dinsdag 7 juni 2016

Astrid Roemer. P.C. Hooftprijs

De eerste gekleurde auteur die sinds 1947 de P.C. Hooftprijs ontvangt. Het racisme van Hoflands 'politiek-literaire elite.' 

NiNsee
De Bazel,
Vijzelstraat 32,
1017 HL Amsterdam
T. 020 - 251 18 34
E. info@ninsee.nl
www.ninsee.nl
30 JUNI - NATIONALE HERDENKING AFSCHAFFING SLAVERNIJ KEYNOTE SPEAKER

PC HOOFTPRIJS 2016 WINNAAR ASTRID H. ROEMER KEYNOTE SPEAKER TIJDENS DE NATIONALE HERDENKING AFSCHAFFING SLAVERNIJAstrid H. Roemer
Astrid H. Roemer is de keynote speaker tijdens de Nationale Herdenking van de Afschaffing van de Slavernij op 30 juni 2016 in het Oosterpark in Amsterdam. De met de P.C. Hooftprijs 2016 voor proza bekroonde schrijfster is de 65e winnaar van de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs. Tevens is zij de eerste auteur uit het Caraibisch gebied die deze eer ten deel is gevallen.
Het talent van Astrid H. Roemer als dichteres werd in 1965 ontdekt toen zij studeerde aan de Surinaamse Kweekschool. Vijf jaar later maakte zij haar "officiele" debuut. In 1975 toog Astrid H. Roemer naar Nederland waar zij als onderwijzer aan de slag ging. Daar raakte zij in conflict met de school waar zij werkzaam was toen zij het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet weigerde te vieren. Haar kort geleefde politieke politie carriere begon toen zij in 1989, met voorkeursstemmen, gekozen werd voor GroenLinks in de Haagse Gemeenteraad. Na een conflict met de fractie besloot terug te treden. In 1982 beleefde Astrid H. Roemer haar doorbraak in Nederland met de roman "Over de gekte van een vrouw". Na een lange periode waarin Astrid H. Roemer geen publieke optredens verzorgde was ze op 22 mei 2015 in het Amsterdamse Compagnietheater te zien. In 2016 maakte documentairemaker Cindy Kerseborn een film over Astrid H. Roemer met de titel "De wereld heeft gezicht verloren".
Nieuwe opzet
Dit jaar is het voor het eerst dat er een nieuwe opzet wordt gehanteerd voor het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij. De Nationale Herdenking zal op 30 juni 2016 om 19.00 uur aanvangen in Amsterdam bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. De Nationale Viering - Keti Koti Festival – zal traditioneel op 1 juli plaatsvinden op dezelfde locatie. Voor beide momenten is het Oosterpark in Amsterdam de locatie.
Afschaffing slavernij door Nederland
In 2016 is het 153 jaar geleden dat de afschaffing van de slavernij door Nederland werd geproclameerd. In Suriname werden de "vrijgemaakten" verplicht om nog tien jaar, onder staatstoezicht, voor de slavenhouders te blijven werken. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de "vrijheid" van de tot slaafgemaakten louter een papieren aangelegenheid, de meesten bleven op de velden werken als deelpachters.
Over NiNsee
Het NiNsee is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor de nazaten van tot slaafgemaakten. Een gedeeld verleden dat structureel en vanuit verschillende invalshoeken voor het voetlicht wordt gebracht met als doel volledige erkenning en inbedding in Nederland te realiseren.

NIEUWS 
 Nationale Herdenking Afschaffing Slavernij op 30 juni.
 NiNsee Scholarship Programma
 Doneer: NiNsee Scholarship Programma
NINSEE AGENDA

 10/06
Rudolf van Lier Lezing 2016 - Roots en Reparations. 

 15/06
Decolonial Summer School Middelburg

1 opmerking:

Bauke Jan Douma zei

Op het internet staat ergens een interview uit 1992 van Astrid Roemer door
Ischa Meijer, dat ik me als indrukwekkend herinner.

Zionist Jews Enjoy Their Own Private Holocaust

  https://x.com/sahouraxo/status/1870922862150009026 sarah @sahouraxo BREAKING : Israel is dropping bombs on tents full of civilians in so...