maandag 23 maart 2009

Cinéma Arabe 2009



'Persbericht

casanegra opent Filmfestival Cinéma Arabe 09

Van 8 t/m 19 april vindt in Amsterdam de derde editie plaats van het filmfestival Cinéma Arabe; Rialto is ditmaal de hoofdlocatie. Sinds 2004 presenteert het festival veelal niet eerder vertoond werk van jonge, in het bijzonder vrouwelijke cineasten met een Arabische achtergrond uit de hele wereld. Cinéma Arabe opent de editie 2009 met de Nederlandse première van de film Casanegra (Marokko, dec. 2008, 124 minuten) van regisseur Nour-Eddine Lakhmari.
Deze spetterende kaskraker doorbreekt momenteel het ene na het andere taboe in Marokko. De film grijpt de kijker bij de keel met een rauw portret van twee jongens op zoek naar een beter leven in Casablanca bij nacht. De regisseur is bij de opening aanwezig.

Themaprogramma's: Identiteiten en Zestig jaar Israëlisch/Palestijns conflict
Naast het hoofdprogramma, bestaande uit ruim dertig speelfilms, korte films en documentaires, presenteert Cinéma Arabe dit jaar twee themaprogramma's: Identiteiten en Zestig Jaar Israëlisch/Palestijns Conflict.

De Arabische diaspora heeft filmmakers aangezet tot een zoektocht naar en een verkenning van zowel de nationale als de persoonlijke identiteit. Moet er aansluiting gezocht worden bij het westen, of juist niet? Wordt de identiteit gevormd door de islam of is godsdienst juist een knellende dwangbuis? Vooruitgang of traditie? In het themaprogramma Identiteiten wordt o.a. Private File van Saad Hendawy vertoond. De documentaire geeft een ontluisterend beeld van de houdgreep waarin de Egyptische maatschappij zich bevindt. De eer van ongetrouwde meisjes gaat boven alles. Geliefden zullen niet , trouwen en vaders zullen ervoor doden als deze eer in gevaar komt. Niemand ontkomt hieraan en ook de Koran geeft geen sluitend antwoord.

Ook staat Cinéma Arabe 09 stil bij het Israëlisch-Palestijnse conflict, dat inmiddels zestig jaar duurt. Een hele generatie filmmakers is opgegroeid te midden van oorlog en trauma in deze nooit aflatende en tragische strijd. Door het oog van de camera blikken zij niet alleen terug, maar richten zich ook op de toekomst met de vraag hoe de situatie er over twintig jaar zal uitzien. Themaprogramma Zestig jaar Israëlisch/Palestijns conflict brengt een Nederlandse première van de speelfilm Salt of this Sea van regisseur Annemarie Jacir. De film vertelt het verhaal van Soraya, geboren in een Palestijns immigrantengezin in Brooklyn. Ze besluit terug te keren naar de grond van haar ouders en grootouders die vluchtten in 1948. Ze vestigt zich in Gaza waar de werkelijkheid weerbarstiger blijkt dan haar idealen. Filmmaakster Annemarie Jacir groeide op in het Midden-Oosten. Een groot deel van haar familie woont in de bezette Palestijnse gebieden. Salt of this Sea was de Palestijnse inzending voor de Oscars en had een wereldpremière in Cannes in 2008.

Q&A en debat
In de vorm van Q&A's krijgt het publiek tijdens het festival de kans om met aanwezige regisseurs en andere vooraanstaande gasten van gedachten te wisselen. Ook worden rond bovengenoemde thema's debatten georganiseerd.

Locatie en data:
Amsterdam: Rialto – 8 -15 april
Hierna reist Cinéma Arabe 09 rond tot 19 april en doet Lumiere (Maastricht) op 18 april en ’t Hoogt (Utrecht) van 16 t/m 19 april aan.

Voor het volledige programma en overige informatie, zie http://www.cinemaarabe.nl/

De opening van het festival vindt plaats op woensdag 8 april om 19.30 uur, Bioscoop Rialto, Ceintuurbaan 338 Amsterdam. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Reserveren: 020-6768700.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ken je dit?

"Return of the Soul is a remarkable artwork - a sculpture of 3,000 wax figures - marking the artist's journey, which began in a former Nazi concentration camp in Poland, and via many UNRWA refugees camps, led eventually to the pulverised ruins of the Nahr al-Bared Palestinian refugee camp also run by UNRWA in Lebanon.

Scottish artist Jane Frere lived and worked with Palestinian refugees to 'capture emotions', as she prepared her installation, incorporating written and oral testimonies from victims of the mass exodus of 1948, known as the Nakbah, or the catastrophe of the ethnic cleansing of Palestine."

http://www.thenexus.eu/alnakbah.net/index.htm

'Because I am a Jew and I'm your Boss'

  https://x.com/Kahlissee/status/1871564309970760177 Khalissee @Kahlissee Police: “Why do you refuse to leave?” Man: “Because I'm a Je...