maandag 15 februari 2010

Arnold Heertje


De oude professor Heertje (76 jaar) loopt wederom voorop in de ontwikkelingen en lijkt in dat opzicht veel jonger dan menig jongere. Ik lees in Spits het volgende:

'De bekende econoom Arnold Heertje heeft gisteren gewaarschuwd voor sociale onrust in ons land, die ernstig onderschat wordt. "Mensen die sociaal uitgesloten worden, vormen een tijdbom in onze samenleving. Onder hen groeit woede over de oneerlijke tweedeling tussen rijk en arm, die voor een ontploffing kan zorgen. Dit maatschappelijke vraagstuk wordt in ons land ernstig onderschat." In een vlammend betoog reageerde Heertje, emeritus UvA-hoogleraar, op een rapport van het Rode Kruis. De hulporganisatie had onderzoek laten doen naar de situatie van sociaal uitgesloten mensen in Amsterdam, en presenteerde gisteren de resultaten.'

Waarom is professor Heertje in staat datgene te zien wat politici niet zien? Door medemenselijkheid, denk ik. Waarom hebben politici deze eigenschap niet?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Omdat de meeste politici een veilige, maar gevoelsarme achtergrond hebben. Men kan zich niet inleven hoe het is als mensen een andere start maken.

anzi

Sonja zei

Empathie. Maar vooral toch gewoon hersens, die m.i. bij politici ontbreken. Niet dat ze dom zijn, want ze hebben meestal een universiteitsopleiding. Ze kunnen goed leren. Maar het lijkt alsof ze niet kunnen analyseren. Connect the dots. En the writing on the wall kunnen lezen.

En (niet eenzijdige) empathie kun je natuurlijk niet leren, daar is geen workshop of cursus voor.

Unknown zei

De meeste politici hebben 2 doelen voor ogen. 1) Het welzijn van hun partij en de daarbij behorende macht. 2) Het verloop van hun carriere dat daar direct mee verbonden is.

Welzijn van land en bevolking zal ze een zorg zijn. Behalve wanneer dit nodig blijkt te zijn voor de realisatie van de eerder genoemde doelen.

Wanneer gaan we dit nu eens inzien?

Anoniem zei

Gelijk heb je, kijk maar naar 9/11

anzi

Sonja zei

Ik ga straks weer niet stemmen. Ik wil geen vuile handen maken. Ik doe er niet meer aan mee.

Anoniem zei

Tijdens tvdebat gemeenteraadsverkiezingen

Wilders manier van bezuinigen: Snijden in Hamassubsidies en onze cultuur is natuurlijk superieur. Raar dat meerdere Indo's daar de bek van vol hebben of is het slijmen naar boven en trappen naar onder of het minderwaardigheidscomplex in volle bloei? Hij heeft nog net geen klompvoet, alhoewel zijn blanke haar de verkoolde inhoud ook niet kan verbergen. Vies ventje.

anzi

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...