maandag 21 december 2009

De Nuance van de NRC 143


Stel, beste vrienden, stel dat ik al decennialang bezig ben met het leegstelen van het tot de nok toe gevulde huis van de nieuwe mede-eigenaar van de NRC, de marxistisch-leninistische multimiljonair Derk Sauer. Stel dat ik ineens van de politie krijg te horen dat ik tijdelijk moet stoppen met die roofpartij, zou de 'slijpsteen voor de geest dan schrijven dat ik 'ziedend' ben dat ik moet ophouden met mijn misdaden, maar dat de Sauertjes van mening zijn dat deze 'maatregel lang niet ver genoeg [gaat].' Wat zou u dan als lezer denken? Natuurlijk, net als ik zou u van oordeel zijn dat er wartaal in de NRC staat, dat de Sauertjes gelijk hebben, dat de politie zijn werk niet doet, dat we een ingekeerde wereld zijn terecht gekomen. Welnu, we zijn in een omgekeerde wereld terechtgekomen wanneer we dit lezen in de NRC van vandaag:

Kolonisten eisen recht op bouw

Bouw in Israëlische nederzettingen als ‘mensenrecht’ gezien

De Israëlische kolonisten in bezet gebied zijn ziedend over de gedeeltelijke bouwstop van de regering. Maar voor de Palestijnen gaat de maatregel lang niet ver genoeg.

Door onze correspondent

GUUS VALK

Ma’ale Adumim, 21 dec.

Buigen voor Obama, vat Amnon Gutman de houding van zijn premier Benjamin Netanyahu samen. Het huis van de 50-jarige ex-onderwijzer staat in het centrum van Ma’ale Adumim, met meer dan 30.000 inwoners de grootste Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. „U mag een huis bouwen. Ik mag een huis bouwen. Zo simpel zit dat”, zegt hij.

Ruim tien jaar woont Gutman in Ma’ale Adumim, de groeiende forenzenstad ten oosten van Jeruzalem. Ooit, zegt Gutman, zal de stad tegen Jeruzalem aangegroeid zijn. „Maar we mogen van onze eigen regering niet bouwen.” Gutman demonstreerde onlangs met ruim tienduizend kolonisten en sympathisanten in Jeruzalem tegen de bevriezing van de bouw in nederzettingen, die Netanyahu heeft afgekondigd.

Tien maanden lang geeft de Israëlische regering, na Amerikaanse druk, geen nieuwe bouwvergunningen af in bezet gebied. Op deze „betekenisvolle stap naar vrede” maakte Netanyahu tal van uitzonderingen. Bestaande bouwprojecten – circa 3.000 appartementen – gaan door. Publieke gebouwen, zoals synagoges en scholen, mogen ook gebouwd worden. Bezet Oost-Jeruzalem, dat volgens Netanyahu deel uitmaakt van de ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat, is helemaal van de maatregel uitgezonderd. In Oost-Jeruzalem woont tweevijfde van de circa 500.000 kolonisten. Het internationaal recht maakt geen onderscheid tussen Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem en beschouwt alle 220 nederzettingen als illegaal.

Netanyahu’s kabinet steunt voor een belangrijk deel op de kolonistenbeweging. In zijn eigen Likud-partij, die de ideologie van Groot-Israël aanhangt, hebben ze een invloedrijke stem, en de extreem-rechtse coalitiepartij Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman moet het voor een nog belangrijker deel hebben van de steun uit bezet gebied.

Sinds een paar weken is het onrustig in de nederzettingen. In het Palestijnse dorp Yasuf werd een moskee in brand gestoken, volgens de regering door radicale kolonisten. Op de muur was de tekst ‘prijskaartje’ gekalkt. Kolonistenleider Aryeh King riep op de stop te omzeilen, bijvoorbeeld door Palestijnse huizen te kopen.

„De kolonisten is een mensenrecht afgenomen”, zegt Israel Harel, jarenlang de leider van de kolonistenbeweging Yesha. „Het gaat niet om die tien maanden, die overleven we wel. Het gaat om het principe. Ik dacht dat Netanyahu, net als ik, geloofde Judea en Samaria [de bijbelse term voor de Westelijke Jordaanoever die kolonisten gebruiken, red.] evengoed bij het land Israël hoort. Dat land strekt zich uit tot de Jordaan. Door toe te geven aan de Amerikanen maakt hij hetzelfde onderscheid als de rest van de wereld.”

De vraag is nu waarom de NRC zoveel aandacht besteedt aan de absurde nonsens van de Joodse kolonisten, terwijl het geen enkel woord wijdt aan het ernstige feit dat Israel jarenlang organen stal van Palestijnen die eerst werden gedood door de strijdkrachten van de 'Joodse staat'. Wat heeft de krant van Sauer bewogen om die keuze te maken? Ik kan maar 1 serieuze reden verzinnen: voor de NRC is de waanzin van de kolonisten relevanter dan het feit dat de zionisten organen stalen. De pro-Israel lobby bij de krant doet er alles aan om de zionistische misdaden in 'het beloofde land' zoveel mogelijk te rechtvaardigen of te verdoezelen. Dat heeft niets met journalistiek en alles met propaganda te maken. Gezien dit feit is het ook zo aanmatigend van de directeur/hoofdredacteur mevrouw Donker om telkens weer te benadrukken dat in haar ogen de NRC een 'kwaliteitskrant' is. Die claim is even ongenuanceerd als genant.


En waarom heten de Joodse kolonisten nu ineens 'Israelische kolonisten'. Bijna 20 procent van de Israelische bevolking is Palestijns, een ander feit dat de NRC graag verdoezeld.

Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...