donderdag 27 juni 2024

Zelfs het Extremistische CIDI Beseft nu dat Joodse Staat heeft Verloren

 

Koers Netanyahu is onhoudbaar geworden, vindt het Cidi. ‘Israël moet aansturen op eind van de oorlog’

Naomi Mestrum, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi): ‘Het is tijd voor een andere aanpak. Gaza moet heropgebouwd worden.’Beeld Phil Nijhuis
De strategie van de regering-Netanyahu is niet langer houdbaar, zegt de directeur van het Cidi. Er vallen te veel slachtoffers. En Hamas is niet te vernietigen.
 
De Israëlische regering voert een oorlog die op deze manier niet te winnen is. Een hoofddoel van premier Netanyahu, Hamas vernietigen, zal niet worden gehaald. Het is de stellige overtuiging van Naomi Mestrum, de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi).
Mestrum verwijt Netanyahu dat hij geen ‘exitstrategie’ heeft die de gijzelaars terug naar huis krijgt en een oplossing biedt voor de schrijnende situatie in Gaza. “Hoewel de sleutel ligt bij Hamas, wordt het tijd dat Israël aanstuurt op het einde van de oorlog”, zegt ze. “Het omslagpunt lijkt bereikt, er wordt strategisch weinig winst meer geboekt. Gaza moet heropgebouwd worden.”
Het is opvallend dat het Cidi openlijk de Israëlische regering bekritiseert, hoewel Mestrum dat zelf anders ziet. “We worden ten onrechte gezien als verlengstuk van de regering-Netanyahu. Sinds jaar en dag is het Cidi voorstander van een tweestatenoplossing en tegenstander van de bouw van nederzettingen. Kennelijk heerst het beeld dat wij alles wat Netanyahu doet, goedpraten. Wij zijn er voor Israel, niet per se voor de Israëlische regering.”
Begin deze maand bevrijdde het Israëlische leger vier gijzelaars. Daarbij vielen vele, misschien wel een paar honderd onschuldige Palestijnse slachtoffers. Het Cidi verklaarde dat deze actie ‘binnen de grenzen’ valt. Misschien dat daar dat beeld door ontstaat?
“Israël heeft het volste recht om de gijzelaars te bevrijden. Hamas houdt ze vast in bewoond gebieden en neemt daarmee het risico dat er onnodig slachtoffers vallen. Maar die actie laat wel zien dat het bevrijden van gijzelaars steeds meer vraagt, met meer risico’s. Het vernietigen van de laatste Hamas-bataljons zonder grote aantallen burgerdoden lijkt ook haast onmogelijk. Het is tijd voor een andere aanpak.”
Waarom vindt u het nodig om hiermee nu naar buiten te treden?
“De oorlog duurt nu al vele maanden. Het is een oorlog waar Israël niet om heeft gevraagd. Maar op een gegeven moment moet je verder de toekomst in kijken. En daar mogen we ons best over uitspreken.”
Hoe moet die exitstrategie eruitzien?
“Een einde van de oorlog, nieuw bestuur in Gaza, en vrijlating van de gijzelaars.”
Dat klinkt wel heel eenvoudig.
“Ja, ik weet heus dat daar veel bij komt kijken. Maar de stabiliteit moet terugkeren, voor de Gazanen en voor de Israëliërs. Een oorlog zonder eind beschermt Israël niet tegen een nieuwe, gruwelijke terreuractie, zoals op 7 oktober. Misschien is het tijd dat de Palestijnse Autoriteit van Abbas een rol in Gaza krijgt. Zet hem daar neer. Zorg dat een internationale gemeenschap hem steunt. Hulp van Egypte is belangrijk, van de Verenigde Staten. Misschien kunnen de Verenigde Naties een vredesmacht sturen die tijdelijk voor rust kan zorgen. Belangrijk is wel dat er voor Hamas op geen enkele manier plek kan zijn in het nieuwe bestuur.”
Maar u zegt ook: Hamas is eigenlijk niet te verslaan.
“Het is een ideologie, het zit in de hoofden van mensen. Bij ieder bataljon dat je nu uitmoordt, creëer je een voedingsbodem voor twee nieuwe. Ik kan me voorstellen dat Hamas voor sommigen aantrekkingskracht heeft als je wordt omringd door dood en verderf. Maar zodra je uitzicht hebt op een stabiel en fatsoenlijk bestaan, heb je zo’n terroristische organisatie minder nodig. Een gemiddelde Gazaan wil gewoon een leven opbouwen met kinderen, die wordt niet geboren met het idee om Hamas te steunen.”
Minister van defensie Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zeggen dat Israël in Gaza ‘disproportioneel geweld’ gebruikt. Vindt u dat ook?
“Daar kan ik nu nog geen antwoord op geven, daar is onderzoek voor nodig. We zien heel veel leed, er komen verschrikkelijke beelden van slachtoffers voorbij. Of iets proportioneel is of niet kan ik op basis van wat ik weet en zie niet zeggen.”
Is er hongersnood in Gaza?
“Ik denk zeker dat mensen te weinig eten krijgen. Het probleem is ook dat voedsel op een gegeven moment het gebied binnenkomt en in handen valt van Hamas. Dan heb je dus te maken met een terreurorganisatie die niet altijd het beste voorheeft met de eigen mensen. Hoe dichter mensen tegen Hamas aanleunen, hoe meer eten. Zo cynisch is de situatie, denk ik. Gaza is een afschuwelijke plek op dit moment. Er is alle reden om de huidige impasse te doorbreken.”
U vraagt Israël om een exitstrategie. Hoe hecht bent u met de regering daar?
“Cidi is een onafhankelijke organisatie, we leven van private donaties. We gaan over twee weken wel met journalisten die kant op, en dan bezoeken we ook de Knesset, het Israëlische parlement. En daar zullen we onze boodschap zeker onder de aandacht brengen.”

Lees ook:

Voor deze zionist staat de regering-Netanyahu voor alles waar hij tegen is

Oorlog of niet, de afgelopen weken zwellen de protesten in Israël tegen de regering van Netanyahu aan. En met het aantal demonstranten neemt ook het hardhandige optreden van de politie toe.

Netanyahu stuurt aan op oorlog met Hezbollah, maar vecht ook een strijd uit met zijn eigen leger

De Israëlische premier Netanyahu lijkt de geesten rijp te maken voor een frontale oorlog met Hezbollah. Daarmee gaan ook de spanningen tussen hem en zijn legertop een nieuwe fase in.

Geen opmerkingen:

The Real Terror Network, Terrorism in Fact and Propaganda

De hypocriete suggestie dat het genocidale geweld tegen de Palestijnse bevolking in feite pas op 7 oktober 2023 begon, zoals de westerse mai...