Wat bedoelde universitair docent en Trouw-journalist Bas den Hond toen hij in 'misschien wel de beste krant van Nederland' schreef:
'Leger Honduras arresteert president die nog graag had willen aanblijven...Is in Honduras een staatsgreep gepleegd, of heeft de staat een ontspoorde functionaris afgezet?' http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2801272.ece/
Household income or consumption by percentage share:
lowest 10%: 0.7%
Die 10 procent speelt geen enkele rol. Sterker nog, meer dan helft van de bevolking speelt geen rol van betekenis, want die meerderheid leeft onder de armoedegrens en heeft geen aantoonbare greep op het reilen en zeilen van wat Bas den Hond noemt 'de staat'.
Population below poverty line:
50.7% (2004)
Household income or consumption by percentage share:
highest 10%: 42.2% (2006)
Ter verduidelijking: het gemiddelde inkomen van de Hondurezen is ongeveer eentiende van dat in Nederland. Met andere woorden: Bas den Hond met zijn dubbele baan krijgt tenminste tien keer zoveel als een gemiddelde Hondurees en misschien wel honderd keer zoveel als iemand uit het armste deel van de bevolking (10 procent) die met 0,7 procent genoegen moet nemen.
Desondanks schrijft deze universitair docent annex collega van mij: 'Is in Honduras een staatsgreep gepleegd, of heeft de staat een ontspoorde functionaris afgezet?'
En waarom is deze president 'een ontspoorde functionaris?' zoals Den Hond suggereert? Het antwoord is simpel: omdat deze democratisch gekozen politicus de kloof tussen arm en rijk wil versmallen. En dat valt niet goed in het christelijke milieu waaruit Den Hond zijn inspiratie haalt.
1 opmerking:
Wat is er toch aan de hand met onze universiteiten? Met die enge mannetjes die daar les geven? Universiteiten horen verzetshaarden tegen de elite te zijn, en vóór (echte) vrijheid en democratie. De wetenschappen, de rede, de geest is het enige (vreedzame) wapen dat we hebben tegen de barbaren. Zo zie ik het.
Een reactie posten