“Godverdomme, het is hier allemaal naar de kloten”, dat moet, maar dan in het Amerikaans Engels, de uitdrukking geweest zijn van de bemanning van het Amerikaanse oorlogsschip de USS Donald Cook toen ze op 14 april plots een Russische SU-24 op een goeie 200 meter afstand van zich zagen vliegen. Ineens was hun schip dood. Dit toch als we bepaalde berichten in de media mogen geloven.
Schip morsdood
Volgens het verhaal, origineel afkomstig van de Russische radio (1), voer deze hypermoderne eind 1998 in dienst genomen destroyer van de Amerikaanse zeemacht op 10 april 2014 de Zwarte Zee binnen. Pal aan de Russische zuidkant dus.
Dit minder dan twee maanden na de Amerikaanse staatsgreep in Kiev en in een periode toen Rusland volop bezig was om de Krim over te nemen. Op 12 april, na twee dagen varen, kwam het dan plots in contact met een Russisch gevechtsvliegtuig van het type de SU-24 dat wel ongewapend bleek.
USS Donald Cook Destroyer
De USS Donald Cook, genoemd naar een in Vietnam in gevangenschap gestorven Amerikaans soldaat, is 154 meter lang, 20 meter breed en weeg 8.900 ton. Het was eind december terug in de Zwarte Zee.
Plots echter vielen op het schip alle elektronische system uit. Geen besturing meer van het schip, geen telecommunicatie intern of extern, behoudens de klassieke ouderwetse wapens geen afweer meer tegen eventueel inkomend geschut en ook geen aanvalssystemen meer. Het schip was morsdood en de bemanning restte alleen nog het heen en weer hollen op het schip. Men kan zich zo de paniek inbeelden. 
Daarna voerde de Sukhoi 24, bij de NAVO omschreven als de Schermer, gedurende ongeveer 90 minuten op het schip in totaal 12 schijnaanvallen uit. Wat volgens die Russische bron leidde tot een zware demoralisatie bij de bemanning van de USS Donald Cook. De bemanning, indien het klopt, moet zowat doodsangsten hebben doorstaan.
Modernste technologie 
Het schip voer na het incident dan ook weg richting de Roemeense havenstad Constanta. Nog steeds zouden volgens die Russische bron 27 bemanningsleden bij aankomst in Constanta hun ontslag uit de Amerikaanse zeemacht hebben gevraagd.
De USS Donald Cook is uitgerust met de meest gesofisticeerde wapensystemen waarover de Amerikaanse zeemacht beschikt. Het heeft volgens Wikipedia een bemanning van 280 man en beschikt o.a. over 152 Tomahawk kruisraketten die tot 2.500 kilometer ver kunnen vliegen.
De thuisbasis sinds kort is de Spaanse haven Rota, gelegen aan de Atlantische kust en vlakbij de historische havenstad Cadiz. Het vormt een onderdeel van het rakettenschild dat de VS creëerde in Europa.
Dit is officieel volgens Washington om dit continent te verdedigen tegen een mogelijke aanval met Iraanse langeafstandsraketten – die echter niet bestaan – maar dat volgens Rusland specifiek tegen haar is gericht.
140323-N-KE519-061
De USS Donald Cook beschikt over de meest moderne technologie die echter plots morsdood bleek.
Die ziet dit rakettenschild ook als een zware overtreding van de internationale ontwapeningsverdragen tussen de toenmalige Sovjetunie en de VS, het START-verdrag (Strategic Arms Reduction Treaty) van 31 juli 1991. Die verbieden de constructie van nieuwe raketafweersystemen als bescherming tegen intercontinentale raketten. Deels om de Russische kritiek te pareren plaatste de VS die op haar schepen en niet aan land.
Reden ook waarom men in het Witte Huis bij het opperen van de plannen het zogenaamde Iraanse gevaar inriep terwijl ze duidelijk tegen Rusland zijn gericht. Zo wou men die systemen plaatsen in Polen en Tsjechië, pal tegen Rusland dus en niet de richting van een mogelijk Iraans schutsveld.
Aegis
Het schip kan ook indien nodig kernwapens aan boord nemen en beschikt over een hele serie afweersystemen tegen vliegtuigen als de SU-24. Het nam trouwens met haar kruisraketten ook deel aan de aanval op Irak in 2003.
De USS Donald Cook bezit ook de nieuwste versie van het elektronische afweersysteem Aegis, ontworpen door RCA en gemaakt door Lockeed Martin, maker van de nu al beruchte F-35, alias de Joint Strike Fighter, de Fyras van het luchtruim.
Het systeem is op dit ogenblik in gebruik bij de zeemachten van Japan, Korea, Australië, Spanje en Noorwegen en wordt naar verluidt ook de standaard voor alle zeemachten van de NAVO, ook die dus van België en Nederland.
Over het incident werd door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, op 14 april, twee dagen na het incident dus, een persbericht uitgegeven waarin ze uithaalden naar wat ze zware Russische provocaties noemden waarop het schip, althans volgens dat bericht, dan stoïcijns reageerde. Het had dus niets gedaan, zeker daar de SU-24 volgens het Pentagon ongewapend bleek.
Commandant Charles Hampton (links) en Scott Jones - USS Donald Cook
In oktober 2014 werd het commando over het schip overgedragen van Scott Jones (rechts) naar Charles Hampton.
Het verhaal werd overgenomen door een serie Angelsaksische massamedia waaronder de Britse The Daily Mail die zoals dat hoort klakkeloos de versie van het Pentagon overnamen en het zelfs nog wat aandikten. Zo hoort dat in onze massamedia.
