maandag 17 mei 2010

De Pro Israel Lobby 200

4 opmerkingen:

Lucas zei

In zijn bekende, meermalen bekroonde werk over de joden in de oorlog heeft prof. dr. J. Presser het begrip 'zondebok' voor mij ingevoerd. Hij wijdde een hoofdstuk aan mijn activiteiten, zoals hij ze door de jaren heen door bestudering van alle documenten had leren kennen. En hij schreef ook wat hij van het vonnis van oktober 1948 vond. Ongeveer op dezelfde manier als ik me daarover had geuit. Ik was, zo staat daar onder meer te lezen, een figuur van zodanig formaat dat ik goed als zondebok kon dienen.

F.Weinreb, De gevangenis. Herinneringen 1945-1948, p. 106

Paul zei

AIPAC representanten van een racistische staat Israël vallen Goldstone aan .Chutzpah .

Maar Goldstone stelt zich los hiervan ook vreemd op .

''Goldstone, the author of a report accusing Israel of war crimes during Operation Cast Lead, sat as a judge in South Africa during the apartheid regime. He has faced recent charges that he sent 28 black South Africans to their deaths.

Goldstone has defended his rulings, saying he was part of the system and had to respect the laws of the land at the time, including enforcing laws he opposed.
n his judicial position, according to Sher, Goldstone was instrumental in effectuating and legitimizing a regime universally known for its widespread human rights abuses.''

Los van de opportunistische AIPAC propaganda ,hoe zou er gereageerd zijn als dit over een onbekende rechter Goldstone uit Zuid-Afrika geschreven was ,waarbij hij zich verweerde door zich te verschuilen achter het staatsapparaat bij het uitspreken van doodstraffen tegen zwarten ,op basis van regels waar hij toen al naar eigen zeggen niet achterstond.

''Goldstone has defended his rulings, saying he was part of the system and had to respect the laws of the land at the time, including enforcing laws he opposed.''

Dat is natuurlijk wel wat Zorregueta achtig,weet niet of hij met zijn argumentatie ,zonder zijn prima Gaza rapportage,ook zo makkelijk weg zou komen.

Lucas zei

In een democratische rechtstaat als Israël wordt niemand ter dood veroordeeld maar worden tegenstanders simpelweg standrechtelijk geëxecuteerd.

Anoniem zei

Lucas,
in een van de laatste interviews die Rudy Kousbroek gaf, zei hij dat hij indertijd pro Weinreb was, omdat hij het Renate Rubinstein niet wilde aandoen haar ' af te vallen' . Verder wist hij te zeggen dat Rubinstein vooral Weinreb verdedigde omdat zij in hem een soort vaderfiguur zag.
Met andere woorden: de polemiek die destijds werd gevoerd, ging niet om de waarheid, maar om het verdedigen van vrienden.

Een 'Zondebok' is toch iemand die de schuld krijgt, maar onschuldig is?
Ik denk niet dat Weinreb onschuldig was.

Goldstone zal dan 28 mensen ter dood hebben veroordeeld. Als hij de wet heeft toegepast, dan valt hem niet veel te verwijten. Je zou hem hoogstens kunnen verwijten dat hij in het systeem plaats nam, en niet actie voerde om de doodstraf af te schaffen. Maar wij hebben gemakkelijk praten. Wie even moeite doet kan op het internet snel zien welke vreselijke misdaden daar begaan worden.
Het is maar de vraag of afschaffing van de doodstraf in zo'n land het aantal onschuldige slachtoffers niet sterk zal verhogen. de keuze is dan: per jaar 10 mensen de doodstraf geven, `of accepteren dat er 100 extraburgers worden vermoord.

J. Vermeulen

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...