Al Jazeera steunt salafistische terreur
Dat Qatar er niet voor terugschrikt om stiekem al Qaeda en andere salafistische terreurgroepen te steunen is geweten. Maar dat zal men daar in het publiek dus wel nooit toegeven. Ook al Jazeera, hun televisiezender, zal ogenschijnlijk de neutraliteit beoefenen. Zelfs al ligt het er soms heel dik op dat het partij kiest voor allerlei salafistische groepen zoals de Moslimbroeders of al Qaeda.
Blijdschap
Deze week bleek nog maar eens wat voor soort journalistiek men daar bedrijft toen Ahmad Muaffaq Zaidan, een van hun topjournalisten, op Twitter openlijk zijn blijdschap uitdrukte (1) voor de door ISIS uitgevoerde serie zelfmoordaanslagen in de Syrische kuststeden Tartoes en Jablah waarbij meer dan 120 mensen, allen burgers, om het leven kwamen. Hierbij was er ook een zelfmoordaanslag op een hospitaal in Jablah.
Ahmad Muaffaq Zaidan gewezen bureauchef van Al Jazeera in Islamabad en volgens de NSA lid van de Moslimbroeders en al Qaeda. Hij juichte toen hij hoorde van die 120 burgerslachtoffers in Tartoes en Jablah. Er was geen enkele reactie vanuit Qatar of de televisiezender over die sympathiebetuigingen van deze journalist.
Maar geen probleem dus voor deze journalist van al Jazeera. Er was bij hem alleen blijdschap over dit burgerleed. Wel werd hij op Twitter in reacties uitgescholden voor o.m. uitschot. Maar voor zover geweten reageerde de Qatarese mediagroep nog niet op dit voorval. Maar dat wekt geen verbazing natuurlijk.
Uit de door Edward Snowden gelekte rapporten van de Amerikaanse spionagedienst NSA blijkt dat de man er gekend is als een lid van zowel de Moslimbroeders als al Qaeda. Een combinatie die een beetje raar klinkt maar ook niet echt verrassend is. Ook bij de door Saoedi Arabië gefinancierde Jemenitische tak van de Moslimbroeders, al Islah, is er sprake van overlappend lidmaatschap met al Qaeda.
Uit die documenten van de NSA blijkt ook dat hij in 2010 een gesprek had met Bin Laden waarbij die Zaidan aansprak als ‘kameraad’ voor wie men bij al Qaeda alles moest doen. De man was ook lang bureauchef in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, een belangrijke post voor de Qatarese mediagroep. Al Jazeera wist dus perfect wie de man was, liet blijkbaar begaan en verdedigde hem zelfs.
Yusuf Qaradawi
Het eigenaardige is wel dat deze aanslagen in Tartoes en Jablah het werk zijn van ISIS en dat Zaidan die desondanks ook toejuichte. Al Qaeda en ISIS zijn immers officieel sinds hun scheiding in de zomer van 2013 aartsvijanden geworden.
Uit een rapport van de Spaanse politie van eerder dit jaar over de gezamenlijke aankoop door beide terreurorganisaties van 20.000 legeruniformen weten we dat we die ‘vijandschap’ met een stevige korrel zout moeten nemen. Er zijn immers ook nog wel meer aanwijzingen over militaire samenwerking tussen beide salafistische terreurgroepen.
Het verhaal over Ahmad Muaffaq Zaidan is natuurlijk niet het enige over de goede relatie van de zender met al Qaeda. Zo werd op 5 september 2003 hun journalist Tayseer Allouni in Spanje opgepakt wegens zijn contacten met al Qaeda wat hem dan in 2005 zeven jaar cel opleverde.
Ook was tot vorig jaar een van de centrale gasten op de zender de Egyptische predikant Yusuf al Qaradawi wiens haatdiscours de speeches van een Hitler doen verbleken. De man, die in Qatar in ballingschap leeft, wordt gezien als de hoofdideoloog van de Moslimbroeders en had normaal het hoofd van de islamitische universiteit al Azhar in Egypte moeten worden.
