maandag 12 juni 2006

Multiple Choice Vraag 2


Ik las in Het Parool het volgende: 'Premier Balkenende wil niet zeggen hoeveel slachtoffers er bij gevechten met Nederlandse troepen in Oeroezgan aan Afghaanse zijde zijn gevallen. Er zijn de afgelopen weken meerdere confrontaties geweest met de taliban, waarbij Nederlandse militairen "robuust" zijn opgetreden... Er is toenemend verzet van de taliban, zei Balkenende, maar de situatie blijft onder controle. Van heroverweging van de missie kan geen sprake zijn, aldus de premier.' Allereerst: taliban? Hadden de doden hun partijkaart op zak? Waren het allemaal strijders? Situatie onder controle? Het is zelfs in Kabul een puinhoop. Bovendien: die militairen zijn er toch voor de wederopbouw? Robuust? Waarom neemt de pers dit eufemisme over? Wat gebeurt er als de taliban (?) straks "robuust" tegen Nederlanders hier of daar gaan optreden? Allemaal vragen die onbeantwoord blijven. En daarom juist is er in de parlementaire democratie de vrije pers.

De vraag is dan ook: waarom bericht de Nederlandse vrije pers niet permanent vanuit Afghanistan?

a. de verzekeringspremie is te hoog. Toen ik in 2003 de Amerikaanse inval in Irak wilde volgen kreeg ik van de VPRO-hoofdredacteur radio te horen dat dit niet kon vanwege te hoge verzekeringspremie. Sindsdien is de verzekeringspremie voor de Nederlandse pers een journalistiek argument om iets wel of niet te doen.
b. De meeste Nederlandse journalisten zijn te bang om permanent vanuit oorlogsgebied te berichten.
c. de Nederlandse journalistiek weet het allemaal al. Meningen worden hier hoger gewaardeerd dan feiten.
d. de Nederlandse pers is als vanouds gezagsgetrouw. Als de politiek heeft gesproken volgt het journalistieke voetvolk

Opnieuw: de winnaar krijgt een boek cadeau. Antwoorden voor 19 juni emailen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hmm, een moeilijke keuze. Eigenlijk hebben alle keuzes wel een behoorlijke aantrekkingskracht om verheven te worden tot het ultieme antwoord.

Samensmeltend en al polderend zoals het ons in de genen zit volgens de gangbare communis opinio ga ik dan ook voor het ultieme compromis.

Ik kies zowel a., b., c. en d. gezamenlijk.