maandag 24 maart 2008

Het Geluk van Bhutan

Dit is de afdeling verrukkelijk nieuws. Ik hoorde een juffrouw op de radio melden dat Bhutan een modern land wordt, omdat de Bhutanen nu op politici mogen kiezen. Modern land dus. Wat is een modern land? Dat is een land waarin een kleine ondemocratische elite bepaalt onder welke condities de overgrote meerderheid van de democraten het grootste deel van hun leven dienen door te brengen. Ik heb het dus over onze economische elite, die bepaalt waar en wanneer er in wat wordt geinvesteerd, of dat nu ten voordele of ten nadele is van alle democraten. Een modern land is ook een land waar de democraten geen enkele greep hebben op de politici behalve dan 1 keer in de vier jaar en waar geen wezenlijk verschil bestaat tussen alle partijen. Of ze nu links of rechts zijn, alle politici weten dat ten aanzien van de belangrijkste besluiten de belangen van de ondemocratische elite voorgaan. Een modern land is een land waarin de bewakers van het systeem, de journalisten, er permanent voor zorgen dat de moderniteit wordt bejubeld. Modern is goed, ouderwets is fout. Een modern land is een land waarin uiteindelijk niemand meer greep heeft op het systeem. Alle drijfkrachten zijn autonoom geworden. Een modern land is een land waarin over de waarden van produceren en consumeren geen wezenlijke politiek discussie bestaat. Net als God vroeger, staat het kapitalisme buiten discussie. Welnu, met grote blijdschap melden we u dat Bhutan een modern land is geworden.

Mij interesseert vooral dit fragment uit het nieuws:

'Bruto Nationaal Product wordt ook in geluk gemeten...
Vrede
Veel Bhutanezen hadden liever gezien dat de koning de absolute macht had behouden. In naburige landen als Nepal en Bangladesh heeft de democratie in hun ogen niet veel goeds gebracht. En het land is weliswaar arm, maar de welvaart groeit gestaag en het land leeft al tijden in vrede. Bhutan is het enige land ter wereld waar het Bruto Nationaal Product niet alleen in geld, maar ook in geluk wordt gemeten.'


Leest u het nog eens. Wat staat er nu precies? Veel Bhutanezen willen helemaal geen democratische macht. Ze hebben gezien waar democratie toe leidt, in tegenstelling tot die honderden miljoenen gehersenspoelde democraten, die denken dat ze in een democratie leven, terwijl ze op de belangrijkste gebieden van hun leven, zoals arbeid, geen enkele greep hebben. In tegenstelling tot de Verenigde Staten waar de helft van de kiesgerechtigden al decennialang niet meer stemmen, leeft Bhutan in vrede. Het democratische VS is permanent in staat van oorlog met anderen. En dan als klap op de vuurpijl dit: 'Bhutan is het enige land ter wereld waar het BNP niet alleen in geld, maar ook in geluk wordt gemeten.' Ik moest het twee keer lezen voordat het ten volle tot me doordrong wat er stond. Maar het staat er wel. Niet alleen geld is er belangrijk, maar ook geluk. Kortom, geluk kan niet louter en alleen in geld worden uitgedrukt. Dat brengt mij tot de laatste definitie van een modern land: een modern land is een land waarin de democraten zo stupide zijn dat ze liever rijk dan gelukkig zijn.

'Bruto Nationaal Product wordt ook in geluk gemeten
Bhutan gaat voor het eerst stemmen
In het Aziatische koninkrijkje Bhutan worden vandaag voor het eerst in de geschiedenis van het land verkiezingen gehouden.
Koning
Het land wordt daarmee de jongste democratie ter wereld. De verkiezingen moeten een eind maken aan de meer dan 100 jaar oude absolute monarchie. Opvallend is dat de in Oxford opgeleide koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck zijn onderdanen flink heeft aangespoord te gaan stemmen.
Vrede
Veel Bhutanezen hadden liever gezien dat de koning de absolute macht had behouden. In naburige landen als Nepal en Bangladesh heeft de democratie in hun ogen niet veel goeds gebracht. En het land is weliswaar arm, maar de welvaart groeit gestaag en het land leeft al tijden in vrede. Bhutan is het enige land ter wereld waar het Bruto Nationaal Product niet alleen in geld, maar ook in geluk wordt gemeten.
© RTLNieuws.nl'

Lees verder: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/articleview/)/
components/actueel/rtlnieuws/2008/03_maart/23/buitenland/
0323_2345_Bhutanen_naar_de_stembus.xml

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het ANP bericht vanavond: "Echt veel te kiezen had de bevolking evenwel niet. Beide partijen zijn nauw verbonden met koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en onderschrijven diens GNH-visie van ‘Bruto Nationaal Geluk’."

"Echt veel te kiezen had de bevolking evenwel niet." - waarom schrijft men dat nooit over de VS? En als men niet veel te kiezen had, waarom was de opkomst dan 79%???

Anoniem zei

Een paar jaar geleden was er bij de BOS een documentaire over het bruto nationaal geluk van Bhutan.

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uitzending.aspx?lIntYear=2004&lIntType=0&lIntEntityId=124

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uitzending.aspx?lIntYear=2004&lIntType=0&lIntEntityId=125

Geweldig, ik heb ooit ook s bij de BOS een voetbalwedstrijd gezien van Bhutan tegen ik meen een ander boeddhistisch land, dat was echte sportiviteit in plaats van strijd en commercie.

Ik zie dat de BOS op 2-4 met een uitzending komt over de democratie van Bhutan.

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uitzending.aspx?lIntYear=2008&lIntType=0&lIntEntityId=928

Anoniem zei

Beste Stan,

Over democratie is al veel gezegd. De analyse van Simone Weil blijft al lang overeind en zal dat voorlopig wel blijven ook:
http://democratie.nu/bibliotheek/artikels/de_schadelijkheid_en_schandelijkheid_van_politieke_partijen.html

Ik neem aan dat je hiermee bekend bent.


Groeten, Ben

Anoniem zei

Beste Stan,

Nog een leuk artikel over die rare economen te vinden op:
http://users.pandora.be/
antroposofie/diabasis/
inhaztot.html
onder E en dan Economen raar volkje door J. Rowe.

Zal je zeker aanspreken als je het nog niet kent.


Groeten, Ben