Yusuf Qaradawi, de topideoloog van de Moslimbroeders was tot vorig jaar een veel geziene gast op de Arabischtalige televisieprogramma’s van al Jazeera. Hij is een der grote ideologen van het salafisme die ongehinderd via Belgacom TV zijn gif hier kon uitstrooien.
Hij zou zo naast de nu verdreven president Mohammed Morsi ‘s lands machtigste man geworden zijn want hij ging het laatste woord hebben over alle wetgeving. De door Morsi doorgedrukte nieuwe grondwet bepaalde dat namelijk zo. Waarna Egypte een nieuwe salafistische regime zou krijgen. Het plan ging natuurlijk niet door en onder Saoedische druk voerde Qatar dan de man af.
Amerikaanse controle
Deze elementen moet men dan koppelen aan het feit dat al Jazeera een Qatarese staatszender is, een Qatar dat gekend staat als een der grote financiers van al Qaeda en andere salafistische terreurgroepen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat landen als Egypte, Irak en Syrië de toegang verboden aan journalisten van de zender. Logisch toch.
Interessant en zelfs essentieel zijn hierbij echter de diplomatieke berichten van Amerikaanse ambassades die door Wikileaks openbaar werden gemaakt. Daaruit bleek dat de zender toen inhoudelijk strikt onder controle stond van de Qatarese regering, de lokale Amerikaanse ambassade en de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA.
Die controleerden wie men in de studio als gast vroeg, wat soort onderwerpen men aansneed, wie men interviewde en zelfs welk woordgebruik men hanteerde. Micromanagement dus. Het doel hierbij was duidelijk want via al Jazeera wou de VS samen met Qatar een grotere greep krijgen op de Arabische publieke opinie en de invloed van o.m. de lokale Egyptische pers neutraliseren.
Simon Perez
Al Jazeera was dan ook het essentiële element in de Amerikaanse en Israëlische plannen om de seculiere regeringen in de regio te doen vallen en er salafistische regimes aan de macht te brengen, de zogenaamde Arabische Lente. Een project dat resulteerde in een complete chaos in de regio en vele honderdduizenden doden. Dit na de miljoenen doden die de VS er voordien al veroorzaakte.
Bij zelfmoordaanslagen die aan die van Brussel en Parijs doen denken sloegen twee teams van ieder 5 man toe in de Syrische kuststeden Jablah en Tartoes. Ze viseerden daarbij o.m. een drukke bushalte en een hospitaal met in totaal meer dan 120 doden. Ze kregen hiervoor vanuit Al Jazeera applaus.
Een goede zaak voor Israël dat de Arabische staten zo zwak mogelijk wil. Hoeft het te verbazen dat de dag toen de Engelstalige uitzendingen van al Jazeera van start gingen een van de eerste gasten Simon Perez was, de politieke erfgenaam van Ben Goerion, stichter van de staat Israël. Geen groter zionist dan iemand als Simon Perez, vriendelijk glimlachen en vooral achterbaks.
Sinds de Arabische Lente heeft al Jazeera in het Midden-Oosten enorm veel aan populariteit ingeboet. Nog amper Arabieren die er naar kijken. Maar dat is geen probleem voor Israël en de VS. De schade die men mede dankzij al Jazeera heeft aangericht is mooi meegenomen. Dat herstellen gaat jaren vergen.
In België zit de Arabischtalige versie van deze zender in het basispakket van Belgacom TV. Geen kat in politiek België die er over zeurt. Fouad Belkacem vervloeken en hem jaren – terecht – in de cel gooien wordt met grote instemming onthaald. De predikanten die zorgden voor zijn opleiding mogen echter blijven. Strijd tegen de terreur? Vergeet het.
Willy Van Damme