woensdag 14 maart 2007

De Dollar Hegemonie 32


Ongeveer een jaar geleden begon ik Amerikaanse artikelen over te nemen waarin gewaarschuwd werd voor de dreigende ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt en de catastrofale consequenties daarvan voor de vrije-markt economie.

Vandaag is de NRC-redactie ineens wakker geschud, de gevaren kunnen niet langer meer genegeerd worden. Zelfs neoliberale journalisten kunnen een crisis niet te lang negeren.

'Hypotheekcrisis in VS kan Europa besmetten.

Op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken woedt een crisis die grote gevolgen kan hebben voor de economie. Europa staat stevig, maar is niet immuun.

Door onze redacteuren Maarten Schinkel en Ben Vollaard

Amsterdam, 14 maart. Hoe gevaarlijk is de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt? De effecten zijn al te merken op het Damrak. In reactie op het nieuws uit Amerika stond de AEX rond het middaguur bijna twee procent lager, met de banken ABN Amro en ING als grootste dalers.
In de afgelopen weken raakten tal van hypotheekbanken in de VS in de problemen omdat steeds meer, vooral arme Amerikanen hun rente en aflossing niet meer kunnen betalen. Sinds eergisteren dreigt de op één na grootste verstrekker van risicovolle hypotheken, New Century, om te vallen.
De moeilijkheden komen op een heikel moment. De Amerikaanse economie verliest in snel tempo vaart. Vooralsnog is de algemene verwachting dat er een ‘zachte landing’ zal volgen, waarbij de economische groei tijdelijk afneemt om daarna weer aan te trekken. Maar niemand minder dan oud-centrale bankier Alan Greenspan zaaide twee weken geleden paniek op de financiële markten door zijn schatting dat de kans op een recessie dit jaar is opgelopen tot een derde.
De huizenmarkt is daarbij cruciaal. Amerikanen hebben hun reële inkomen de afgelopen jaren niet of nauwelijks zien stijgen, en ze sparen al helemaal niet meer. De enige manier om de huishoudelijke bestedingen toch op te voeren kwam van een groeiend krediet. En hun stijgende prijs maakte huizen daarvoor het perfecte onderpand. Aan die stijging is nu een einde gekomen, en dat heeft repercussies voor de gehele woningmarkt. De verkoop van nieuwe woningen is een vijfde lager dan een jaar geleden. De nieuwbouw van woningen ligt 40 procent lager dan vorig jaar.
Eén van de gevolgen is dat van de Amerikanen met een ‘risicohypotheek’ met variabele rente 14 procent de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Maar ook voor de meest kredietwaardige huizenbezitters is het percentage al opgelopen naar 3,4. Executieverkopen zetten extra druk op de wankele huizenprijzen.
Hoe groot het effect zal zijn op de economie, is nog onbekend. Vermogenseffecten uit de huizenmarkt kunnen fors zijn. Bovendien kan de hypotheekcrisis er toe leiden dat nieuw krediet moeilijker te krijgen is voor een veel grotere groep Amerikanen. Dan is er nog het effect op het algemene vertrouwen in de economie, en kan de bouwsector zelf ook nog in crisis raken. Onlangs kwam Home Depot, de grootste doe-het-zelfketen, met een winstdaling van 30 procent.
Met het stokken van de huizenprijzen raakt de laatste batterij voor het opvoeren van de uitgaven dus leeg. Gisteren werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de VS nauwelijks zijn gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie zijn ze zelfs gedaald. Consumentenbestedingen zijn goed voor zo’n zestig procent van het bruto binnenlands product. Als daar geen groei in zit, dan stokt de groei van de gehele economie.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/economie/article658500.ece/
Hypotheekcrisis_in_VS_kan_Europa_besmetten
Een imperium dat zijn economie verplaatst naar lage-lonen-landen en dus zelf steeds minder produceert raakt ooit eens bankroet. Vooral wanneer ook nog eens het federale budget voor een groot deel naar bewapening en oorlogsvoering gaat. Dat weet iedereen met een beetje gezond verstand, maar kennelijk niet de politici en veel commerciele massamedia.

