zaterdag 12 juli 2008

De Nuance van de NRC 60


Dit is wat de Indiaanse wijsgeer Ohiyesa al in de negentiende eeuw over de blanke cultuur zei:
"When I reduce civilisation to its most basic terms, it becomes a system of life based on trade. Each man stakes his powers, the product of his labor, his social, political, and religious standing against his neighbor. To gain control over his fellow workers, and the results of their labor. Is there not something worthy of perpetuation in our Indian spirit of democracy, where Earth, our mother, was free to all, and no one sought to impoverish or enslave his neighbor? Where the good things of Earth were not ours to hold against our brothers and sisters, but were ours to use and enjoy together with them, and with whom it was our privilege to share?"

Deze schitterende analyse van de cultuur van de Indianen en de bruutheid van het blanke systeem moet al die jaren de NRC zijn ontgaan, want met de hovaardij van westerse racisten stond gisteren boven een bespreking van een aantal boeken over Indianen de knallende kop: "Toch meer dan barbaren te paard." Kennelijk was de NRC, deze slijpsteen voor de geest, de krant die de nuance zegt te zoeken, al die jaren ervan overtuigd dat indianen niet meer dan 'barbaren te paard' waren geweest. De gedachte dat het Westen cultureel superieur is, is de belangrijkste ideologische dogma van de elite. Geen woord in de NRC over de genocide op de Indianen, begaan door de beschaafde, blanke, christelijke, Europese kolonisten. In Californie bijvoorbeeld gingen in de tweede helft van de negentiende eeuw beschaafde blanken voor de lol in het weekend op jacht naar Indianen en schoten ze in het open veld dood. Maar ach, de zwarte kant van onze beschaving moet verzwegen blijven. Ook nu nog. Anders kunnen we Iran niet plat bombarderen om er een net zo grote chaos te veroorzaken als we in Irak hebben gedaan, onder de mom natuurlijk van democratie en mensenrechten. Propaganda is van alle tijden.
Er staat in de NRC bespreking ook nog een boek, waarvan ik de auteur begin vorig jaar intervierwde. Luister: http://www.stanvanhoucke.net/audioblog/pivot/entry.php?id=26#body

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Over het NRC en westerse taboes en onze inheemse medemens gesproken... hierbij toch enige nuance van mijn kant: vorig weekend stond er in het NRC (p. 4) een prachtig artikel over de Chagos Islanders. (Het staat helaas (nog) niet publiekelijk online.) De auteur ervan kwam ik verleden maandag in het House of Lords (min of meer bij toeval) tegen na afloop van de huidige, allesbeslissende rechtszaak van de Chagossians tegen de Britse regering. NRC was de énige Nederlandse krant (en mediabron) die hier vorige week iets over publiceerde.
Op 21 augustus as. zal trouwens de allereerste internationaal-wetenschappelijke conferentie over de Chagos Islanders plaatsvinden... in Amsterdam! Zie voor meer informatie hierover het voorlopige programma en position paper. Je bent van harte uitgenodigd! ;)

Anoniem zei

-herstel: "verleden maandag" moet zijn "maandag 30 juni jl."

stan zei

dank je voor het programma, maar de 21ste ben ik in het buitenland. overigens had ik het artikel gezien. het is waar dat er soms berichten doorsijpelen over onze cultuur, maar die worden altijd gepresenteerd als uitwassen, of als iets dat vele jaren geleden is gebeurd, toen wij nog andere mensen waren, nog niet zo beschaafd en democratische als nu. maar nooit wordt er bericht vanuit de context dat het economische systeem dat het westen heeft ontwikkeld per definitie roofzuchtig is, en alleen kan functioneren wanneer de grondstoffen en de arbeid zo goedkoop mogelijk blijven, vanuit de context dus dat ons systeem per definitie barbaars is. door zo nu en dan eens te berichten over 'uitwassen' lijkt het net alsof de westerse commerciele media inderdaad vrij zijn om te schrijven wat men wil en fundamentele kritiek kan uitoefenen op de heersende doctrine. het probleem is alleen dat er al een selectie heeft plaatsgevonden bij de poort, zowel wat berichtgeving betreft als vooral ook de berichtgevers.
groet
stan

stan zei

ik vergat nog dit te vertellen, ik heb thuis een dvd cassette met documentaires van john pilger. een van die tv-doceumentaires heet stealing a nation, waarvoor pilger in 2004 een prijs kreeg. jarenlang was het verdrijven van de bewoners van de chagos eilanden geen nieuws voor de nederlandse commerciele massamedia, terwijl onze bondgenoten, de vs en het verenigd koninkrijk, in het kader van de zogeheten verspreiding van de democratie, irak naar het stenen tijdperk bombardeerden. waarom berichtte de nrc deze informatie niet voorafgaand aan de inval van irak? waarom heeft het zoveel jaar geduurd voordat de nrc over deze eilanden berichtte? zo kun je er ook naar kijken.

Anoniem zei

-mee eens, Stan. Ik meen dat NRC en de Volkskrant inderdaad vorig jaar pas voor het allereerst over Chagos berichtten... Dat was toen een hele 'stunt'! The Times berichtte er nota bene voor het eerst over in 1982, n.a.v. een rapport van Minority Rights Group International, de enige westerse NGO die zich hier tot nu toe actief (en met enig succes) mee bezig durft te houden. Van Amnesty en Human Rights Watch nog altijd geen woord hierover. De BBC (c.q. MI5?) heeft er evenmin ooit een televisie-item aan gewijd.
'Stealing a Nation' is trouwens mijn favoriete Pilger-documentaire; ik zette 'm een paar jaar geleden dan ook voor het eerst op Google Video. Pilger zal het me niet kwalijk genomen hebben, denk ik... destijds werd ie al snel door 50 mensen per dag online bekeken, inmiddels door bijna 500 per dag, al houdt 'Google Video' (?) de cijfers kunstmatig laag.
Jammer dat je zelf niet kunt, de 21ste. Pass e.e.a. gerust door aan andere potentieel geïnteresseerden, 'for the Chagossians need all the help they can get'.

Vrije-wereldburger zei

In de Nederlandse anarchistische pers is er nogal wat aandacht besteed aan Chagos: op devrije.nl, schreef hij bescheiden.
En in tijdschrift De AS.

Maar dat zijn niet de mainstream media, nee...

Anoniem zei

Hier het Times-artikel over Chagos uit 1982.
Ik ben benieuwd of Amnesty en HRW er binnenkort alsnog een piepklein persberichtje aan zullen durven te wijden...

Zionists Torturing Deaf Palestinian

  Ayman AlKhaled heeft deze post opnieuw geplaatst Dr. Michelle Kalehzan @MichelleKalehz1 Whomever these sadistic IOF bullies are they shou...