maandag 1 augustus 2016

Dijsselbloem. De Rechtgeaarde Sociaal Democraat



Varoufakis eist consequenties na mea culpa van IMF




 1©REUTERS
Het kritische rapport van de interne waakhond van het IMF over de aanpak van de Griekse crisis mag niet zonder gevolgen blijven. Dat zegt de gewezen Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op zijn website. Volgens hem moeten er koppen rollen en moet er een einde komen aan het "rampzalige, onmenselijke" soberheidsbeleid van de Trojka, de verzamelnaam voor de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Varoufakis eist tevens "een ommekeer in het beleid, te beginnen met onmiddellijke schuldverlichting, het stopzetten van de besparingen en van de verkoop van staatseigendommen".
De rapporteurs van de Independent Evaluation Office (IEO) van het IMF oordelen dat Griekenland opgeofferd is aan het euro-project. De Trojka wilde de besmetting van het financiële systeem tegen elke prijs voorkomen. Griekenland kreeg daarom drastische bezuinigingen opgelegd, waarvoor de Griekse burger een zware prijs moest betalen. Volgens het rapport had de internationale gemeenschap tenminste voor een deel moeten opdraaien voor de kosten.

De interne waakhond van het IMF is ook scherp voor de manier waarop het IMF tot besluiten komt. Het rapport spreekt volgens Vrij Nederland van "oppervlakkige en mechanische" analyses en laakt de "cultuur van zelfgenoegzaamheid" en het "groepsdenken" binnen de organisatie.

'Fiscaal waterboarden'

Varoufakis herhaalt in een reactie zijn analyse dat de Trojka zich van 2010 tot 2014 schuldig gemaakt heeft aan het "fiscaal waterboarden van Griekenland" en een "onnodige grote depressie" heeft veroorzaakt "door brutaal een macro-economisch, incompetent beleid op te leggen". Hij eist het onmiddellijk ontslag van Paul Thomsen, de IMF-directeur die leiding geeft aan het Griekse programma. Ook Thomas Wieser van de Eurogroepwerkgroep, Declan Costello van de Europese Commissie en Klaus Masuch van de Europese Centrale Bank ziet hij liever vandaag dan morgen vertrekken. Verontschuldingen aan het Griekse volk zijn volgens de flamboyante oud-minister op zijn plaats. Ten slotte moet er een radicale ommekeer komen in het macro-economische, fiscale en hervormingsbeleid voor Griekenland en Europa, zegt Varoufakis.

Wat gaat Dijsselbloem doen?

Onder de kop 'IMF gaat diep door het stof over Griekenland, volgt Dijsselbloem?' vraagt Vrij Nederland zich af hoe Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal reageren. Die was de afgelopen jaren grote voorstander van het harde Griekenland-beleid, en steunde hij IMF-beleid onvoorwaardelijk. In februari vorig jaar had hij nog een flinke aanvaring met Varoufakis toen die luidkeels protesteerde tegen het beleid van het IMF, de Europese Bank en de Europese Commissie. "Nu blijkt dat Varoufakis wel degelijk een punt had met zijn felle protesten.Benieuwd wat Dijsselbloem daar nu nog op terug heeft te zeggen", stelt Vrij Nederland.

Varoufakis heeft in februari in Berlijn een nieuwe linkse pan-Europese politieke beweging voorgesteld. DiEM 25 staat voor Democracy in Europe Movement 2025. Hij zegt dat hij opnieuw wil deelnemen aan verkiezingen in Griekenland, als de leden dat willen.

Geen opmerkingen:

The Real Terror Network, Terrorism in Fact and Propaganda

De hypocriete suggestie dat het genocidale geweld tegen de Palestijnse bevolking in feite pas op 7 oktober 2023 begon, zoals de westerse mai...