Diplomaat maakt gehakt van beweringen Bellingcat over MH17. Deze open brief schreef hij aan de Washington Post
De Russische diplomaat Dmitri Poljanskij heeft in een open brief fel uitgehaald naar de Washington Post. Hij stelt dat de krant zijn uitspraken in een artikel over vlucht MH17 in een zeer dubieuze context heeft geplaatst.
In het artikel wordt gesteld dat de ‘waarheid aan de winnende hand is’ in de strijd tegen ‘Russische desinformatie’.
De krant zet de diplomaat tegenover de social media-onderzoekers van Bellingcat, die verbonden zijn aan de door de NAVO gesteunde Atlantic Council.
Niet gebruikt
Na de crash van vlucht MH17 wezen Kiev en het Westen gelijk met de beschuldigende vinger richting Rusland.
Oprichter van Bellingcat Eliot Higgins claimde op basis van YouTube-filmpjes en berichten op social media dat een Russische Buk-installatie in het gebied aanwezig was op het moment van de crash.
Hoewel Rusland veel informatie en materiaal heeft aangeleverd aan het onderzoeksteam, is dit niet gebruikt voor het officiële onderzoek, aldus Poljanskij.
Moskou verstrekte zelfs geheime informatie over Buk-raketten, voegde hij toe. Er werden ook ooggetuigenverslagen overgedragen.
Extreem bizar
De VS heeft tot nu toe geweigerd satellietbeelden aan te leveren omdat die volgens de Amerikanen ‘geheim zijn’.
Hoewel op de ruwe radarbeelden geen raket is te zien in de omgeving van het toestel, claimden de Nederlandse onderzoekers dat de radar zo’n klein object mogelijk niet heeft opgepikt.
Het hoofd van de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia zei eerder al dat de radar Buk-raketten met gemak oppikt.
“Het gebruiken van social media-accounts als bewijs bij welk onderzoek dan ook is extreem bizar en twijfelachtig,” schreef Poljanskij. “Des te meer omdat deze onderzoekers niet onpartijdig zijn.”
Zielige leugens
Hij merkte op dat er veel social media-onderzoekers op internet actief zijn die in tegenstelling tot Bellingcat beweren dat Oekraïne het vliegtuig heeft neergehaald.
“Waarom worden zij genegeerd?” vroeg hij zich af.
En als je vraagtekens zet bij de conclusies van Bellingcat, wordt je gelijk aangevallen, aldus de diplomaat.
“Ze hebben geen argumenten behalve beledigingen en zielige leugens,” klonk het.
“Wat me nog het meest zorgen baart is dat de waarheid na vier jaar onderzoek nog lang niet boven tafel is,” besloot hij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten