woensdag 23 juni 2021

Behoed Amsterdam voor Samenwerking met Apartheidsstaat Israel

 Roep Amsterdam uit tot anti-Apartheidstad: verbreek de samenwerking met Tel Aviv

Al jaren werkt de gemeente Amsterdam samen met het in Israël gelegen Tel Aviv. Dit samenwerkingsverband is volgens het college mogelijk zolang er geen connectie is met de bezetting, het nederzettingenbeleid of het militaire apparaat. Deze positie is echter onhoudbaar gebleken. De apartheid en onderdrukking van Palestijnen zijn overal in het land een feit, ook in Tel Aviv.

De Verenigde Naties (VN), mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), de Israëlische NGO B’tselem zijn een aantal autoriteiten die erkennen dat Israël een beleid van Apartheid voert jegens de Palestijnen, zowel in de bezette gebieden en Gaza als in Israël zelf. Mensenrechtenorganisatie Adalah identificeert maar liefst 65 discriminerende wetten. De belangrijkste daarvan betreffen stedelijke uitbreidingsplannen, het recht op grondbezit, immigratie, mogelijkheden een huwelijkspartner te kiezen onder Palestijnen buiten Israël. Die discriminerende wetten en regelingen houden geen halt voor de stadsgrenzen van Tel Aviv. Met de invoering van de zogeheten natiestaatwet in 2018 – die stelt dat Israël het thuisland is voor het Joodse volk en dus niet voor zijn Palestijnse burgers – heeft Israël de ongelijke en discriminerende behandeling formeel vastgelegd in zijn basiswetten (te vergelijken met grondwet). Dat geldt dus ook in Tel Aviv

Daarnaast laat Human Rights Watch in haar analyse over Apartheid in Israël zien dat Tel Aviv – als de tweede grootste stad – verbonden is met de nederzettingen door bijvoorbeeld wegen. Dit zijn routes die arbeiders gebruiken voor woon- en werkverkeer van Tel Aviv naar de illegale nederzettingen (en andersom). Maar niet voor Palestijnen uit de bezette gebieden. De Israëlische economie is onlosmakelijk verbonden met die van de nederzettingen, en dus ook die van Tel Aviv, alleen al omdat het voor Israëlische bedrijven verboden is de nederzettingen uit te sluiten. Het Israëlische ministerie van Defensie bevindt zich in Tel Aviv, maar ook bijvoorbeeld het hoofdkantoor van het bezettingsleger.

Tijdens de ambtsperiode van voormalige burgemeester Ed van Thijn werd Amsterdam uitgeroepen tot anti-Apartheidsstad als protest tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Amsterdam dient weer die voortrekkersrol op zich te nemen en zich uit te spreken tegen Apartheid. Dat begint met het verbreken van het samenwerkingsverband met Tel Aviv .

Wij, de ondertekenaars, roepen het college van Amsterdam op om deze schrijnende samenwerking onmiddellijk te verbreken. Ook roepen wij op om Amsterdam, net als in het verleden met betrekking tot Zuid-Afrika, uit te roepen tot anti-Apartheidsstad.

Achtergrond:
2015: https://bdsnederland.nl/prominente-internationale-persoonlijkheden-zeggen-geen-samenwerking-amsterdam-tel-aviv/
2016: https://www.parool.nl/nieuws/samenwerking-met-tel-aviv-en-ramallah-opnieuw-ter-discussie~b2ac413b/

Ondertekenende organisaties:
Internationale Socialisten
DocP-BDS Nederland
EMCEMO
DIDF
Amsterdams Vredesinitiatief
Ontmoet Palestina
Breed Platform Palestina
Taxi Rakim
Al-Kawthar Uitvaartzorg
BDS Amsterdam
Decolonize Groningen
HIJOS Nederland
Amsterdam City Rights
Staat van Beleg
International Platform of Jurists for East Timor
Vrouwen/mannen in het Zwart, Groningen
Suman vastgoedservice
Communistische Jongerenbeweging (CJB) / www.voorwaarts.net
CDA Ledenberaad Midden-Oosten
Turkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging Zaanstad
Alert Fonds voor Jongeren
Het Actiefonds
FFIPP Netherlands
Palestine Link
Aidoun Europe
Amsterdam United
Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina
Neighborhood Feminists

Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...