Opmerkelijk is dit fragment uit de NRC: 'De moeilijkheden komen op een heikel moment. De Amerikaanse economie verliest in snel tempo vaart. Vooralsnog is de algemene verwachting dat er een ‘zachte landing’ zal volgen, waarbij de economische groei tijdelijk afneemt om daarna weer aan te trekken. Maar niemand minder dan oud-centrale bankier Alan Greenspan zaaide twee weken geleden paniek op de financiële markten door zijn schatting dat de kans op een recessie dit jaar is opgelopen tot een derde.' Vooralsnog is de algemene verwachting dat er een 'zachte landing' zal volgen? De algemene verwachting van wie? Van mensen die financiele belangen hebben? Dat lijken me geen al te betrouwbare bronnen voor onafhankelijke journalisten. Waarom noemt de NRC geen bronnen? Er zijn namelijk genoeg bronnen die al enige tijd waarschuwen voor een harde landing. Meer dan een jaar geleden plaatste ik dit bericht op mijn weblog:

'maandag, januari 23, 2006
Het failliete Amerika 5
Na achttien jaar de voorzitter te zijn geweest van de 'Federal Reserve' gaat Alan Greenspan volgende week met pensioen, een failliet land achterlatend. Niet alleen de staat die nu de grootste buitenlandse schuld ter wereld heeft, maar ook de burgers, die alleen door leningen het hoofd boven water weten te houden. Net zoalang tot het systeem van lenen onvermijdelijk ineenstort. Alles en iedereen leeft er op de pof. Het is daarom ook interessant het portret te lezen dat de Washington Post van Greenspan schetste.

Enkele citaten: 'U.S. household debt hit a record $11.4 trillion in last year's third quarter, which ended Sept. 30, after shooting up at the fastest rate since 1985, according to Fed data. · U.S. households spent a record 13.75 percent of their after-tax, or disposable, income on servicing their debts in the third quarter, the Fed reported. · The trade deficit for last year is estimated to have swollen to another record high, above $700 billion, increasing America's indebtedness to foreigners…The Fed chairman told Congress in June: "I think we've learned very early on in economic history that debt in modest quantities does enhance the rate of growth of an economy and does create higher standards of living, but in excess, creates very serious problems." Greenspan didn't define "excess," but economists see troubling possibilities: A sudden reversal in housing prices could trigger a recession if consumers cut back on spending and households have trouble paying their mortgages. The trade gap could swell to a point that forces a sharp fall in the dollar and surge in interest rates, also causing a recession…But low interest rates worked like an intoxicant on consumers, who snapped up new cars and trucks with no-interest loans and seized on low mortgage rates to buy new homes and refinance old home loans. Those sales and refinancings freed up more cash to spend. Households used much of that extra money to pay off credit cards, student loans and other, higher-interest rate debt -- "cleaning up their balance sheets," in economists' terms. They also kept shopping through the recession, the terrorist attacks and the rocky economic recovery that followed… Mortgage rates also fell, prompting homeowners to refinance repeatedly. Changes in the financial industry made it easier for homeowners to tap their home equity through refinancing. Lenders provided adjustable-rate mortgages that enabled home buyers to pay higher prices while temporarily making low monthly loan payments. The housing market kept booming. Consumer debt and spending kept climbing... And home values have skyrocketed, pumping up household wealth to a record $51 trillion in the third quarter, according to Fed data. But household debt rose faster in recent years than wealth or disposable income, reaching an unprecedented 126.1 percent of after-tax income in the third quarter, double its 1980 level… Indeed, U.S. households collectively spent more than their combined income in the second and third quarters of last year. The only way to do that is by selling assets, dipping into savings or borrowing. Lees verder: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/01/22/AR2006012201027.html?referrer=email&referrer=email&referrer=email

Waarom ontbreekt de context in het NRC-bericht? Bovendien betreft het niet zozeer de ame Amerikanen. De echte armen leven er onder de armoedegrens, meer dan 40 miljoen. Die hebben wel een televisie, maar geen hypotheek. Het is juist, zoals de Washington Post aangeeft de middenklasse, die door het neoliberalisme wordt kapot gemaakt. Elke correspondent in de VS kan dit weten, zodra hij uit Washington en New York vertrekt en door het land zou reizen. Maar dat doen de Nederlandse correspondenten niet. Lees verder over de neoliberale speculanten:

http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/01/het-failliete-amerika-5.html
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/01/het-failliete-amerika-6.html

http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/03/saul-landau.html
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/06/de-dollar-hegemonie-11.html
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/02/de-dollar-hegemonie-27.html
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/02/de-dollar-hegemonie-29.html

Geen opmerkingen:

Jewish Zionists wont stop Palestinian Genocide. The Western Politicians remain Silent

  https://x.com/swilkinsonbc/status/1853443318887096440 Sarah Wilkinson @swilkinsonbc The Israelis aren’t just bombing Kamal Adwan Hospital,...