Bijna 200 Marokkaans-Nederlandse artsen willen helpen in getroffen gebied
Soehayla Halouchi
redacteur Online
Een groep van bijna tweehonderd Marokkaans-Nederlandse artsen en andere medische hulpverleners wil de krachten bundelen om slachtoffers in Marokko bij te staan. Ali Lahdidioui, voorzitter van Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN), is naar aanleiding van de vele animo onder collega's aan het inventariseren hoe de medici in actie kunnen komen.
Middels een oproep op LinkedIn is AMAN in contact gekomen met tot nu toe ruim 180 artsen en zorgverleners, die bereid zijn op korte termijn hulp te gaan bieden in het getroffen gebied. "Er is contact gelegd met de autoriteiten en momenteel is het wachten op groen licht om deze plannen verder uit te werken", zegt Lahdidioui.
"Emotioneel wil je natuurlijk zo snel mogelijk daarheen", gaat hij verder. "Maar als artsenorganisatie hebben we besloten bedachtzaam te werk te gaan, en te doen waar we het beste in zijn: passende en adequate medische hulp verlenen."
Vergunningen
Want met een grote groep artsen zomaar naar Marokko komen om zorg te bieden, dat gaat niet. Het collectief wacht toestemming van de Marokkaanse autoriteiten af. "Het laatste wat je wilt is elkaar in de weg lopen. Daarnaast is het noodzakelijk om te weten welke hulp het hardst nodig is."
AMAN is daarom samen met onder meer de Nederlandse Vereniging van Moslim Apothekers (NVMA) bezig met het aanvragen van vergunningen en het regelen van praktische zaken, bijvoorbeeld rondom medicatie en medisch materiaal. Ze winnen onder meer advies in bij Telegram-groepen met mensen die actief waren na de aardbevingen in Turkije en Syrië.
Met de contacten die Lahdidioui en zijn collega's hebben in Marokko proberen ze op afstand de acute traumazorg te ondersteunen en te analyseren welke medische hulp verder precies nodig is. AMAN is in samenwerking met het Rode Kruis aan het verkennen hoe de organisaties elkaar kunnen assisteren bij het bieden van hulp.
We weten ook, van eerdere rampen, dat er tekorten komen aan basisbehoeften: voedsel, hygiëne en water. Er is een groot risico op infecties.
Ook Abdelali Bentohami, een Nederlandse chirurg met Marokkaanse roots, heeft medische hulp aangeboden in Marokko. Met zijn stichting Santé Pour Tous (Gezondheid voor Iedereen, red.) biedt hij vaker zorg in Marokko. Ook zijn medisch team wacht op groen licht van de autoriteiten. "Daar zomaar op de bonnefooi heengaan, lijkt ons geen goed plan", schrijft Bentohami op LinkedIn.
Krachten bundelen
Nordin Dahhan, een kinderarts die geëmigreerd is naar Tanger, in het noorden Marokko, is een van de artsen die van plan is naar het getroffen gebied te gaan onder de vlag van AMAN.
Hijzelf heeft ook een hulpoproep gedeeld. "Ik heb vijftig Marokkaanse artsen, specialisten en verpleegkundigen uit Nederland en België, die kenbaar hebben gemaakt dat ze mee willen", aldus Dahhan. "Maar eerst ga ik zelf naar Taroudant en Al Haouz, de regio's met moeilijk bereikbare gebieden. Ik wil zien welke hulp nodig is ter plekke en hoe wij kunnen helpen."
Lahdidioui en zijn collega's van AMAN denken vooralsnog aan semi-acute hulp. "Traumahulp, daar zijn de ziekenhuizen voor. Maar we weten ook, van eerdere rampen, dat er tekorten komen aan basisbehoeften: voedsel, hygiëne en water. Er is een groot risico op infecties en juist daarbij willen wij ondersteuning bieden."
De voorzitter wil ook de langetermijngevolgen in het oog houden. "Het is geen sprint maar een marathon. En nadien zal er veel aandacht nodig zijn voor psychologische begeleiding om dit allemaal te verwerken. Het doet ons deugd te kunnen helpen en straks te zien dat er vorderingen gemaakt worden, maar het is slechts het begin."
Bergdorpen
In de regio's Al Haouz en Taroudant, waar verreweg de meeste doden zijn gevallen en die het moeilijkst te bereiken zijn voor hulpverlening, zien Dahhan en Lahdidioui de meeste mogelijkheden om medische hulp te bieden. In het Atlasgebergte liggen dorpen die volledig verwoest zijn, en waar nu pas beelden van naar buiten komen.
In Marokko zijn tot nu toe ruim 2000 mensen om het leven gekomen. Er worden op veel plekken nog mensen onder het puin vandaan gehaald.
Asni is zo'n bergdorp, bijna volledig verwoest en met veel vermisten:
- Eerste initiatieven voor hulp aan Marokko gestart: 'Moet iets gedaan worden'
- Marokkaanse Nederlanders proberen (tevergeefs) familie te bereiken
- Dodental door aardbeving Marokko opgelopen tot boven de 2000
https://nos.nl/collectie/13949/artikel/2490004-bijna-200-marokkaans-nederlandse-artsen-willen-helpen-in-getroffen-gebied
Geen opmerkingen:
Een reactie posten