woensdag 16 mei 2012

Hollandse Collaborateurs


Hotel Terminus bericht:


'OLYMPIC FRUIT BARENDRECHT MEDEPLICHTIG AAN MENSENRECHTENSCHENDINGEN

Bij Olympic Fruit in Barendrecht zijn de eerste druiven uit Israël per luchtvracht gearriveerd. De druiven zijn afkomstig uit de Jordan Valley. De eerste druiven zijn volgens Jacob Visser vrij vroeg, maar er is volgens de importeur voldoende ruimte op de markt. In de eerste weken krijgen we 4,5 kilo binnen en de komende weken volgen ook verpakte in 10 x 500.

“De vraag naar druiven is goed en voor de eerste druiven realiseren we goede prijzen”, zegt Jacob. Olympic Fruit importeert de druiven in samenwerking met Mehadrin.

(agf.nl, 14 mei 2012)

"Jordan Valley"? Mehadrin? Dat zijn dus zure druiven, die zeer zeker niet "uit Israël" komen, maar uit de bezette Westelijke Jordaanoever, waar ze door illegale kolonisten op gestolen grond worden verbouwd.


Thijs van den Heuvel (r), oprichter en directeur/eigenaar van Olympic Fruit,
schudt de hand van Oron Ziv (l), directeur van Mehadrin in Nederland (MTEX Holland B.V.).

Mehadrin Tnuport Export (Mtex) is partner van Olympic Fruit, en opereert in Nederland (MTEX Holland B.V.) vanuit hetzelfde gebouw in Barendrecht. Mehadrin (bekend van het merk Jaffa) koopt oogsten van kolonisten op de West Bank, plakt er een sticker "Produce from Israël" op, en worden vervolgens door Olympic Fruit in Barendrecht in- en doorverkocht aan Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn. Die daar ook weer als producten "uit Israël" aan de klant worden aangeboden. Op deze manier maakt Olympic Fruit zich in wezen direct schuldig aan misleiding en heling. Het bedrijf verdient geld aan de bezetting van de Palestijnen, een bezetting door de hele wereld unaniem veroordeeld wordt. Ook vormen de illegale nederzettingen het grootste struikelblok in vrede tussen Israël en de Palestijnen, en maken een 'tweestatenoplossing', waar ook Nederland voorstander van is, onmogelijk. Olympic Fruit maakt een omzet van ± 500 miljoen euro per jaar en streeft er naar om over 4 jaar een miljard euro om te zetten.

Wat Olympic Fruit en Mehadrin doen is in beginsel al verboden

Europese Commissie, Straatsburg 13 mei 1998

EU-Israël: Tenuitvoerlegging van de interim-overeenkomst in het kader van een versterkte regionale samenwerking

"Volgens de internationale gemeenschap en het internationaal publiekrecht met inbegrip van alle desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad maken noch de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook noch de door Israël unilateraal geannexeerde delen van Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte deel uit van de staat Israël.

De Europese Unie heeft zich ononderbroken gehouden aan dit standpunt, met name in de Verklaring van Venetië van 1980, de Verklaring van de Raad van Luxemburg van oktober 1996, de Verklaring van de Europese Raad van Dublin van december 1996 en de "oproep tot vrede" van Amsterdam van juni 1997.

Preferentiële toegang tot de EU-markten voor uitgevoerde producten van oorsprong uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook enerzijds en in Oost-Jeruzalem en op de Golanhoogte anderzijds, zou in strijd zijn met de overeengekomen oorsprongsregels."

"Er zijn talrijke bewijzen dat de praktijk om Palestijnse producten met een Israëlisch oorsprongscertificaat te exporteren als zijnde "made in Israël" geldt voor een aanzienlijk deel van de totale export naar de Europese Unie van producten van Palestijnse oorsprong.

De Europese Unie zal stappen ondernemen om de juistheid van deze informatie te onderzoeken volgens de procedures die met Israël zijn overeengekomen in aansluiting bij de werkzaamheden van het Samenwerkingscomité. Indien zou blijken dat het Protocol betreffende de oorsprongsregels inderdaad wordt geschonden, dan moet een eind aan die praktijk worden gemaakt."

Staattssecretaris Van Gennip (Economische zaken) in 2007:

"In ieder geval staat vast dat de Golan Hoogte, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever op basis van het internationale recht aangemerkt dienen te worden als door Israël bezet gebied. Nederland onderschrijft dan ook de stelling dat producten van oorsprong uit deze nederzettingen niet het oorsprongsmerk «Israel» mogen dragen."'


Geen opmerkingen: