maandag 31 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 205

Van Trees Kosterman:

PERSBERICHT


Den Haag, 31 mei 2010


Verhagen moet verdergaande stappen zetten

Verwerping Nederlandse organisaties Israëlische aanval op hulpkonvooi

United Civilians for Peace (UCP) -Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi- heeft kennis genomen van de maatregelen die minister Verhagen heeft genomen naar aanleiding van de aanval op een internationaal hulpkonvooi voor Gaza. Maar, daarbij mag de minister het beslist niet laten zitten. De organisaties roepen minister Verhagen op verdergaande stappen te zetten. In de eerste plaats moet de minister de Israëlische aanval krachtig veroordelen. Aansluitend op de oproep tot een onderzoek die de EU deed, vragen wij de Nederlandse regering zich inzetten voor een onafhankelijk onderzoek naar de feitelijke toedracht van de aanval. Daarnaast verwacht UCPvan minister Verhagen dat hij de EU en de VN aanspoort de politieke druk op Israel op te voeren om de blokkade van Gaza op te heffen en zo het recht op toegang tot humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza te respecteren.

Israëlische troepen vielen op maandagochtend 31 mei een internationaal hulpkonvooi aan dat over zee op weg was naar Gaza. Dit kostte aan minstens 19 mensenrechtenverdedigers het leven. De aanval vond plaats in internationale wateren. Israëlische troepen enterden het schip dat voer onder de witte vlag en openden vervolgens het vuur. Aan boord van het konvooi bevonden zich zeshonderd burgers, onder wie een Nederlandse wetenschapper, Europese parlementsleden, een 85 jarige Joodse Holocaust overlevende en een Ierse kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede.

De aanval op dit hulpkonvooi is de zoveelste teleurstelling voor de inwoners van Gaza. Het hulpkonvooi was onderweg met tonnen medicijnen en bouwmateriaal om de ergste nood in Gaza te lenigen. Een druppel op een gloeiende plaat. Volgens de VN is de hulp die het gebied tot nog toe heeft bereikt slechts voor een kwart toereikend. De leefomstandigheden daarom worden met de dag slechter. Uitzicht op verbetering is er voorlopig niet. De Israëlische regering blijft volharden in haar politiek van isolatie, uitsluiting en onderdrukking.

De blokkade van Gaza is een collectieve bestraffing van anderhalf miljoen burgers en daarmee een grove Israëlische schending van het internationaal recht. De vier organisaties zetten zich samen met haar partnerorganisaties in Gaza in voor de opheffing van de Israëlische blokkade.

Niet alleen de burgers van de Gaza-strook, ook hulpverleners genieten internationaal rechtelijke bescherming van hun fundamentele rechten en vrijheden. Schending hiervan door Israël verplicht de internationale gemeenschap -dus ook Nederland- tot optreden. Nederland, dat voorop wil lopen als het gaat om vrede, recht en veiligheid, heeft zich te houden aan deze verplichting.

Noot voor de redactie:
Jan Gruiters, directeur IKV Pax Christi is beschikbaar voor interviews.
Voor informatie kunt u bellen met Piet Halma, hoofd communicatie IKV Pax Christi, tel. 06 532 192 37. Trees Zbidat-Kosterman
P.O.B.4339 Sakhnin 30810
Israel
tel/fax: +972-(0)4-6745821
cell-phone +972-(0)52-5508512

1 opmerking:

AdR zei

Nee, die Ierse mevrouw heeft wel degelijk - net als Peres en Obama - de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen en is dus geen kandidaat meer.
Ik schaam mij alsnog...

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...