zondag 21 november 2010

Huub Wijfjes Buitengewoon Professor 2

En zo kent ons elkaar. Coöptatie binnen links. Nepotisme en vriendjespolitiek. De belastingbetaler betaalt, dat spreekt.


Huub Wijfjes benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis

Huub Wijfjes benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis
Huub Wijfjes (Foto: Jeroen Oerlemans)
Media-historicus Huub Wijfjes is per 1 september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

De leerstoel is ingesteld vanwege het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en de Stichting Erik en Hans, vernoemd naar de televisiepionier Erik de Vries en zijn echtgenote, de choreografe Hans Snoek.

Het onderzoeksterrein waar Wijfjes zich mee gaat bezighouden is breed. Van de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek tot aan de relatie tussen politiek en media. Binnen de Afdeling Mediastudies van de Faculteit der Geesteswetenschappen zal hij, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, onderwijs geven en onderzoek doen op het terrein van de geschiedenis van radio en televisie.

Momenteel werkt Wijfjes aan een multimediale geschiedschrijving van de VARA. Dat project zal in september dit jaar resulteren in de publicatie van een boek en een website. Daarnaast is hij nauw betrokken bij ‘De eeuw van Beeld en Geluid’, eveneens in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Wijfjes studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1988 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Radio onder restrictie. Overheidsbemoeiing met radioprogramma’s 1919 – 1941. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent Journalistiek/Geschiedenis bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen

http://historiek.net/index.php/200905141862/actueel/Huub-Wijfjes-benoemd-tot-bijzonder-hoogleraar-Geschiedenis.html

1 opmerking:

Sonja zei

Vraag in een radioprogramma (Lunch): Moet je als financieel journalist soms iets verzwijgen om een ramp voor de samenleving te voorkomen?
Antwoord: Ja.

En 'zelfs' financiel journalist Willem Middelkoop heeft dit gedaan. Op de dag dat hij, met zijn kennis van de feiten, twee keer het volledige bedrag van zijn eigen rekening had gepind, kreeg hij 's avonds bij De Wereld Draait Door de vraag: moeten we niet extra gaan pinnen? Hij loog: Nee. "Anders blaas je het systeem op." Maar, zo legt hij uit, hij had gelogen "als mens" en niet als "journalist".

Daarna legt Wijfjes uit dat je als journalist wel de taak hebt om het nieuws te brengen, maar dat een journalist, vanuit zijn/haar 'verantwoordelijkheid als burger' "vaak" (!) dingen moet verzwijgen om geen paniek te zaaien. Of dat, en dit slaat weer op het pin-verhaal van Middelkoop (=run on the bank), "zou kunnen leiden tot een maatschappelijk gedrag dat onaanvaardbaar is".

Sterker nog, Wijffels meent dat de vraag van Martijn van Nieuwkerk (DWDD), of we niet extra moeten gaan pinnen, "angstaanjagender" is dan het antwoord van Middelkoop (nonsens, want die loog gewoon met 'nee'). Wijffels geeft dus te kennen dat die vraag eigenlijk niet gesteld mag worden.