zondag 3 februari 2008

Israel en Nederland

'Dit rapport geeft de feiten en achtergronden van de wapenhandel tussen Nederland en Israël.
Israël dat al tientallen jaren Palestijns gebied bezet houdt. Israël dat de Palestijnse burgerbevolking onderwerpt aan een militair regiem dat gepaard gaat met grove schendingen van de mensenrechten en dat het leven van de gewone Palestijnse burgers al decennia lang volledig ontwricht.
Israël dat zich het recht toekent zijn tegenstanders zonder enige vorm van proces te liquideren en dat er niet voor terugdeinst zijn vernietigende militaire kracht los te laten op de bevolking van zijn buurlanden, zoals in Libanon in 2006.
Het conflict tussen Israël en Palestina betreft niet een strijd tussen gelijkwaardige partijen. Israël is in militair en economisch opzicht oneindig veel sterker dan het opgedeelde en vertrapte Palestina.
Israël heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de belangrijkste leveranciers van wapentuig in de wereld, tot één grote bedrijfstak in diensten en producten op het gebied van bewaking en beveiliging. Tot in alle hoeken van de wereld worden Israëlische capaciteit en deskundigheid op dit gebied ingezet. Dit rapport geeft daarvan voorbeelden.
Het voortduren van het conflict tussen Israël en Palestina staat ook de oplossing van andere brandhaarden in de wereld in de weg. De consequenties van de voortdurende bezetting van Palestijns gebied reiken tot in de steden en straten van ons land.
Desondanks kijkt Nederland weg als het gaat om de handel met Israël in wapens en andere strijdmiddelen. Nederland ondersteunt daarmee feitelijk de Israëlische bezetting en annexatiepolitiek. Nederland, dat zo graag de kampioen ‘internationaal recht’ wil zijn, is daarmee blijkbaar bereid de ernstige schendingen door Israël van het internationale (humanitaire) recht door de vingers te zien.
Wat is het dat Nederland het internationale recht en zijn eigen officiële (export)beleid doet ontwijken als het om Israël gaat? Wat maakt dat Israël er bij voortduring in slaagt politici en media te overtuigen dat het de zwakste partij is, dat het vecht ‘om niet in zee te worden gedreven’? Ongetwijfeld lift Israël mee op de ‘war on terror’. Maar ook al lang voor het aan de macht komen van Hamas kon Israël de wereld meekrijgen in de opvatting dat er aan Palestijnse kant geen ‘partner for peace’ was.
Welke dieperliggende emotionele of religieuze redenen er ook ten grondslag liggen aan de speciale positie van Israël, het uiteindelijke belang van Palestijnen èn Israëli’s ligt in het bereiken van een duurzame en rechtvaardige vrede, van een volwaardig bestaansrecht voor beide volken. De sleutel van de oplossing van het conflict ligt in het beëindigen van de bezetting en annexatie van Palestijns gebied. Die oplossing kan niet worden bereikt zonder actieve betrokkenheid van buitenaf.
Echte vrienden van Israël en zij die het internationale recht een warm hart toedragen behandelen Israël daarom als elk ander land en houden het aan de regels van de internationale rechtsorde.
Dit rapport van de Campagne tegen Wapenhandel is een opwekking aan onze politici om zich in te zetten voor een heuse en actieve vredespolitiek in het Midden-Oosten. Nederland en Europa hebben daartoe de middelen als belangrijke (handels- en verdrags)partners van Israël. Laat de ‘civil society’ onze politici en de bestuurders confronteren met de feiten uit dit rapport. De beëindiging van het gedoogbeleid als het gaat om de militaire samenwerking met Israël is een concrete stap in de goede richting.

Max Wieselmann, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.'

Lees hier het hele rapport (pdf)


1 opmerking:

Unknown zei

Hier maar weer eens een link naar een petitie betreffende GAZA aan Ban-Ki Moon secretaris generaal van de Verenigde Naties.

http://www.petitiononline.com/11008854/petition.html