In plaats van zelf onderzoek te doen naar de praktijken van hun eigen columnist, laat de NRC-redactie het vuile werk over aan anderen. Dat is nog eens een staaltje bekwame journalistiek. Lux et Libertas. Na zijn zakken te hebben gevuld ten koste van de NRC vroeg de krant aan Ben K. columnist te worden, zodat ook de lezers kennis konden nemen van zijn grote expertise. Bovendien werd hij ook nog eens hoogleraar, weliswaar in het katholieke Nijmegen, maar toch.
http://www.nrc.nl/binnenland/verkiezingen2010/article2631132.ece/SP_heeft_vragen_over_benoeming_Knapen
SP heeft vragen over benoeming Knapen
Gepubliceerd: 13 oktober 2010 09:51 | Gewijzigd: 13 oktober 2010 11:49
ANP
Den Haag, 13 okt. De SP wil opheldering van beoogd premier Mark Rutte en CDA-leider Maxime Verhagen over de benoeming van Ben Knapen, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.
Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, bevestigde vandaag berichtgeving hierover in de Volkskrant. Roemer vindt dat bewindspersonen van onbesproken gedrag moeten zijn.
De SP-leider stelt onder meer: „Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan de koers het predicaat wanbeleid kreeg.” Knapen was tot 2006 bestuurder van PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad.
Grote schuld
Het concern bleef met een grote schuld achter nadat durfinvesteerder Apax belangen in het bedrijf had genomen. Dit voorjaar oordeelde de Ondernemingskamer dat er tussen 2004 en 2007 sprake was van wanbeleid.
Roemer betreurt de keuze van het CDA voor Knapen. „Het CDA heeft zo veel goede kandidaten en dan komen Rutte en Verhagen met deze. Ik wil het niet op de man spelen, maar als dit een indicatie is van de kwaliteit en het beleid van het kabinet, houd ik mijn hart vast.”
De SP-leider vindt verder dat Knapen zich moet afvragen of hij wel staatssecretaris wil worden. „Zoiets blijft je toch achtervolgen als bewindspersoon.”
Niets mis
Knapen vindt zelf dat er niets mis is met de ontslagvergoeding die hij als bestuurder van PCM Uitgevers heeft gekregen. Volgens hem zijn de gemaakte contractafspraken gewoon toegepast.
Dat stelde hij desgevraagd in reactie op berichten waarin zijn rol als PCM-bestuurder aan de kaak wordt gesteld.
Knapen: „Er worden twee dingen door elkaar gehaald: managers die na de komst van Apax moesten vertrekken en managers die bleven. Ik hoorde tot de eerste groep en heb niet meegedaan aan omstreden managementparticipatieregelingen. Bij mij gold dus de destijds geldende ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule, gebaseerd op het aantal dienstjaren op diverse plaatsen in de onderneming, zoals contractueel was afgesproken. Het was dus gewoon toepassing van gemaakte contractafspraken. Zo heeft de Ondernemingskamer dat later ook bevestigd."
Let u ook op de kwalificatie 'durfinvesteerder ' het eufemisme voor een uitbeenderij!
Let u ook op de kwalificatie 'durfinvesteerder ' het eufemisme voor een uitbeenderij!
2 opmerkingen:
"De SP wil opheldering van beoogd premier Mark Rutte en CDA-leider Maxime Verhagen over de benoeming van Ben Knapen"
Ja, maar alleen in de kranten (en pas ná het artikel in de DePers), want er zijn geen daadwerkelijke vragen gesteld of is er een brief met vragen aan Rutte en Verhagen gestuurd. De SP "wil" en "eist" zich jarenlang een slag in de rondte op deze manier. Roemer zal niet eens geweten hebben wie Ben Knapen is.
Ik zie liever deze hoogleraar Media (Professor C.J. Hamelink) in het kabinet (uitzending van De Moraalridders). Die durft gewoon zonder blikken of blozen te zeggen dat je de verhalen die het NOS journaal serveert nooit zomaar voor waar moet aannemen.
"Helpen transparantie en toezicht? Het is een beetje mal om tegen die dingen te pleiten en het hoort er ook allemaal bij. Maar de verwachtingen zijn absurd. Transparantie en toezicht zijn betrekkelijk hulpeloze dooddoeners voor ingewikkelde samenlevingen – dus niet alleen banken – waar vertrouwen kennelijk is uitgebannen. Transparantie en toezicht, geflankeerd door legers advocaten voor als er iets misgaat. Vertrouwen daarentegen betekent dat je vaart op mensen, die er verstand van hebben en keuzes maken. Dat vertrouwen wordt soms beschaamd. Maar het idee dat het vervangbaar is door transparantie is een mythe van deze tijd."
Ben Knapen over de banken/crisis.
http://weblogs.nrc.nl/knapen/2007/12/12/een-mythe-van-deze-tijd/
Waarom wordt hij eigenlijk geen staatssecretaris van de grootste religie ter wereld (geld)? Zodat ik straks weer kan vertrouwen op en geloven in de mannen die de hele ingewikkelde geldproblemen, waar ik te dom voor ben om te begrijpen, voor mij gaan oplossen. Laat me raden: met een... lening?
Een reactie posten