donderdag 24 juni 2021

Britten Provoceren Rusland

 

Kapitein Drake is terug

by Willy Van Damme

Vandaag was er in de Zwarte Zee en blijkbaar in de territoriale wateren van de Krim en dus Rusland een zeer gevaarlijk incident tussen de Britse torpedojager HMS Defender en de Russische kustwacht en luchtmacht. Waarbij het Britse oorlogschip volgens Rusland tot 3 mijl in de territoriale wateren van Rusland was gevaren vlakbij de havenstad Sebastopol. Hoofdkwartier van de Russische vloot voor het zuiden. 

Russische schepen zouden daarbij een serie waarschuwingsschoten hebben gelost en vliegtuigen zelfs bommen hebben gegooid vlakbij het Britse oorlogsvaartuig. Wat de Britse regering nadien ontkende. Beelden waarbij schoten te horen zijn waren echter op de BBC te zien. (1, 2 & 3)

Maar volgens de Britse regering was er niets aan de hand en poogde ze zelfs het toch wel heel serieuze incident te ontkennen. De schoten waren volgens Londen gewoon het gevolg van oefeningen van de Russische zeemacht vlakbij. 

Dat het Russische verhaal vermoedelijk klopt blijkt uit de stelling van de Britse regering dat hun schip op weg was van de Oekraïense haven van Odessa naar de Georgische stad Batumi en men vaarde door Oekraïense territoriale wateren. Daar de Krim voor de Britten Oekraïens grondgebied is. Zo simpel is dat. 

Merkwaardig is ook het verhaal van Reuters die stelde dat oorlogsschepen de territoriale wateren van andere landen zomaar mogen betreden zolang ze maar geen gevaar vormen voor het betrokken land. Een tip voor Rusland: Een Russische kruiser de monding van de Thames opsturen. Hoe zouden de Britten dan reageren? 

HMS Defender

De Britse torpedojager HMS Defender. Al sinds de tweede wereldoorlog, nu toch al meer dan 80 jaar terug is de Britse zeemacht tweede en zelfs derde rang. Toch wou de vorige premier Gordon Brown (Labour) kost van kost twee nieuwe vliegdekschepen laten bouwen. De scheepswerven liggen immers in zijn kiesgebied. Verslaafd aan agressie heet dat. 

Uit lekken in de media weten we dat Reuters voor haar berichtgeving over Rusland tegen betaling nauw samenwerkt met de Britse ambassade in Moskou. Ze ondertekende hiervoor zelfs een contract. 

Rusland heeft natuurlijk hard gereageerd en niet alleen de Britse ambassadeur en de defensieattaché op het matje geroepen maar ook gesteld dat ze de volgende maal hun bommen niet naast maar op het schip zullen gooien. 

Het lijkt wel of de fameuze Britse zestiende eeuwse piraat Francis Drake terug is, schreeuwend ‘Rule Britannia, Britannia rules the waves’.  Maar het Verenigd Koninkrijk is een desintegrerende lilliputter geworden. Hoogmoed komt voor de val.

In het recent gepubliceerde rampport over de nieuwe Britse ‘defensiepolitiek’ is er trouwens sprake van een voorwaarts gericht beleid zowel op het vlak van het militaire als van het buitenlands beleid. En dat is al een ganse tijd duidelijk. Zie maar naar de Britse acties rond Syrië waar agressie de leidraad is van haar optreden. 

Het schip HMS Defender gaat immers hierna samen met het gloednieuwe vliegdekschip Koningin Elisabeth op weg naar China om er in de Zuid-Chinese Zee te ‘patrouilleren’. Vergezeld trouwens van een Nederlands fregat. Probleem is dat hun vliegdekschip aan boord geen vliegtuigen heeft, alleen helikopters. Zelfs manschappen moest men de VS gaan lenen. Er is hiervoor immers geen geld.

Willy Van Damme

1) Reuters, 24 juni 2021, Guy Faulconbridge en Katya Golubkova, ‘Russia warns Britain it will bomb ships next time’. Russia warns Britain it will bomb ships next time | Reuters

2) BBC World Service, 24 juni 2020, Frank Gardner, ‘HMS Defender: What will be the fallout from Black Sea incident?’ HMS Defender: What will be the fallout from Black Sea incident? - BBC News

3) RT, 24 juni 2021, Jonny Tickle, ‘BBC journalist on British ship HMS Defender says vessel made ‘deliberate’ move in passing through Russian waters 'to make a point’. BBC journalist on British ship HMS Defender says vessel made ‘deliberate’ move in passing through Russian waters 'to make a point' — RT Russia & Former Soviet Union

Willy Van Damme | June 24, 2021 at 9:44 pm | Categories: Buitenland - Europa | URL: https://wp.me/pgSxv-4C6

Geen opmerkingen:

Antisemitisme? HAHA

  Abu Har al-Goudhadi @HarryVeenendaal · 32 m Geestig. Nauwelijks Kamerleden tijdens het #antisemitismedebat . Donderdag 16:00 uur. Vrijdag ...