Een ordinair tankstation
Over het ander aspect van de zaak, het uitschakelen van alle elektronische apparatuur aan boord, hier echter nergens een woord. Ook dat is natuurlijk begrijpelijk. Dat de Russen er in slaagden om dit hoogtechnologisch standje te realiseren is immers een zo zware klap in het gezicht van de vermeende Amerikaanse superioriteit dat men het liefst natuurlijk verzwijgt.
Immers voor nogal wat Amerikaanse media en zogenaamde experts is Rusland niets anders dan een groot benzinestation, niets meer. Men lacht het land gewoon weg. Dat de Sovjetunie onder Stalin de beste tanks en vliegtuigen ter wereld had zal je hier niet horen. En evenmin zal je in de Amerikaanse media veel beschouwingen lezen over de reden waarom bijvoorbeeld de Russische ruimtevaart zo’n technologisch hoge toppen scheert.
En als een Russische radiozender op 21 april, dus een week later dan het Pentagon, haar versie van het incident geeft is het overal bij onze media stilte. Waarbij deze zender stelt dat men voor die sabotage gebruik maakte van het systeem Khibiny, genoemd naar een Russische bergketen.
Niemand pikt deze versie van dit incident echter op. En nochtans is dit een verhaal wiens belang enorm is. Het toont immers de ultieme kwetsbaarheid van de moderne elektronische technieken, de militaire zwakte van de VS en de kracht van de Russische technologie. Klopt dit, dan is dit een zware ramp voor het Pentagon en de Amerikaanse militaire macht. Het kan moeilijk erger. 
Pas op 13 november plaatst Voltairenet een verhaal over de Russische versie van dit incident met de USS Donald Cook in een Engelstalige versie online op haar website. Voltairenet is het geesteskind van de in Damascus verblijvende Franse journalist Thierry Meyssan, een man gekend voor zijn goede kennis van het Syrische dossier.
En het is pas dan dat een aantal alternatieve nieuwswebsites zoals Veterans Today dit overnemen. Waarbij het opvalt dat niemand vanuit het Pentagon of de VS deze versie poogt te weerleggen. Er is hier in dit milieu algemene stilte. Dit terwijl men dit, moest het een leugen zijn, vlotjes zou kunnen weerleggen.
SU-24 gevechtsvliegtuig
De Russische Sukhoi 24 hier met wapens aan boord
Alleen op één website is er in een discussie een zich anonymus noemend individu die deze versie van de feiten betwist en beweert toen op dat schip gezeten te hebben. Hij blijft echter zoals ook met zijn naam geheel vaag qua de details van de feiten of over zijn positie op het schip. Hij is dus niet geloofwaardig.
Stilte
Of het verhaal klopt weten wij natuurlijk niet. Het enige dat wij met zekerheid weten is dat er op 12 april 2014 in de Zwarte Zee een serieus incident is geweest tussen de USS Donald Cook en een Russische SU-24. Maar dat dit aspect van de zaak niet in onze massamedia geraakte wekt natuurlijk geen verbazing. Het betreft hier namelijk de Russische versie van de feiten en dat is bij onze kranten per definitie platte propaganda.
Maar aangezien zogenaamde topjournalisten als Lars Bové van De Tijd vooraan in hun krant roddels en leugens mogen plaatsen, zoals het hacken door China van de telecomnetwerken van Belgacom, dan hoort de lezer ook dit verhaal te kennen zelfs al blijkt het achteraf gelogen.
Het verhaal is belangrijk en dan moeten we beide versies ervan kennen. Bovendien weerlegt deze van het Pentagon in wezen niet die van Moskou. Men kan de Russische versie zelfs zien als een aanvulling van het verhaal van het Pentagon.  
We weten dus niet of dit Russisch verhaal wel waar is, maar het zwijgen van de VS is merkwaardig. Bovendien weten we uit het recente verleden dat dergelijke digitale systemen erg kwetsbaar kunnen zijn. 
Zo was er een paar jaar geleden de herrie met de software Stuxnet die vermoedelijk door de VS en Israël was gemaakt en die er in slaagde om Iraanse kerncentrifuges te doen ontploffen. En dan is er de recente herrie met het hacken van het computernetwerk van filmhuis Sony. Onlogisch lijkt deze Russische versie dus helemaal niet.
The Pentagon
Als het verhaal van de Russische radio klopt dan zit het Pentagon met een meer dan serieus probleem.
Maar hierover is er in de massamedia algemene stilte. En dus zwijgen ook de parlementen in de landen van de NAVO en haar bondgenoten. Dit terwijl gans dit incident minstens het onderwerp zou moeten zijn van een meer dan stevig debat. Maar bij de NAVO, het Pentagon en Lockeed Martin kan men zo te zien op beide horen blijven slapen. Wat niet weet, niet deert.
Willy Van Damme
1) Het verhaal is bekend van drie versies.
- Dit van Thierry Meyssan en Voltairenet is te vinden op: ‘What frightened the USS Donald Cook so much in the Black Sea?’, 8 november 2014,http://www.voltairenet.org/article185860.html.
Het was eerst in o.a. het Frans al in september geplaatst maar raakte nergens bekend. Pas in het Engels ontdekte men het verhaal ook elders bij andere webredacties..
- Het originele persbericht van 14 april 2014 van de Amerikaanse Zeemacht ‘Russian Aircraft flies near U.S. Navy ship in black Sea’ is te vinden op: http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=80360
- De Russische versie ‘Russian SU-24 scores off against the American USS Donald Cook’, geplaatst op 21 april 2014 is te vinden op: http://indian.ruvr.ru/2014_04_21/Russian-Su-24-scores-off-against-the-American-USS-Donald-Cook-5786/