woensdag 10 maart 2021

Boeren als de Grote Gifspreiders

 


Onkruidbestrijding+in+grasland
KENNISPARTNERSNufarm

Onkruidbestrijding in grasland

Mede door de droge en warme zomers van 2019 en 2020 is de onkruiddruk in grasland hoog. Alle reden om dit voorjaar in actie te komen. Met de onkruidbestrijding kan worden gestart bij groeizaam weer, met temperaturen boven de 10 graden Celsius. Meestal is dit vanaf begin maart. In dit artikel leest u waarom onkruidbestrijding in grasland zo belangrijk is en krijgt u de adviezen voor 2021.

Als melkveehouder streeft u naar een smakelijk rantsoen met een hoge voederwaarde. Dat bereikt u met een hoge bezetting van hoogwaardige grassen, onder andere Engels raaigras en timoteegras. Een hoge bezetting met onkruiden als paardenbloem, ridderzuring, distels, vogelmuur, boterbloem en herderstasje heeft een nadelig effect op de ruwvoeropbrengst. Goed grasland met weinig onkruiden levert makkelijk 2 ton ruwvoer extra per hectare op. Bovendien is de voederwaarde van goed presterend grasland veel beter.

© Nufarm


Ridderzuring steeds groter probleem

De onkruidproblemen in grasland zijn mede door warme en droge zomers toegenomen. Veel onkruiden zijn beter bestand tegen droogte, doordat ze diep wortelen. Dat geldt zeker ook voor ridderzuring die hierdoor steeds meer voorkomt. Belangrijk is het om dit onkruid tijdig aan te pakken en vooral het zaaien ervan te voorkomen.

Veld met ridderzuring.
Veld met ridderzuring. © Nufarm


Meer eigen ruwvoer betekent lagere voerkosten

Melkveehouders die meer uit hun eigen grasland halen, presteren beter. Dat wordt bewezen uit cijfers van accountants*. Zij vergelijken al een aantal jaren de kosten voor voer van eigen bodem met de aankoopkosten van voer. In de tabel hieronder ziet u dat de verschillen groot zijn. Meer ruwvoer van eigen bodem loont enorm en draagt direct bij aan een lagere kostprijs en een beter bedrijfsresultaat.

© Nufarm


* Bron: Goed ruwvoer blijft basis lage voerkosten , Nieuwe Oogst 28 november 2020 en rapport ' Cijfers die spreken ' van Alfa Accountants en Adviseurs. 

Cirran en Jepolinex Pro zijn twee krachtige middelen

Nufarm biedt met de middelen Cirran en Jepolinex Pro, beide te combineren met Tapir, middelen die veelvoorkomende onkruiden (zie advies verderop) breed bestrijden. In onderstaande grafieken leest u een aantal resultaten.

© Nufarm


© Nufarm


Advies onkruidbestrijding voor elk type grasland


Eerstejaars grasland: 

1,5 liter per hectare Jepolinex Pro + 1 liter per hectare Tapir
• Behandel tijdig op jonge onkruiden;
• Werkt breed op onder andere boterbloem, herderstasje, vogelmuur, paardenbloem, ridderzuring én op onkruiden als melde, perzikkruid, zwaluwtong en varkensgras die veel in eenjarig gras voorkomen;
• Toepassen vanaf derde bladstadium.

Bestaand grasland:

2 liter per hectare Cirran + 1,25 liter per hectare Tapir
• Krachtige mix op de meest voorkomende onkruiden;
• Sterke combinatie op akkerdistel, boterbloem, herderstasje, vogelmuur, paardenbloem en ridderzuring;
• Vanaf het voorjaar als de omstandigheden groeizaam zijn.

Als vooral ridderzuring een probleem is:

1,5 liter per hectare Jepolinex Pro + 1,5 liter per hectare Tapir
• Sterk op ridderzuring, maar werkt ook breed op andere veelvoorkomende onkruiden;
• Toepassen als ridderzuring voldoende blad heeft;
• In voorjaar: toepassen bij groeizame omstandigheden;
• In najaar ook zeer effectief (neerwaartse sapstroom ridderzuring).

Klavergrasland

Onkruidbestrijding in klavergrasland is lastig en afhankelijk van onder andere weersomstandigheden en soort onkruid. Vraag daarom altijd deskundig advies van uw gewasbeschermingsspecialist.

Cirran en Jepolinex Pro zijn gedeponeerde handelsmerken van Nufarm. Tapir is een geregistreerd handelsmerk van Dow AgroSciences.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Meer informatie over onkruidbestrijding in grasland? Voor technische informatie en adviezen kunt u contact opnemen met uw gewasbeschermingsmiddelenleverancier.

• Ga voor meer informatie naar de website van Nufarm

Geen opmerkingen: