zaterdag 26 mei 2018

The Rights Forum en Stef Blok

The Rights Forum
Nieuwsbrief 26 mei 2018
Beste lezer,

Zijn wij blij met Blok? Nou nee, niet echt. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weigert, zo bleek tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 15 mei, het Israëlisch geweld in Gaza te veroordelen.

Meerdere partijen vroegen de minister het bloedbad te veroordelen, de Israëlische ambassadeur te ontbieden en een wapenembargo te overwegen. Blok bleek daartoe niet bereid en stelde een “onafhankelijk onderzoek” te willen afwachten.

Dat onderzoek moet volgens hem door Israël worden uitgevoerd: “Zo doen we dat in Nederland ook als onze politie of ons leger geweld gebruikt.”

De vraag of Nederland die kans zou moeten krijgen als het zijn leger inzet om in opdracht van de regering een burgerbevolking te beschieten, werd niet gesteld.
Palestijns protest
Palestijnse journalisten herdenken hun collega Yasir Murtaja, die op 6 april in Gaza door een Israëlische scherpschutter werd gedood.
Van de regeringspartijen riep alleen D66 Blok op om de Israëlische ambassadeur te ontbieden. Blok weigerde dit omdat hij vindt dat er, zonder de uitkomsten van een onderzoek, “onvoldoende feiten” op tafel liggen voor een dergelijke stap.

Meer dan 105 Palestijnse doden en duizenden gewonden, zijn dus onvoldoende feiten om het optreden van Israël als disproportioneel af te schilderen.

Vast staat dat Israëlische scherpschutters dumdum-achtige munitie hebben gebruikt, bedoeld om de botten, spieren en organen van de getroffenen te verbrijzelen. Talloze gewonden zijn voorgoed gehandicapt.

Blok moet ook gezien hebben hoe Israëlische drones massa’s mensen – onder wie baby’s, kinderen en bejaarden – met traangas besproeiden. Daarbij werd geen onderscheid gemaakt tussen demonstranten, picknickende families en medische posten waar gewonden werden behandeld.

Dit alles is voor de Nederlandse regering dus onvoldoende aanleiding om Israël aan te spreken op zijn gedrag.
De officiële Nederlandse reactie op de gebeurtenissen stond in schril contrast met die van ons buurland België en van de EU-landen Spanje en Slovenië die de -overigens met grote meerderheid aangenomen- resolutie van de VN-Mensenrechtenraad steunden, om een onafhankelijke internationale commissie onderzoek te laten doen naar de gebeurtenissen in Gaza.

Palestina opnieuw naar Strafhof

De staat Palestina deed deze week een oproep aan het Internationaal Strafhof in Den Haag om 'zonder verder oponthoud een volwaardig onderzoek in te stellen naar Israëlische misdaden in bezet Palestina'.
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki was dinsdag speciaal naar Den Haag gekomen voor een gesprek met Fatou Bensouda, hoofdaanklaagster van het Internationaal Strafhof.

Al ruim drie jaar loopt er een verkennend onderzoek van het Internationaal Strafhof naar ‘de situatie in Palestina’. Palestina wil dat het hof nu een officieel onderzoek start. Want intussen gaan de Israëlische misdaden door. Deze week nog kondigde Israël de bouw van 3900 woningen voor kolonisten aan.

Malki stelde dat de voortgaande misdaden van Israël verder uitstel onverantwoord maken. Het uitblijven van onderzoek en internationale strafmaatregelen heeft Israël gesterkt in de overtuiging dat het overal mee weg kan komen.

Israël woedend over Songfestival-parodie

De dramatische gebeurtenissen in Gaza hadden deze week een onverwacht staartje in Nederland toen de Israëlische ambassade in Den Haag een klacht indiende bij BNNVARA en het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege een parodie in Sanne Wallis de Show.
Martine Sandiforts’ versie van Toy, het lied waarmee zangeres Netta het Songfestival won, leidde tot veel ophef in Israël. Minister Regev sprak zelfs van ‘valse propaganda en opruiing’.
In Israël zelf circuleerde deze week overigens ook een parodie op het kippenlied waarin hard werd gereageerd op de feestvreugde in Tel Aviv terwijl in Gaza demonstranten werden neergeschoten.
Israëlische parodie op Toy
De kritische geluiden in Israël zijn er dus wel maar ze zijn schaars en in de minderheid. Wat overheerst is een verongelijkte narratief, waarbij het optreden van de met scherp schietende militairen wordt vergoelijkt. Het leger had immers een massale invasie van Hamas-terroristen bij de grens tegengehouden…

En de internationale media die dat anders zien? Zij laten zich sturen door hun “islamitische adverteerders”.

Dit beweerde althans de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman deze week. De reden voor de ‘negatieve berichtgeving’ over Gaza door zenders als CNN, de BBC en France24 is niet het door Israël gebruikte geweld, maar de macht van adverteerders uit islamitische landen.
Lieberman stelde dat er ‘geen dag voorbijgaat’ zonder dat Israël zich inzet om het lot van de Palestijnen in Gaza te verlichten, en dat het land zijn goede daden niet wil zien verdraaid – laat staan onderzocht.

Het door de VN-Mensenrechtenraad aangekondigde onderzoek naar Israëls recente misdaden noemde hij een ‘bijdrage aan het terrorisme’.

Het is duidelijk dat de Israëlische regering de kijk op de realiteit volledig kwijt is. Van deze regering verwacht minister Blok dus een gedegen "onafhankelijk onderzoek" naar de gebeurtenissen in Gaza...
Waardeert u ons journalistieke werk? Help ons dat voort te zetten!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...