donderdag 19 april 2007

De Volkskrant 29

Commerciele massamedia als de Volkskrant doen me telkens weer denken aan een observatie van Milan Kundera: 'De mens,' zo schreef hij 'de mens wenst zich een wereld waarin het goed en het kwaad duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, want in hem huist het ingeschapen en ontembare verlangen te oordelen alvorens te begrijpen.' Vandaar dat de Volkskrant niet wezenlijk geinteresseerd is in achtergronden en oorzaken, kwalificaties zijn voor de krant voldoende. Zo presenteert de krant een wereld zonder context, waarin alles als bij toeval gebeurt, zonder oorzaak en gevolg. Het is in feite de wereld van een waanzinnige, voor wie niets zin en betekenis heeft, maar alles zonder logica chaotisch door elkaar schiet.

Context: het aantal moorden in de VS per 100.000 inwoners is meer dan zeven keer zo hoog als in Nederland. Wat betekent dit? Waarom is dit het geval? Waarom onderzoeken de commerciele massamedia dit niet? Per slot van rekening gaat het hier om een rijk dat meent het recht te hebben overal in de wereld met geweld in te grijpen.

Context: In Blood and Belonging schrijft Michael Ignatieff na een lange reis door conflictgebieden: 'I met lots of young men who loved the ruins, loved the destruction, loved the power that came from the barrels of their guns. Perhaps liberals have not understood the force of male resentment that has been accumulated through centuries of gradual European pacification. The history of our civilization is the history of the confiscation of the means of violence by the state. But it is an achievement that an irreducible core of young males has always resented.'

1 opmerking:

Sonja zei

"Zo presenteert de krant een wereld zonder context, waarin alles als bij toeval gebeurt, zonder oorzaak en gevolg."

Horror vacui, de angst voor het lege. In de filosofie staat horror vacui voor de onzekerheid van de mens, die niet kan leven met twijfel en onzekerheden, en niet ingevulde vraagtekens. Volgens deze redenering probeert de mens op elke vraag een passend antwoord te vinden, en voor alles een verklaring te zoeken.

Iets in een leegte presenteren is veiliger en comfortabeler dan in een ruimte gevuld met contexten en nuances. Het suggereert zodanig ook de waarheid, omdat er gewoonweg geen andere waarheden bestaan. Op een onbewoond eiland ben je altijd koning.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...