maandag 8 juni 2009

De Aarde 2

Recordbedrag uitgegeven aan oorlogsvoering   8-06-09

Wereldwijd is vorig jaar een recordbedrag uitgegeven met het voeren van oorlog.

In totaal werd er 45 procent meer geld besteed aan wapens dan in 1999. Dat heeft vredesinstituut SIPRI in Stockholm berekend.

Terwijl de luchtvaartindustrie diep in de problemen zit, gaat het goed met de militaire vliegtuigen. Ook vredesoperaties profiteren volgens SIPRI van de groei van defensie-uitgaven met maar liefst elf procent. Dit is mede te danken aan nieuwe operaties in Congo en Darfur.

Boeing
Ook vliegtuiggigant Boeing heeft baat bij de vele oorlogen in de wereld. Het Amerikaanse bedrijf staat op nummer één van alle wapenproducenten met een omzet van dertig miljard dollar.

Van alle landen gaven de Verenigde Staten vorig jaar het meeste geld uit aan defensie. Met 607 miljard dollar nam president Bush bijna de helft van de wereldwijde uitgaven voor zijn rekening. Op nummer twee staat China met meer dan tachtig miljoen euro, nummer is Frankrijk met 65 miljoen euro.

De VS heeft vooral geld uitgegeven aan de oorlog tegen het terrorisme. De oorlogen in Afghanistan en Irak hebben de VS tot nu toe 903 miljard euro gekost. "Tijdens acht jaar Bush heeft Amerika het meeste geld uitgegeven sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt een woordvoerder van SIPRI.

Ook Irak heeft zijn militaire budget flink opgehoogd met 133 procent, mede dankzij veel orders in de Verenigde Staten.

Top 10 aan defensie-uitgaven per land.
Positie Land Bedrag in dollars
1. Verenigde Staten 607 miljard
2. China 85 miljard
3. Frankrijk 65 miljard
4. Engeland 65 miljard
5. Rusland 59 miljard
6. Duitsland 47 miljard
7. Japan 46 miljard
8. Italië 41 miljard
9. Saoedi-Arabië 38 miljard
10. India 30 miljard


Deze NOS-kwalificatie is ook illustrerend: 'Ook Irak heeft zijn militaire budget flink opgehoogd met 133 procent, mede dankzij veel orders in de Verenigde Staten.'

Dankzij? Met dank aan? De redactie had moeten schrijven: doordat, maar nu de Amerikaanse oorlogsindustrie flink verdiend aan de inmiddels straatarme meerderheid van de Irakese bevolking is het 'dankzij', positieve benadering.

45 procent meer uitgegeven. Weet u waar dat geld vandaan kwam? Juist.

400 miljoen ondervoed in Zuid-Azië

Hoogste nood in veertig jaar tijd

artikel artikel | Woensdag 03-06-2009 | Sectie: Buitenland | Pagina: 05

Het aantal mensen met honger in Zuid-Azië is in twee jaar met honderd miljoen gestegen tot het hoogste niveau in veertig jaar. Ruim 400 miljoenmensen krijgen nu chronisch te weinig calorieën binnen.

Dat zegt Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, in het gisteren verschenen rapport A matter of magnitude; the impact of the economic crisis on women and children in South Asia. In 2007 en 2008 zijn de inkomens per hoofd van de bevolking in de regio gestegen, maar zijn door de hoge voedselprijzen, de hoge inflatie en de economische crisis de calorie-innames gelijk gebleven of gedaald.

Vijf jaar geleden beloofden de wereldleiders het aantal ondervoede mensen tegen 2015 met de helft terug te dringen. Van een sloridige 800 miljoen naar 400 miljoen. Honger uit de wereld roeien was te veel gevraagd. 400 miljoen monden deugdlijk voeden is een ambitieus project, blijkt nu. Want vijf jaar later is het plan in de praktijk bijna niets gevorderd. De meest optimistische cijfers spreken van een vermindering met zes miljoen elk jaar. Een peuleschil.

Geen opmerkingen: