dinsdag 29 november 2022

Remember: De PvdA organiseert haar eigen verlies

De PvdA organiseert haar eigen verlies

Ruben Koops11 november 2017, 09:00

Ra ra, wie is het? Een aanstormend PvdA-talent, columnist, een bos lange zwarte krullen én jeugdig enthousiasme?

Wie aan Pieter Hilhorst dacht, is af. Het gaat om Natascha van Weezel, over wie het hardnekkige gerucht gaat dat PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman zo van deze jonge vrouw onder de indruk is dat ze een hoge plek krijgt op de kieslijst van de PvdA.

Net als Hilhorst is Van Weezel een uitblinker in de liberal arts en zit ze regelmatig aan tafel bij de grote talkshows. Als telg uit een familie van publicisten geniet zij enige bekendheid vanwege haar boeken over de oorlog en anorexia.

Je zou misschien denken dat de Amsterdamse PvdA na het drama Hilhorst z'n bekomst zou hebben van dit slag PvdA'ers. Het type politici dat het erg goed doet in de grote zaal van De Balie, maar nog niet is getest buiten de grachtengordel.

Met kandidaten als Van Weezel lijkt de PvdA zichzelf in de strijd om Noord, Nieuw-West en Zuidoost op achterstand te zetten. Want met dit soort raadsleden in de top tien van de kieslijst wordt het lastig voor de sociaaldemocraten om het idee van een brede volkspartij vast te houden, waar gewone Amsterdammers zich thuis kunnen voelen.

Van Weezel heeft tot nu toe een bevoorrecht leven geleid en lijkt op de huidige talenten van de partij. Maar lijkt ze genoeg op de kiezers die de PvdA is kwijtgeraakt?

Lijsttrekker Moorman is universitair docent politieke communicatie, raadslid Dennis Boutkan is dagvoorzitter en organisatieadviseur. Ze zijn allemaal kundig en bevlogen, maar ook heel erg van de staat, in plaats van van de straat.

Een uitzondering binnen de partij is raadslid Sofyan Mbarki. Hij is geworteld in Osdorp, ver buiten de binnenstad. Maar Mbarki is ook geen teamleider op een middelbare school meer. Door zijn nieuwe functie als lid van de Onderwijsraad en adviseur van de Politieacademie staat hij ook op steeds meer afstand van zijn kiezers.

Zet daartegenover iemand als Münire Manisa. Zij is stadsdeelraadslid van de PvdA in Nieuw-West en kreeg vorig jaar poederbrieven toen de Turkse spanningen hoog opliepen.

Manisa is tevens directeur-eigenaar van een incassobureau en ziet de probleemgevallen van de stad elke dag aan zich voorbijtrekken. Wie zou de meeste capaciteiten hebben om als raadslid nieuw beleid rondom bijvoorbeeld schulden en bijstand te beoordelen, Manisa of Van Weezel?

Maar Manisa heeft van de partij te horen gekregen dat een verkiesbare plaats er voor haar waarschijnlijk niet in zit. Zo organiseert de PvdA haar eigen verlies, in ieder geval buiten de Ring.

Ondertussen is de PvdA een vrijage begonnen met GroenLinks en SP, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl de kiezer nieuwe partijen met afwijkende standpunten, zoals Denk en Forum voor Democratie, in de peilingen tot grote hoogte stuwt, kruipen de zittende partijen in de raad bij elkaar op schoot.

De strategie erachter valt te begrijpen, zowel de SP als de PvdA hoopt dat zij via de huidige populariteit van GroenLinks en Jesse Klaver in het stadsbestuur terechtkomt. Maar je neemt de kiezers er natuurlijk niet serieus mee, er valt zo weinig te kiezen op links.

Denk morrelt ondertussen vrolijk door aan de poort van de macht en pleit als nieuwe partij op links voor lagere parkeertarieven, een bekende frustratie voor veel Amsterdammers. Kuzu als een moderne Den Uyl die iedere arbeider z'n eigen autootje gunt. Ra ra wie wint er op 21 maart?

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

https://www.parool.nl/columns-opinie/de-pvda-organiseert-haar-eigen-verlies~bfc91dc9/




Geen opmerkingen: