zaterdag 14 april 2018

VS, VK en Frankrijk Beginnen Illegale Agressieoorlog


Pentagon: eenmalige reeks bombardementen op doelen in Syrië

AANGEPAST OM 
HOLLANDSE HOOGTE | AP
De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben bombardementen uitgevoerd op doelen in Syrië. De Amerikaanse president Trump maakte rond 03.00 uur Nederlandse tijd op een persconferentie bekend dat er bombardementen zouden volgen.
Kort daarna kwamen er uit Syrië berichten over explosies. Rusland heeft woedend gereageerd.


Aanleiding voor het besluit was de aanval van vorig weekend in de Syrische stad Douma, zei Trump. Volgens de Amerikanen was dat een gifgasaanval waar de Syrische president Assad achter zat. Tientallen mensen zouden zijn omgekomen.
"Dit was niet het werk van een man, maar van een monster", doelde Trump op Assad. "In 2013 beloofde president Poetin een einde te maken aan chemische wapens in Syrië. De aanval van Assad en de tegenaanval van vandaag zijn een direct resultaat van het falen van Poetin."

Damascus en Homs

Een uur later gaf het Pentagon op een nieuwe persconferentie meer informatie over de aanvallen, die toen al voorbij waren. Volgens het ministerie van Defensie was het een eenmalige reeks bombardementen, om een stevige boodschap aan Assad te geven.
Het eerste doel was een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, zei generaal Dunford. Het tweede doel was een wapenopslag ten westen van Homs, waar volgens hem onder meer het gifgas sarin bewaard werd. In de buurt daarvan lag het derde doel, een opslag- en commandocentrum.
Dunford zei dat de doelen zo waren uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk was. Volgens hem zijn de Russen niet vooraf ingelicht over de bombardementen, maar dat werd later weersproken door de Franse minister van Defensie Parly. In totaal zijn volgens de coalitie meer dan 100 raketten ingezet.
De Franse en Britse inbreng bestond uit de inzet van gevechtsvliegtuigen en een marineschip. Bij de Britten ging het om vier toestellen die opstegen vanaf een basis op Cyprus. De Fransen gebruikten een fregat in de Middellandse Zee en jachtvliegtuigen die vanuit Frankrijk vertrokken.

Luchtafweer met Buk-raketten

De Syrische staatstelevisie meldt dat de luchtafweer in actie is gekomen. Er zouden dertien kruisraketten zijn neergehaald ten zuiden van Damascus. De Amerikaanse generaal Dunford bevestigde dat de Syriërs afweerraketten hebben afgevuurd.
Volgens defensiebronnen in Moskou heeft Syrië hiervoor wapensystemen van Russische makelij ingezet, waaronder Buk-raketten. Geclaimd wordt dat de meerderheid van de westerse projectielen is onderschept.
Uit Syrië zijn nog geen berichten gekomen over slachtoffers. Volgens een woordvoerder van een pro-Assad-militie waren alle gebombardeerde locaties al dagen geleden ontruimd, en is er alleen materiële schade.

Volgens het Syrische regime is dit een foto van een explosie in de buurt van DamascusAFP

Massamoord

Trump verwees in zijn toespraak naar Iran en Rusland, bondgenoten van het Syrische regime. "Welk land wil worden geassocieerd met de massamoord op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen?" vroeg hij retorisch.
"Hopelijk kunnen we ooit nog door een deur met Rusland, of misschien zelfs met Iran. Of misschien wel nooit meer", sprak Trump. "Voor vanavond vraag ik alle Amerikanen om te bidden voor onze soldaten en die van onze bondgenoten."
Het is de tweede keer dat Trump opdracht geeft tot een aanval op Syrië. Hij liet vorig jaar al een vergeldingsaanval uitvoeren vanwege het gebruik van chemische wapens door het regime van Assad. Toen liet Trump 59 raketten afvuren op een Syrische luchtmachtbasis in de provincie Homs, die was gebruikt bij de zenuwgasaanval waarbij tientallen mensen stierven.

Russische reactie

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, heeft in een reactie verklaard dat de Amerikanen president Poetin "op onacceptabele wijze" hebben beledigd, door de Russische president aan te spreken op de Syrische chemische wapens. De aanval kan volgens hem niet zonder gevolgen blijven.
Volgens hem hebben de VS het recht niet om andere landen te beschuldigen.
Volgens het Russische ministerie van Defensie is Russisch afweergeschut in Syrië niet in actie gekomen vannacht. Geen van de raketten die zijn afgevuurd, zouden in zones zijn neergekomen die door de Russen worden bewaakt.

Den Haag

In Nederland gaf premier Rutte een schriftelijke verklaring. Hij zegt begrip te hebben voor de aanval op Syrië. Hij noemt die "in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen".
"Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren", aldus de premier.

2 opmerkingen:

Ron zei

En dan moet je de laatste alinea lezen in de link......die dus eindigt met "de paragraaf "massamoord"...

Ron zei

(o ze zijn het aan 't herschrijven..... nu laatste alinea met kop "Ankara en Den Haag"

Ian Buruma's Gebrek aan Logica 15

Symptomatisch voor Ian Buruma’s houding was zijn gedwongen ontslagname als hoofdredacteur van The   New York Review of Books , nadat h...