zondag 31 januari 2010

De Nuance van de NRC 164


Het wordt steeds duidelijker hoe een kongsi van hoge ambtenaren, corrupte politici en de commerciele media de illegale inval in Irak uiteindelijk steunden:

Kabinet zette commissie Volkenrecht buitenspel
Het ontbreken van ‘een adequaat volkenrechtelijk mandaat’ voor de inval van Irak bracht het kabinet-Balkenende IV vorige week door toedoen van de commissie-Davids in crisistoestand. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer blijkt indertijd bewust een adviesaanvraag aan de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) uit de weg te zijn gegaan. Toenmalig CAVV-voorzitter Karel Wellens betreurt het dat zijn commissie niet gebruik heeft gemaakt van haar initiatiefrecht...
Wellens: ‘Die petitie schreven we in navolging van Britse collega’s, die op 7 maart 2003 in de Guardian een open brief van identieke strekking hadden geplaatst. Wij boden onze tekst ter publicatie aan zowel NRC Handelsblad als de Volkskrant aan, maar geen van beide ging tot onze ergernis en verbazing over tot publicatie van de brief, die uiteindelijk wel werd afgedrukt in het Nederlands Juristenblad.’ Voor Wellens waren de verwikkelingen rond het buitenspel zetten van de CAVV mede reden om zich in 2005 terug te trekken als voorzitter van deze adviescommissie van Buitenlandse Zaken. Wellens: ‘Ik trok mij terug als voorzitter om twee redenen: ten eerste omdat het volkenrecht bepaald geen prioriteit bleek te hebben bij het bepalen van het buitenlands beleid (ondanks dat dat volgens onze Grondwet wel degelijk het geval zou moeten zijn), en ten tweede omdat ik vond dat de CAVV te weinig gebruikmaakte van het eigen initiatiefrecht, zoals in de kwestie-Irak.’ Wellens zegt de afgelopen week met stijgende verbazing te hebben gekeken naar de schermutselingen binnen het kabinet en de regeringspartijen naar aanleiding van het rapport van de commissie-Davids. Wellens: ‘Het geeft geen pas als de minister-president zegt dat hij “met de kennis van nu” zou hebben gestreefd naar een adequater volkenrechtelijk mandaat. Zo’n uitspraak houdt volkenrechtelijk geen steek. Het besluit om zich aan te sluiten bij de oorlog kon de legaliteitstoets niet doorstaan, toen niet en nu niet, je kunt je als regering niet beroepen op voortschrijdend inzicht.’
Lees verder: http://www.pm.nl/index.php?page=kabinet-zette-commissie-volkenrecht-buitenspel

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn complimenten Stan voor jou onafgebroken speurwerk,bij de z.g.n "kwaliteit"is voor een journalist geen plaats.

vandaar mijn complimenten.

met vriendelijke groet.

Anoniem zei

aanvulling:
bij de z.g.n "kwaliteits"kranten is er voor een journalist zoals jij..

sorry

Sonja zei

Het AJC kon de EU ervan overtuigen dat veel van de kritiek tegen Israël in wezen antisemitisch is. In 2005 publiceerde het Observatiecentrum voor Racisme en Xenofobie van de EU (dat ondertussen het Agentschap voor Fundamentele Rechten heet) een werkdefinitie van antisemitisme. Onder deze definitie valt onder meer kritiek op Israël die inhoudt dat de oprichting van de staat Israël een "racistische onderneming" is of die Israëlische aanvallen op Palestijnen vergelijkt met het gedrag van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Observatiecentrum gaf toe dat die definitie was opgesteld na overleg met het AJC en de gelijkgestemde Anti-Defamation League.
Het AJC (American Jewish Committee) en de ADL stuurt dus het Israëlbeleid in de EU! Lezen!

Sonja zei

Defamation

'Hashmatsa' ('Defamation') by Israeli director Yoav Shamir dares to attack one of the sacred cows of Israel and of the Jewish people thinking - how it reacts to antisemitism around the world, how it looks at the evil of the Holocaust, and how young generations are being educated in Israel with respect to these painful and fundamental issues.

Quest to answer the question, What is anti-Semitism today? Does it remain a dangerous and immediate threat? Or is it a scare tactic used by right-wing Zionists to discredit their critics? Speaking with an array of people from across the political spectrum (including the head of the Anti-Defamation League and its fiercest critic, author Norman Finkelstein) and traveling to places like Auschwitz (alongside Israeli school kids) and Brooklyn (to explore reports of violence), Shamir discovers the realities of anti-Semitism today. His findings are shocking, enlightening and surprisingly often wryly funny.

Yoav Shamir maakte ook de documentaire Checkpoint (2003), hier te bekijken