Thema Verkeer
Dossier TTIP
Welke Nederlandse eurofracties stemden voor TTIP en ISDS?
08 juli 2015
8 juli, Straatsburg: Met de steun van D66, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP heeft het Europees Parlement de kant van multinationals gekozen ten koste van mens en milieu. De TTIP-resolutie en ook het geschillenmechanisme ISDS werd door een ruime meerderheid gesteund. De resolutie is een advies aan de Europese onderhandelaars.
De stemming over investeringsbescherming is een woordenspelletje geworden. Het parlement sprak zich uit tegen de term 'investor state dispute settlement' (ISDS), maar vraagt tegelijkertijd om een mechanisme waarmee geschillen van investeerders met staten kunnen worden beslecht. Nauwelijks meer dan een cosmetische aanpassing van het meest bekritiseerde onderdeel van TTIP.
Zo stemden de Nederlandse Eurofracties:
- D66 (4 zetels) stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees hun toelichting (geen woord over ISDS daar…)
- VVD (3 zetels) stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Van Baalen in de Telegraaf over de stemming
- CDA (5 zetels) stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees de toelichting
- SGP (1 zetel) stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees de toelichting
- ChristenUnie (1 zetel) stemde voor ISDS dat geen ISDS mag heten en voor de TTIP-resolutie. Lees hun stemverklaring
- PVV (3 zetels) heeft geen stem uitgebracht (zie het verslag van VoteWatch, dat ook aangeeft dat ze wel aanwezig waren).
- PvdA (3), SP (2), GroenLinks (2) en Partij voor de Dieren (1) stemden tegen ISDS en tegen de TTIP-resolutie.
Daarmee hebben 14 Nederlandse Europarlementariërs vóór ISDS en TTIP gestemd en 8 tegen. Een meerderheid van de parlementariërs van het Verenigd Koningrijk, Frankrijk, Griekenland en Oostenrijk stemde tégen TTIP.
1 opmerking:
Zo doen ze dat: Three times as much agribusiness money, on average, for House members voting to bar GMO labeling Opensecrets.org
Een reactie posten