shaykhah, beiden 17 jaar oud. Zij zijn het elfde en twaalfde slachtoffer van Israëlisch geweld in 2018. De tieners woonden in Al-Salam, een wijk ten oosten van Rafah, vlak bij de grens met Israël. Langs de grens worden frequent Palestijnen door Israëlische scherpschutters gedood.
Ontploffing leidt tot offensief
De beschieting van de tieners maakte deel uit van een Israëlisch offensief, waarbij zaterdagavond en -nacht 18 aanvallen werden uitgevoerd op dorpen en steden in de kleine Gazastrook. Naar verluidt vielen daarbij twee gewonden en werden woonhuizen, een boerderij en een kruispunt geraakt. Israël spreekt van ‘Hamas-doelen’.
Een vanuit de Gazastrook afgeschoten luchtdoelraket viel op een Israëlisch woonhuis. Zondag kwam een andere raket in Zuid-Israël in open terrein terecht. Er zijn geen gewonden gemeld. Maandagochtend voerde Israël opnieuw bombardementen uit.
De escalatie volgde op de ontploffing van een geïmproviseerd explosief, zaterdag in de voormiddag, waarbij vier Israëlische militairen gewond raakten. De omstandigheden van de explosie zijn onduidelijk. Israëlische media spreken van een door Palestijnen bij het ‘grenshek’ tussen de Gazastrook en Israël achtergelaten explosief, dat aan een vlag zou zijn bevestigd. Bij inspectie van de vlag zou het zijn ontploft.
Informatie over de exacte locatie van het explosief ontbreekt tot dusver. Aangezien het voor Palestijnen vrijwel onmogelijk is het ‘grenshek’ te naderen zonder van grote afstand te worden neergeschoten, is de mogelijkheid reëel dat het explosief zich op Palestijns grondgebied bevond, bedoeld als primitieve verdediging tegen de talrijke Israëlische invallen.
Zwaarste aanvallen sinds 2014
De Israëlische aanvallen worden de zwaarste genoemd sinds het vijftig dagen durende offensief in de zomer van 2014. Daarbij kwamen circa 2200 Palestijnen om en raakten er elfduizend gewond. Ook werden ruim 17 duizend gebouwen verwoest.
Israël heeft de Gazastrook een wurgende blokkade opgelegd met een humanitaire crisis als gevolg. Twee miljoen Palestijnen worden er al tien jaar feitelijk opgesloten gehouden op een oppervlakte van 360 vierkante kilometer. Waarnemers noemen de landstrook ‘de grootste gevangenis ter wereld’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten